В края на месец юни Световната здравна организация оповести класацията си на 10-те страни по света, в които се пие най-много вино. Проучването е осъществено съвместно с Международната организация по лозарство и винарство и Института по виното.

Цифрите в него показват по-скоро продаденото количество вино в отделните страни, а не толкова реалната консумация на човек от населението.

Класацията не конкретизира марката или сорта на най-търсените вина, но определено създава представа за дестинациите, които всеки фен на виното трябва да посети. Ето пълния списък с 10-те страни, които се нареждат на върха в подреждането.

10. Дания – 35.09 литра на човек.

Между 2007 и 2011 година покупките на вино в Дания са се увеличили с цели 27%. Зимите в Дания са дълги, което, може би, помага за популярността на виното.

9. Словения – 36.40 литра на човек.

Словения е съседка на Италия и Австрия и е държава, известна като любител на виното. Освен всичко страната е и популярна туристическа дестинация.

8. Туркс и Кайкос – 37.88 литра на човек.

Британските острови в Карибието са популярна туристическа дестинация. Населението наброява едва 45 000 души. От 2007 година насам покупките на вино са скочили с 25%.

7. Швейцария – 38.20 литра на човек.

Швейцария се намира в Централна Европа и е заобиколена от най-добрите лозя в света. А това е реална гаранция за траен интерес към виното от страна на местното население.

6. Португалия – 41.81 литра на човек.

Португалия е известна с хубавите си вина и вкусната кухня. Италианците консумират повече вино от португалците, но пък процентът на виното сред общия консумиран алкохол в Португалия е по-висок.


5. Италия – 42.15 литра на човек.

Италия някога бе номер 1 по консумация на вино с над 70 литра на човек. Днес спасението идва от туризма, който е важна част от икономиката на страната. 43 милиона туристи посещават Италия всяка година, а всички те, естествено, пият вино.

4. Франция – 45.70 литра на човек.

По принцип Италия и Франция се редуват на позициите в тези класации. Когато се замислите за хубаво вино обаче, веднага се сещате за Франция.

3. Люксембург – 52.46 литра на човек.

В държавата живеят около половин милион души. Това е страната с най-висок доход на глава от населението в света, наричат я “банковата столица на Европа”, а какво е един банкер без чаша или… бутилка вино в края на работния ден.

2. Остров Норфолк – 54.50 литра на човек.

Норфолк всъщност не е държава, а част от Австралия, която се ползва с известна автономия. Има население от 2 300 души, а 16% от него е на възраст под 14 години.

1. Ватикана – 54.78 литра на човек.

С площ едва 0,44 кв.км (440 декара) Ватикана заема едноименния хълм в западната част на град Рим, столицата на Италия, която е единствената държава, с която граничи. Населението наброява около 900 души, но всеки ден близо 2400 италианци преминават държавната граница и изкарват препитанието си на територията на страната.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *