Сигурни сме, че повечето от вас са се сблъсквали с платеното паркиране в центъра, но предвид обширния набор от правила за паркиране в зоните, решихме да спретнем списък с основните неща, които трябва да се знаят за паркирането в „Синя“ и „Зелена“ зони. А те никак не са малко.

Базирайки се на собствен опит и след известно проучване на нормативните документи, оформихме настоящия списъка под формата на 10 въпроса, със съответните отговори.

1. Какво представляват зоните за почасово платено паркиране?

„Зелената“ и „Синя“ зони са територии, част от територията на Столична община, в които е въведен режим на платено паркиране. В зоните за почасово платено паркиране важат специфични правила, регламентирани от Закона за движение по пътищата и Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.


2. Как да разберем, че сме в зона за платено паркиране?

Всички входни точни на зоните за почасово платено паркиране се обозначени със знак Д13, след който важат правилата за почасово платено паркиране. Точният обхват на „Синя“ и „Зелена“ зони е публикуван в сайта на „Център за градска мобилност“ и справка може да бъде направена там. На произволни места на територията на зоните са поставени информационни табели, които дават информация за вида, телефонния номер и работното време на съответната зоната, но те не са задължителни и не са на всяка крачка, за да може да се ориентирате. Не правете грешката да слизате от колата и да търсите табела – докато го правите има голяма вероятност вече да са ви сложили скоба.

3. Какво е работното време на зоните?

„Зелената зона“ работи в часовия диапазон от 08.30 до 19.30 часа в работни дни. Паркирането там не се заплаща в почивни дни. „Синята зона“ е с работно време от 08.30 до 19.30 часа в работни дни, както и от 08.30 до 18.00 часа в събота.


4. Как да платим?

Заплащането в зоните е чрез самотаксуване и задължение на ползващия услугата е предварително да се е запознал с правилата и начините на заплащане. А те са: чрез SMS или талон. Номерата, на които трябва да се изпращат SMS-ите са 1303 за „Зелена зона“ и 1302 за „Синя зона“. За целта трябва да изпишете и изпратите номера на автомобила си, точно както го виждате. Ако по невнимание пуснете грешен регистрационен номер или объркате телефонния номер за SMS-а, заплащането няма да е сполучливо и ще ви бъде сложена скоба. Ако плащате с талон, трябва внимателно да изтриете всички задължителни полета и да поставите талона на таблото на автомобила, така че да се вижда ясно отвън.

5. В рамките на какъв отрязък от време трябва да бъде направено плащането?

Заплащането трябва да бъде направена преди да напуснете автомобила. В случай, че заплащате с SMS, за ваша сигурност, изчакайте потвърждението, за да се уверите, че сте изпратили точния регистрационен номер на правилния телефонен номер. Ако заплащате с талони, то те трябва да бъдат закупени предварително.

10-те най-важни неща, които трябва да знаем за паркирането в "Синя" и "Зелена" зони в София

6. Има ли вариант да се паркира безплатно в зоните?

Безплатно в зоните паркират електромобили и двуколесни. И понеже предчустваме въпроса: а хибридите – за тях преференция към този момент не е предвидена. До 4 часа, на специално обозначените за това места, могат да паркират автомобилите на хора с трайни увреждания, които притежават съответна карта.

7. Има ли преференции за живеещи в зоните?

Да. Живеещите в тези райони могат да се възползват от локално платено паркиране, стига да отговарят на предвидени в нормативните документи условия. Най-важните сред тях са имота, намиращ се в зона, да се ползва за живеене (да не е офис или нещо подобно), а лицето, което кандидатства за услугата, трябва да е с постоянен адрес, еднакъв с този на имота. Годишен стикер за паркиране по местоживеене в „Зелена зона“ струва 100 лева.


8. Какво се случва, ако не платим?

Ако не платите, изгаряте с 30 кинта. Това е сумата, която се плаща, за да бъде свалена „скобата“ от колата.

9. Мога ли да спра за малко в зона?

И „за малко,“ и „за много“, и на „аварийки“ дори, ако сте паркирали и сте извън колата, вероятността да ви бъде сложена скоба е голяма, особено ако наблизо има служители на ЦГМ.

10. Кога вдигат колите с „паяк“?

На първо място това може да стане при паркиране в нарушение на Закона за движение по пътищата, а самата мярка срещу МПС-то се разпорежда от служител на СДВР. В зоните за почасово платено паркиране автомобилът ви може да бъде репатриран, ако е неправомерно паркиран върху място служебен абонамент или върху място за автомобили, превозващи хора с трайни увреждания, без съответната карта. Освен това автомобилът ви може да бъде репатриран на наказателен паркинг, ако вече е заскобен и дължимите суми за заскобяването и престой в зона не са заплатени при/след изтичане на работното време на зоната. Освобождаването от специализиран паркинг струва на нарушителите 60 лв., плюс цена за престой.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.