10-те най-популярни градски мацки

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Мацките са най-различни – те са строго индивидуални и ние оценяваме това. Но много често в тази си ярко изразена индивидуалност те попадат в някоя от по-долните категории. Ако живеете в града, ще разпознаете тези видове – най-вероятно вече сте се сблъсквали с всяка от тях. Имената им са напълно условни, а сравненията с животинското царство – направени с най-добри чувства. Да не забравяме, че целта на тази статия е хумор, сатира и забава – така че всякакви прилики с действителни лица и събития са случайни. Но стига лакърдии – ето ги и тях: 10-те най-популярни градски мацки, подредени от GoGuide.bg.

1. Кифла

10-те най-популярни вида градски мацки

Кифлата е дребен хищник от семейство Котки и представител на род Пантери. Ареалът ѝ на местообитание включва основополагащи за хранителната ѝ верига места като моловете и добре осветените, изобилстващи с лъскави предмети в интериора заведения. Именно там кифлата намира самец, който да покрива разходите по ловните ѝ набези в мола, осмислящи съществуването ѝ. Кифлата е социално животно и обикновено се движи на глутници от по няколко женски, но в период на разгонване е способна да изостави моментално приятелките си, за да се отдаде на чифтосване, най-често с непознати.

Въпреки това всяка кифла има своя половинка, често наричана просто „милото“, за която говори непрестанно на приятелките си, както и на случайни хора – често тези, с които се чифтосва. През различните сезони кифлата променя окраската си, но задължително запазва ярките си, провокативни цветове, които ѝ служат да привлича най-силните самци в стадото, а дължината на тоалетите, в частност полите , е неподвластна на природните условия като по откритите части на тялото изобилства от татуировки с псевдофилософия, например only goat can djuje mi. Кифлата ловува по силно специфичен начин: тя използва себе си за примамка и след като се заложи на осветено място със силен човекопоток, започва да игнорира мъжа, когото си е заплюла.

Кифлите живеят значително по-дълго от повечето други видове, но това е, защото обикновено живеят на чужд гръб.

Често срещано явление при кифлите е да се опитват да се маскират и приобщят в субкултурите на други видове, но вроденото им желание да изпъкват и склонността към полигамия доста бързо развалят прикритието им.

2. Хипстърка

10-те най-популярни вида градски мацки

Хипстърката е способна да вирее във всякаква среда, но непрекъснатата ѝ зависимост от мобилен интернет затваря хабитата ѝ в няколко горещи точки в централните райони, които се променят в зависимост от сезона. Освен реалното си присъствие в дивата природа, хипстърката има и виртуално такова, което е почти толкова важно. Хипстърката е хиперактивна в социалните мрежи – всичките без изключение, даже на бутикови общества като deviantART, flickr и WAYN, така че изобщо не е за чудене, че типичната поза, в която прекарва дните си, е наведена над смартфона.

Определящото в живота на хипстърката е модерността и в търсене на тази модерност тя е способна да се завре в най-зачукания склад в индустриалната зона, само и само да присъства на парти с ретро спейс тематика и DJ Байкунур. Ако никога не сте чували за този артист, не се притеснявайте – истинската хипстърка не слуша парчета в YouTube с повече от 300 гледания, така че не сте единствени. Отличителните белези на хипстърката са винтидж мода, т.е. всичко, което сякаш е излязло от ретро раклата, но всъщност е от някоя нова колекция: златни часовници, странни натрапчиви дрънкулки по врата, високи талии и татуировки на илюминатска тематика.

Хипстърките общуват свободно и създават симбиоза с всякакви животински видове, но предпочитат да са обградени от тренди личности, по възможност с повече от едно занимание – например стилист слаш консепт артист слаш миксолог слаш блогър слаш ландшафт архитект слаш диджей. Хипстърката изпитва странно влечение към всеки с визуално призвание, така че предпочитаните ѝ партии са дизайнери, но докато повечето жени описват връзките си с „ходим/не ходим“, хипстърката има над 40 различни формулировки за отношенията с другия пол. Езикът на хипстърката затруднява повечето хора извън средата ѝ, защото тя щедро използва чуждици, както и неясни поп-културни препратки.

3. Артистичната

10-те най-популярни вида градски мацки

Артистичната мацка се храни с изкуството, затова за съществуването ѝ не е необходимо нищо повече от чаша вино и подходяща креативна среда – а именно още творци и още вино. Външният вид на артистичната може да бъде описан най-кратко като странен – от един поглед даже случаен минувач е длъжен да я припознае като човек на изкуството, постигнато с някоя нелепост в имиджа и подчертано с усилено жестикулиране. Артистичната обича да парадира с познанията си в сферата на изкуството и да слага на пиедестал определени творения, докато напълно отхвърля други, а ако някой се опита да се намеси в тази тема, тя навлиза в спора като разярена кобра. Нищо не е по-важно за артистичната мацка от това да е част от изкуството, така че без значение дали продава в книжарница, или

… участва в самоделна театрална трупа в читалище – тя яде, пие, диша, живее арта.

Много често въпреки всичките си претенции, когато реши да се впусне в активно творчество, се оказва, че даже изхожда арт. Поради спецификата в общуването между хората на изкуството единствено други артистични натури разбират артистката, което я прави обект на нежелание от страна на всички останали мъже, отчасти заради пренебрежителното ѝ отношение, отчасти заради странностите ѝ. Това води до групиране по интереси стил художничка-скулптор, актриса-режисьор или писателка-критик.

4. Фитнес фрийк

10-те най-популярни вида градски мацки

Фитнес фрийкът е мацка, която е обсебена от култа към тялото си. Докато повечето жени спазват диети и подрусват леко дупе на пътеката, колкото да се чувстват добре и да привличат мъжките погледи, фитнес фрийкът, не е доволна, докато не се очертаят всичките ѝ мускулни групи на корема, докато боди мас индексът ѝ не стане отрицателен и докато не вдигне персоналния си треньор от лежанка. Кифлите пазаруват обувки и чанти, фитнес фрийкът се забива в спортната секция на мола и се заема да комбинира кецове с клинове и изрязани потничета.

Денят на фитнес фрийка е предопределен от специфичния ѝ режим – все пак тя тренира активно от сутрин до вечер, поне три спорта като от време на време разпуска в уикендите с нещо по-разтоварващо, например скално катерене. Поради вечната борба с калориите фитнес фрийкът пие единствено минерална вода, и то не всеки вид, яде по хранителен режим, набляга на добавките и когато реши да му отпусне края, хапва една вафла. Как се забавлява тогава? Не се забавлява. Като всеки активен спортист фитнес фрийкът приема живота особено на сериозно, което я кара да търси предимно компанията на мъже с подобен светоглед и мускулатура.

5. Хипарка

10-те най-популярни вида градски мацки

Хипарката е реликва от едно забравено време на взаимопомощ и разбирателство между хората – в нейния свят на комунално братство тече непрекъснато споделяне на благата и обмен. Хипарката лесно се разпознава, защото обитава откритите пасбища, даже през зимата, и задължително се придвижва на стоп даже за международни дестинации. Окраската на хипарката е разноцветна, а характерният ѝ стайлинг е строго индивидуален, но задължително включва елементи като дрехи от втора употреба, сламена шапка през лятото и плетена през зимата, бижута ръчна изработка, червен конец на китката и небрежна прическа, допълнена от плитка с неясна функция.

Хипарката мрази модерните технологии и средствата за масова информация, също така отрича всяка музика извън дълбокия ъндърграунд, както и цветните филми със звук и сюжет. Една истинска хипарка не знае какво е „Gangnam Style“ и искрено се гордее с това. Затова и хипарката разпуска с далеч по-увлекателни занимания като разцъкване на хек, въртене на пой и свирене на тарамбука. По отношение на мъжете хипарката е толкова свободомислеща, колкото и в другите аспекти на живота си – не се ангажира с прекалено планиране, а по-скоро се плъзга по течението. За целта помагат и всички дарове от природата, с които хипарката щедро се черпи като например леки наркотици и тежки халициногени.

6. Парти енимъл

10-те най-популярни вида градски мацки

Повечето мацки в списъка дотук излизат, за да си показват дрехите, или за да се срещат с хора – парти енимълите излизат, за да излизат. Като тяхното излизане не е просто сядане на кафе – то е разцепване, включващо няколко събития от всякакъв тип, както и задължителен афтър, при късмет два. Тези мацки живеят от парти на парти, затова и са сред обичайните физиономии при всяка масова развлекателна дейност. Парти енимълите са свръхсоциални и скъсяват дистанцията мигновено, а това, че са забавни по природа и винаги имат увлекателни истории, им помага да създават много приятели. Изобщо една истинска парти енимълка има между 2000 и 3000 фейсбук френдове, като няма нищо против да адне още няколкостотин към тях, ако уикендът е бил силен.

Парти енимълките се обличат спортно-елегантно, така че, където и да ги отведе нощта, да изглеждат на място, пък да не създадат усещането, че са прекалено изпаднали,

когато се прибират към къщи в късния следобед на другия ден. Понеже при толкова интензивен парти живот алкохолът се превръща в разход номер едно, парти енимълките са научили 1001 един трика да минимализират това перо от бюджета си и често бръмчат по промоции и безплатни напивания. Също така една парти мацка трябва да е в безупречни отношения с всички хора в хранителната ѝ верига и обслужващия персонал в горещите точки на нощния живот – всеки, от охраната до бармана, през диджея и лелката на кенефа, я познава по име и се радва да я види. Парти мацките като цяло живеят за мига, така че основно правят секс по време на или след афтър, а до следващото парти вече шотовете така са замазали спомените, че напълно възможно е да не си спомнят в детайли случилото се. Характерно за тях е, че всички им изглеждат смътно познати отнякъде, така че са си разработили една фалшива усмивка за поздрав и универсално обръщение стил „муци“, което прикрива факта, че не помнят имена.

7. Метълка

10-те най-популярни вида градски мацки

Метълката си е поставила за цел нелеката задача да се позиционира като равна при мъжете, без да загуби женствеността си. За целта ѝ се налага да пие като мъж, да прави пого като мъж, да се оригва като мъж, но все така да е секси. Външните белези на метълката варират в зависимост от субкултурата ѝ – тя може да е скейтърски облечена или с изрисувано в бяло и черно лице, но винаги бива безпогрешно класифицирана като такава. Метълката обитава заведенията с най-хубава шкембе чорба, рок барове, както и масови прояви като бирфестове, мотофестове и изобщо всички фестове с джангър и бира.

За нея Каварна е град, достоен за столица на България, а Цонко Цонев – за президент.

Дори след 5 часа концерт на Manowar, тя продължава да крещи „Още!“. Мъжете в нейния свят доминират благодарение на имидж и затова на нея ѝ се налага да доказва ежедневно своят метълизъм с външния си вид. Дори да е принудена да живее и работи в корпоративна среда, обградена от нерок хора, метълката демонстрира своята идентичност деликатно, като например телефонът ѝ звъни по средата на бизнес среща с „Fucking Hostile“ на Pantera.

8. Еколожката

10-те най-популярни вида градски мацки

Еколожката най-често започва живота си като зубърка, преди да открие целия голям и вълнуващ свят, който чака да бъде спасен от нея. Еколожката е начетена, политически ангажирана, активна природозащитничка, проповядва европейщина, подкрепя благородни каузи, а когато някой си позволи да е политически некоректен във Facebook, тя се впуска в безкрайни тиради с цялата сила на словото си. Еколожката обожава да бойкотира и окупира, но винаги по интелигентен и мирен начин. Освен кибер пространството еколожката активно обитава защитени местности, паркове и природни резервати, а въпреки че не е най-заплашителният животински вид, и тя като Беър Грилс е способна да оцелее при всякакви условия.

Еколожката се облича семпло, даже строго – за нея е важно мъжете да я приемат като личност, а не като сексуален обект. Еколожката е вегетарианка, веганка или даже суровоядка. Ако се чудите как ще разберете от кои точно е и каква е разликата между тях – спокойно, тя сама ще ви обясни и няма да спре темата дотам, като най-вероятно ще подсили думите си с въпроса: „Какво е усещането да ядеш трупове?“. Изобщо еколожката е от онзи тип хора, с които не можеш да спориш, защото винаги са прави на абсолютно всяка тема. Затова и единствените мъже, с които тя общува в личен план, са колеги еколози или хора от клуба по дебати.

9. Офис чик

10-те най-популярни вида градски мацки

Офис мацките имат цялостно излъчване и манталитет на счетоводителки и секретарки, без значение какво пише на визитките им. Те прекарват 8 часа на ден от понеделник до петък в офис джунглата, преди да се отдадат през уикенда на заслужен отдих в лаундж кафета, наргиле барове и актуални клубове. Офис мацките обикновено вилнеят на групи от по 10, излизат задължително с колежки, но само от същия отдел и чакат с нетърпение всеки следващ тиймбилдинг. В заведенията е лесно да разпознаеш офис женската, защото тя

… издава характерен екзалтиран вик „У-у-у!“ всеки път, когато пуснат Адел, когато прави наздравица с Космополитън или просто когато изпита вътрешен порив за това.

По тази причина народното име на офис мацката е „укавица“. Офис мацката има склонността да се гласи прекалено, като често не съобразява повода с имиджа и попада на висок ток в заведение с лепнещ под. Офис мацката обича да флиртува, но обикновено не стига по-далеч от размяна на Facebook координати. Все пак в нейния свят работата ѝ, колкото и незначително тъпа да изглежда за хората отсрани, е най-важното нещо.

10. Гангстерката

10-те най-популярни вида градски мацки

Гангстерката обикновено е момиче, прекалило с филмите, което си играе на отворена негърка, въпреки че в повечето случаи е бяла като болонка и почти толкова застрашителна. Обикновените момичета имат приятелки, гангстерката има „крю“. Също така тя непрекъснато подчертава кварталния си произход, дори „гетото“, в което е родена, да е Лозенец. Гангстерката излъчва яко swag – смъкнати дрехи, шапки, ланци, кецове и задължително – много важен детайл – яке с пухче на качулката. Гангстерката не слуша никаква друга музика освен черно и бг рап, като боготвори половината родна хип хоп сцена и хейти настървено останалата. Изобщо гангстерката говори като квартален гамен и запълва паузите между думите с „брат“.

Гангстерката усилено изразява себе си и в Четирите елемента на хип хоп културата – диджеинг, брейкинг, райтинг, емсиинг, като смело представлява крюто си във всеки батъл. Вечните теми при общуване с гангстерката са олдскул срещу нюскул рапа, както и легализация на марихуаната и закани срещу всяка полицейска майка. Истинската гангстерка може да притежава куче, но то задължително е на къс метален сиджир, порода питбул и носи звучно име като Тупак, Биги или Гостфейс Кила.


Коментари

коментар(а)

Сподели

За автора

Тео Чепилов е писател, автор на текстове за издания като Капитал Light, "Егоист", "Ритъм" и др., сценарист в сериалите "Стъклен дом", "Под прикритие" и "Домашен арест". Името му стои зад sci-fi късометражния филм "Sunless". Работи и в сферата на PR-а.

Коментари

С цел да улесни потребителите си, 10te.bg използва ограничен брой "бисквитки". Когато продължите да разглеждате сайта, вие се съгласявате с това. Повече инфо

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close