За много от нас вярата е опора! Опора, която ни дава тласък за нещо ново. Онова начало, което носи добротата у всеки човек. Вярата на всеки е различна, неприкосновена и уникална. Частицата, която тихичко нашепва успеха в трудните, но възпитателни моменти на човешкия дух. С вярата е свързана и темата на днешната десетка. А може само да си пожелаем и да вярваме, че ще посетим изброените по-долу красиви катедрали.

Често градежът на един храм отнема десетилетия, дори столетия, а архитектурата на тези сгради ги прави толкова уникални, независимо от религията, за която се предназначени да служат. Наименованието катедрала произлиза от латинската думата „катедра“, тъй като това е църквата, в която се помещава седалището (катедрата) на епископа, който се грижи за съответната епархия. Друго наименование, което се среща за тези сгради, е „съборна църква“, но този термин се използва и в друг смисъл.

Катедралите са едни от задължителните места за посещение, когато пътуваме. Първата работа, с която се заемаме на ново място, е именно търсенето на най-красивите забележителности в града. И най-често това са музеи, археологически находки или катедрали. В повечето европейски градове катедралите са разположени на централно място, те са мащабни и излъчват култ към Бог. Ето и 10 от най-забележителни катедрали в света, които подбрахме.


1. Катедралата „Свети Стефан“, Виена

Католическата катедрала се намира в центъра на Виена. Издигната е върху останките на две по-малки църкви, в периода 1137-1147 година. Сегашният си готически стил придобива четири века по-късно през 1511 година.

2. Миланската катедрала

Тя се намира на централния площад в Милано. Построена е на мястото на опожарена църква от V век, в която се смята, че е кръстен Свети Августин. Строителството ѝ започва през 1386 година, а е завършена през 1805 година. През същата 1805 година е коронясан за крал Наполеон Бонапарт. Миланската катедрала е една от най-високите в света, като тя достига 108.50 м.


3. Линкълската катедрала

Тя е четвърта по-големина във Великобритания. Едната от кулите ѝ е 83 метра. Тя е една от най-важните представители на английската култура и готика.

4. Катедралата „Свети Павел“, Лондон

Тя се намира на хълма Лъдгейт в центъра на Лондон. Трета е по-големина в света и една от най-високите сгради в сърцето на Великобритания. Датира от 17 век и е дело на архитект сър Кристофър Рен.


5. Флорентинската катедрала

Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“ е най-голямата църква във Флоренция, Италия. В превод името ѝ означава „Света Дева Мария със цветето“. Катедралата се отличава със своя купол, проектиран от Филипо Брунелески. Екстериорът, гледащ към многоцветните мраморни панели в зелено и розово, е очертан в бяло. Тя е построена върху основите на по-старата катедрала „Санта Репарата“. Процесът по строителството ѝ продължава цели 6 века. Строежът започва на 9 септември 1296 година. Интересен факт е, че сегашният вид на фасадата е завършен през 19 век или по-точно през 1887 година.

6. Кентърбърийската катедрала

Тя е построена отново, след опустошителен пожар. Смята се за най-свещеното място в Северна Европа и Англия. Именно, защото там е убит Архиепископ Томас Бекет, от хората на Хенри II. Катедралата е утвърдена като център на английското християнство, 3 години след убийството на архиепископа. Обект на световното културно и природно наследство на UNESCO.


7. Храм-паметникът „Свети Ал. Невски“ в София

Патриаршеска катедрала „Свети Александър Невски“ е изграден за 8 години, като строежът му е започнал през 1904-1912 година. Предложението е направено от Петко Каравелов като знак за светлия подвиг на Освобождението на България. Архитектът на катедралата е проф. Александър Померанцев. Първоначалното решение е било храмът да се построи във Велико Търново, но след като София е избрана за столица на България, изборът на място също се променя.

8. Катедралата „Сан Марко“, Венеция

Катедралата „Сан Марко“ е най-яркият пример за византийската архитектура. Намира се на едноименния площад в италианския град Венеция. Строителството ѝ започва през 1094 година, като процесът и продължава 6 века и финалът му е през 1617 година.


9. Кьолнската катедрала

Тя е построена за 2 века, като строителството ѝ започва през 1248 година и завършва през 1437 година. Кьолнската катедрала е централен храм на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия. Сградата е включена от UNESCO в списъка за световното културно историческо наследство. Тя е една от най-посещаваните катедрали в целия свят.

10. Катедралата „Дева Мария“, Бургос

Катедралата в Бургос е посветена на Дева Мария. Строежът ѝ започва през 1221 година и завършва през 15 век. Тя бива описвана така: „внушителни размери, уникална история и великолепна готическа архитектура“. Смята се за най-красивата катедрала в цяла Испания. Сградата също е включена в списъка на UNESCO за световното историческо наследство.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.