Евтини самолетни билети

Декември. Мляко с какао, чай круша и джинджифил, канелени сладки, ухание на мандарини, сгушена под завивките котка, снежни утрини с магични ледени висулки и книги. Книги! Ех, времето никога не е достатъчно за тях…

Така ли е наистина обаче? А онзи един час в трафика, фитнес залата, 20-те минути под душа, задължителните 10 000 крачки за деня? Не можем ли да си откраднем време за четене именно в тези моменти? Ще кажете, няма как да държа книга и да се опитвам да не падна в автобуса (ако изобщо има място и за това), или няма как да чета, докато кучето ме тегли нетърпеливо към близкия парк. И бихте били напълно прави, това ще е задача с повишена трудност.

Да ви кажа ли как аз реших проблема си с липсата на часове за книги? Storytel! Там могат да се открият над 300 000 заглавия на английски и над 2800 на български, да се слушат аудиокниги, но и да се четат такива в електронен вариант. Storytel има и оригинално съдържание под формата на аудиосериали и подкасти. Предоставя разнообразни произведения буквално на една ръка разстояние и е на разположение навсякъде и по всяко време, защото книгите могат да се свалят и да се слушат/четат офлайн. И още нещо полезно – има и опция за родителски контрол.


10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година

Защо Storytel и слушането на аудиокниги станаха такава любима част от деня ми? Вече споменах основните му преимущества, но смятам, че в действителност всеки от нас може да открие свои собствени ползи. За мен те са почивката за очите, сантименталното завръщане към слушането на истории (колко приказки съм изслушала облегната на касетофона!), подобряването на умението ми да се концентрирам, тренирането на паметта, спестяването на място, спестяването на хартия (защото е важно да мислим и за това). А, да, и гласовете. В някои от тях направо можеш да се влюбиш!

Ако все още не сте пробвали тази услуга, не сте се докосвали до Storytel, предлагам ви да се запознаете с класацията им на 10-те най-слушани аудиокниги за 2021 г. И подозирам, че ако сложите слушалките веднъж… е, да кажем, че няма да останете безразлични.


1. „Хари Потър и Орденът на феникса“
Дж. К. Роулинг
Чете: Силвия Петкова

10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година

С поредицата на Дж. К. Роулинг израсна в магия цяло едно поколение на 90-те, а традицията продължава с пълна сила и днес. Помня първата книга, която ме накара да заобичам четенето – „Хари Потър и Философският камък“. Подари ми я сестра ми, за което продължавам да съм благодарна и сега.

„Хари Потър и Ореднът на феникса“ е книга пета от поредицата и не е учудващо, че е една от най-обичаните сред аудиокнигите. Именно в тази част, в Хогуортс настъпват мрачни времена. След като дименторите нападат братовчед му Дъдли, Хари Потър разбира, че Волдемор няма да се спре пред нищо, за да го намери. Много хора отричат, че Черният лорд се е завърнал, но Хари не е сам: един таен орден се събира на площад „Гримолд“, за да се бори срещу Тъмните сили. Хари трябва да се съгласи професор Снейп да го учи как да се защитава от свирепите посегателства на Волдемор към съзнанието му. С всеки изминал ден те стават все по-силни и на Хари не му остава много време…

2. „Шантарам“
Грегъри Дейвид Робъртс
Чете: Георги Георгиев-Гого

„Шантарам“ е книга, която все още не съм чела, но съдейки по еуфорията на хората около мен по нея, явно ще се случи съвсем скоро. Световният бестселър е автобиографичен роман за лудия живот на Грегъри Дейвид Робъртс. Роден в Мелбърн през 1952 г., след разпадането на брака си Дейвид Робъртс развива хероинова зависимост. Извършва 24 банкови обира с пистолет-играчка и само за три месеца (1977) успява да задигне 38 000 долара. Наричат го „бандита-джентълмен“ заради маниера му да любезничи и да използва думи като „моля“ и „благодаря“ по време на обирите. Заловен е и получава 19-годишна присъда, която излежава в затвор с максимална степен на сигурност – Victoria’s Maximum Security Pentridge Prison.

Две години по-късно успява да избяга от там посред бял ден и се превръща в най-търсения бандит в Австралия. С помощта на рокерската банда BLF първо бяга за Нова Зеландия…, а след това за Бомбай, Индия. По-късно се свързва с Бомбайската мафия, за която работи години наред. Участва във войните на муджахидините в Афганистан срещу Съветския съюз… През 1990 г. е заловен окончателно във Франкфурт и е върнат в Австралия за доизлежаване на присъдата си. В затвора Дейвид Робъртс написва романа си „Шантарам“, правата на който продава през 2004 г. на филмовата индустрия в лицето на Джони Деп и Warner Bros и започва да пише сценарий на филма…

3. „Шогун“ Том 1
Джеймс Клавел
Чете: Даниел Цочев

10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година

Ще бъде несериозно да се опитам да дам кратко ревю на „Шогун“. Това просто не е възможно. Единственото, което бих искала да отбележа е, че това е един прекрасен роман за опознаване на японската култура.

„Шогун беше най-висшият ранг, който някой смъртен можеше да достигне в Япония. Шогун означаваше върховен военен диктатор. Само един от всички даймио можеше да притежава титлата и само негово императорско величество, божественият син на небето, живеещ в уединение в Киото заедно с императорското семейство, можеше да даде титлата. С назначаването си шогунът получаваше абсолютна власт: печата и правата на императора. Шогунът управляваше от името на императора.“


4. „Тютюн“
Димитър Димов
Чете: Симеон Владов

„Тютюн“ е от онези класики, които лековато и по задължение прочитаме в училище и заради крехката си възраст и бушуващи хормони, не успяваме да оценим същинската стойност. Поне не и в дълбочината, която позволява зрелостта.

„Тютюн“ е един от най-противоречивите и същевременно обичани романи от българската класика. Димитър Димов, ветеринарен лекар по образование (професор по анатомия на гръбначните животни) и писател по призвание, отразява в творбата си динамичния в българската история 20 век, когато социалният конфликт между богати и бедни е особено наболял. Всички герои в романа, и особено Борис Морев и Ирина, са силни и репрезентативни за своето време характери. „Никотиана“ се превръща в нарицателно за социалните сблъсъци на времето. „Тютюн“ е една от книгите, до които всеки трябва да се докосне… можи би повече от веднъж.

5. „Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и подходът към невероятното бъдеще“
Ашли Ванс
Чете: Ники Кънчев

10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година

Типът книги, които разказват за живота и постиженията на гениални личности, са едни от най-мощните оръжия за мотивация и вдъхновение. Кой няма нужда от това? Кой не би искал да се докосне до единствената официална биография на Илън Мъск, написана с неговото специално съдействие?!

Илън Мъск: човекът зад PayPal, Tesla Motors, SpaceX, SolarCity, Hyperloop и идеята за глобална комуникационна мрежа. Гениалният визионер – Хенри Форд, Томас Едисън и Стив Джобс в едно. Най-дръзкият предприемач на Силициевата долина: инженер, изобретател и индустриалец. Прагматикът и фантастът, който подготвя човечеството за колонизация на Марс.

Илън Мъск е единственият предприемач с достатъчно енергия, сила и въображение, който инвестира цялото си богатство в иновации от друго измерение и революционаризира три индустрии едновременно – космическата, автомобилната и енергийната. Написана след повече от 50 часа разговори с Мъск и интервюта с около 300 души, книгата проследява пътя от нелекото детство на Илън Мъск в ЮАР до върховете на световния бизнес.

И когато изслушате това произведение, ви предлагам да продължите с биографията на Стив Джобс на английски език – “Steve Jobs” by Walter Isaacson. Няма да загубите времето си.

6. „На изток от рая“
Джон Стайнбек
Чете: Никола Стефанов

Има автори, които не се нуждаят от представяне. Има книги, които не можеш да опишеш с думи. Чувстваш, че не намираш такива, които да пасват на достойнството и майсторството на произведението. „На изток от рая“ е точна такава творба. Неописуема в пълния и изчерпателен смисъл. Тя трябва да се преживее.

Иначе, романът е мащабно платно, показващо постоянната борба между доброто и злото, силата и слабостта, любовта и омразата, красотата и грозотата. Действието се развива в рамките на петдесет и шест години и описва три поколения от два големи рода. Според самия автор книгата е резултат от единайсет години мисловна бременност, една година непрекъснато писане, 300 молитви, 36 топа хартия, 350 000 думи и много твърд мазол на дясната ръка.

7. „Sapiens. Кратка история на човечеството“
Ювал Ноа Харари
Чете: Момчил Степанов

10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година

Помня едно пътешествие до Виена, по време на което със съпруга ми посетихме природонаучния музей. Насладихме се на разнообразни експозиции, обхващащи всички аспекти от историята на нашата планета. Разбира се, имаше експозиция и на еволюцията на човека. Тогава ме обзе онова чувство на носталгия към миналото и непознатото, което може да те сполети само на такова място.

Е, сега вече знам и за още едно местенце, на което можем да се почувстваме така и това е книгата на Ювал Ноа Харари – „Sapiens. Кратка история на човечеството“. В нея се потапяме в една изключително завладяваща, смела и провокативна история на нашия вид. Религия след религия, революция след революция, възходите и паденията на Homo Sapiens преминават през очите ни като на филм. А този филм определено трябва да намери място в нашата „видеотека“.


8. „Човек на име Уве“
Фредрик Бакман
Чете: Христо Чешмеджиев

Помня, когато четох Уве (позволявам си да съкратя заглавието, защото чувствам книгата близка като приятел). Имах усещането, че страниците са ме поели в прегръдките си и реалният свят за миг е замръзнал. Уве те запленява. Когато затвориш последната страница имаш чувството, че си изградил ново познанство със сложен характер или дори си успял да опознаеш малко повече и себе си.

Уве е меко казано странен. Пословичен със своето неприветливо отношение, нелюбезен и вечно сопнат, възрастният Уве не обича да общува с другите. Какво обаче се крие зад суровата му маска? Кое го е направило толкова затворен в себе си и кое е способно да го промени? Заслужава си да разкриете тази загадка.

И ако Уве ви влезе под кожата, а аз съм сигурна, че това ще се случи, продължете с „Баба праща поздрави и се извинява“. С нея ще затвърдите любовта си към Бакман.

9. „Монахът, който продаде своето Ферари“
Робин Шарма
Чете: Даниел Цочев

10-те най-слушани аудиокниги за 2021 година

Книгите за личностно развитие никога не са достатъчни. Винаги има още какво да добавим, да повторим, усъвършенстваме. „Монахът, който продаде своето Ферари“ е една прекрасна добавка към библиотеката ни с литература за психично и емоционално израстване. Робин Шарма ни разказва историята на Джулиан Мантъл, адвокат със звездна репутация, чийто небалансиран стил на живот е причина за почти фатален сърдечен удар в претъпканата съдебна зала. Физическият срив води до духовна криза и Джулиан е принуден да преразгледа живота си и да потърси отговор на най-важните въпроси.

С надеждата да намери щастие и удовлетворение той се впуска в една изключителна одисея. Пътешествието му го отвежда дълбоко в Хималаите и там намира могъща система, чрез която освобождава потенциала на ума, тялото и душата, и се научава да живее с повече страст, цел и спокойствие. Тази вдъхновяваща приказка съчетава блестящо духовната мъдрост на Изтока с най-новите принципи на успеха от Запада и показва стъпка по стъпка пътя към живот с повече смелост, баланс, изобилие и радост.

10. „Тънкото изкуство да не ти пука“
Марк Менсън
Чете: Николаос Цитиридис

„Целият този сладникав позитивизъм и радостни врели-некипели за самопомощ наблягат най-вече на това, което ви липсва. Ключът към добрия живот е да не ви пука за това да трупате още и още, а да ви пука само за истинските и важните неща“, Марк Менсън.

Рядко чета на почивка, защото обикновено тя се превръща в динамична надпревара с времето да разгледам всичко, да опитам каквото мога. Но преди три зими, на Боровец, до прозореца и седнала срещу една бумтяща камина, докато чаках да ми донесат чаша чай и кроасан с масло, реших да запълня времето си с книгата, с която разполагах – „Тънкото изкуство да не ти пука“. Представете си каква терапия – пухкав бял сняг, топло огнище и да не ти пука. Препоръчвам да опитате този подход, плюс кроасана и чая от мащерка.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.