Случвало ли ви се е да подхванете някоя книга, но да я оставите недочетена? Да минавате през страниците толкова бавно, че това да ви обезсърчи и в крайна сметка да я приберете „за когато ѝ дойде времето“.

Дори и най-заклетите книгомани трябва да признаят с ръка на сърцето, че поне веднъж в живота им се е случвало да го правят. И то не защото тези книги са лоши, посредствени или не са стойностни. Обикновено причината да отложим четенето на една книга се крие в момента, който избираме да я започнем. Не винаги сме настроени за определен вид литература и определен жанр. Понякога се случва и даден роман да се окаже по-голямо предизвикателство, отколкото сме очаквали.

Специализираният сайт Goodreads изготви анкета с книгите, които най-често оставяме недочетени. В класацията попадат 2 199 класически и съвременни книги на автори от целия свят. Как мислите кои са 10-те най-недочитани книги в света? А кои са книгите, които вие не успяхте да довършите?


10. „Силмарилион“
Дж. Р. Р. Толкин

10-те най-недочитани книги в света

Най-известната посмъртно издадена творба на бележития британски фентъзи писател Джон Роналд Руел Толкин, предала в пълен блясък неговото богато и живописно въображение. Публикувана за пръв път през 1977 г. тя разказва за началото на историческото развитие на известната толкинова Средна земя.

9. „Сто години самота“
Габриел Гарсия Маркес

10-те най-недочитани книги в света

Романът на колумбийския писател Габриел Гарсия Маркес е издаден през 1967 г. В книгата се описва живота в митичното южноамериканско село Макондо с главни герои, членовете на семейство Буендия. „Сто години самота“ е най-известното произведение на автора, книгата е считана за една от най-значимите на XX век.


8. „Ана Каренина“
Лев Толстой

10-те най-недочитани книги в света
kinopoisk.ru

Широко възприеман като кулминация на литературния реализъм, Ана Каренина разказва за трагичната любов между омъжената петербургската аристократка Ана Каренина и офицера Вронски на фона на феодалното руско общество от края на ХІХ в. През 2005 година „Ана Каренина“ беше обявен от сп. Тайм за „най-великата книга, писана някога“.

7. „Война и мир“
Лев Толстой

10-те най-недочитани книги в света

Действието на епичния роман се развива в Русия по времето на Наполеон. Сюжетът разкрива съдбата на пет аристократични семейства в периода 1805-1813 година. Според мнозина критици „Война и мир“ е нов етап в развитието на европейската литература.

6. „Атлас изправи рамене“
Айн Ранд

10-те най-недочитани книги в света

Книгата е публикувана за първи път в САЩ през 1957 г. Романът е антиутопия, разказваща как в целия свят, включително и в САЩ, където се развива действието, идват на власт социалистически правителства. Започва целенасочено преследване на едрия, а след това и на дребния бизнес, последвано от постепенно унищожаване на свободния пазар и пълен хаос. Книгата излиза на българския пазар през 2009 година.

5. Библия на крал Джеймс

10-те най-недочитани книги в света

Английският превод на Библията е изготвен в периода 1604-1611 година за нуждите на Англиканската църква. Преводът е възложен от крал Джеймс I на група англикански учени, които трябва да коригират някои критикувани от пуританите неточности в по-ранните английски преводи. През XVIII век Библията на крал Джеймс се налага като основният англоезичен текст на Библията за Англиканската и другите протестантски църкви.


4. „Моби Дик“
Херман Мелвил

10-те най-недочитани книги в света

Епичният роман на американския писател Херман Мелвил е издаден на 18 октомври 1851 година в Лондон. В книгата се описва преследването на белия кит, наречен Моби Дик, с китоловния кораб „Пекоуд“, под командването на капитан Ахаб. През XIX век това е една от най-продаваните книги по света.

3. „Одисей“
Джеймс Джойс

Експерименталният роман „Одисей“ описва в няколкостотин страници един-единствен ден – 16 юни 1904 година – от живота на 38-годишния рекламен агент Леополд Блум и на хората, които го заобикалят в Дъблин. Заглавието на книгата е заимствано от Омировата Одисея. На 16 юни всяка година по цял свят се отбелязва Блумовден. Романът излиза за пръв път на български през 2004 година.

2. „Властелинът на пръстените“
Дж. Р. Р. Толкин

Епичен фентъзи-роман, писан между 1937 и 1949 година. Представлява книга от цикъла за Средната земя, продължение на неговата книга „Хобитът“, и описва подробно събитията, очертани в последната част на „Силмарилион“ – „За Всевластните Пръстени и Третата епоха на света“.

1. „Параграф 22“
Джоузеф Хелър

Роман, издаден през 1961 г. Действието се развива по време на Втората световна война. Книгата е преди всичко критика на бюрократичната система, в която не винаги владее разумът. Фразата „параграф 22“ се е превърнала в нарицателно за ситуация без изход, „порочен кръг“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *