10 от най-забележителните катедрали в света

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 5

За много от нас вярата е опора! Опора, която ни дава тласък за нещо ново. Онова начало, което носи добротата у всеки човек. Вярата на всеки е различна, неприкосновена и уникална. Вярата е онази частица, която тихичко нашепва успеха в трудните, но възпитателни моменти на човешкия дух. С вярата е свързана и темата на днешната десетка. А може само да си пожелаем и да вярваме, че ще посетим изброените по-долу красиви катедрали.

Често градежът на един храм отнема десетилетия, дори столетия, а архитектурата на тези сгради ги прави толкова уникални, независимо от религията, за която се предназначени да служат. Наименованието катедрала произлиза от латинската думата „катедра“, тъй като това е църквата, в която се помещава седалището (катедрата) на епископа, който се грижи за съответната епархия. Друго наименование, което се среща за тези сгради, е „съборна църква“, но този термин се използва и в друг смисъл.

Катедралите са едни от задължителните места за посещение, когато пътуваме. На екскурзия, първата работа, с която се заемаме е именно търсенето на най-красивите забележителности в града. И най-често това са музеи, археологически находки или катедрали. В повечето европейски градове катедралите са разположени на централно място, те са мащабни и излъчват култ към Бог. Ето и 10 от най-забележителни катедрали в света, които подбрахме.

1. Катедралата „Свети Стефан“, Виена

Католическата катедрала се намира в центъра на Виена. Издигната е върху останките на две по-малки църкви, в периода 1137-1147 година. Сегашният си готически стил придобива четири века по-късно през 1511 година.

2. Миланската катедрала

Тя се намира на централния площад в Милано. Построена е на мястото на опожарена църква от V век, в която се смята, че е кръстен Свети Августин. Строителството ѝ започва през 1386 година, а е завършена през 1805 година. През същата 1805 година е коронясан за крал Наполеон Бонапарт. Миланската катедрала е една от най-високите в света, като тя достига 108.50 м.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 5
Сподели

Коментари