© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи БГ хита за юни 2025
    10-те най-горещи БГ хита за юни 2025
    03.07.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за юни 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за юни 2025
    02.07.2025
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    03.06.2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    02.06.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    01.06.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10-те най-четени рецепти в сайта © Вкуси ме

След 5
След 5
01.08.2014
Сподели във
10-те най-четени рецепти в сайта © Вкуси ме

Точно преди година в родното интернет пространство се сдоби с ново кулинарно попълнение. © Вкуси ме – сайт за любителите на кулинарията, вкусната храна и изисканите напитки! На 01 август 2013 година приветствахме с „Добре дошли при нас“ всички, които обичат да се развихрят в кухнята и да приготвят разни наистина приятни (както за очите, така и за небцето) неща…

Всички, за които времето около готварската печка носи истинско удовлетворение, а насладата, която даряват на околните е най-големият подарък… Всички, които обичат да се наслаждават на живота – с невероятните богатства от вкусове и непознати усещания, които той предлага.

© Вкуси ме обеща да бъде сайтът за хората с вкус – към храната, напитките и живота като цяло! Сайтът, в който заедно да споделяме кулинарни мисли и вкусни прозрения. Сайтът, който да дава възможността на всеки свой читател да сподели най-големите си открития в кухнята и да направи публично достояние своя любима рецепта, придружена със снимка(и), направена(и) лично от него. Избрахме за наш девиз думите „Когато вкусът е преди всичко“ и сме убедени, че с ваша помощ ще успеем да превърнем © Вкуси ме в място, в което добрият вкус ще доминира.

Всеки ден с вкусни рецепти, оригинални идеи, любопитно от кухнята, интересни конкурси… Това е © Вкуси ме! Вече цяла година 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата онлайн за вас. В чест на празника решихме да направим равносметка и да подредим рецептите, предизвикали най-голям читателски интерес през тези 365 дни. Ето 10-те най-четени рецепти в сайта © Вкуси ме.

1. Солен кекс със сирене от Диана Статева

Виж цялата рецепта

Историята на кекса е толкова стара, че чак звучи като нещо не съвсем реално. Предците ни са ги приготвяли още е най-древни времена. Остатъци от кексове са намерени в неолитни селища – те се състоят от натрошени зърна, които били заливани с вода и мед, притискани, за да се получи подобна на пита форма, и изпичани върху нагорещени плоски камъни. В древна Гърция подобни сладки пити се наричали „плакус“(„плосък“). Римляните пък приготвяли друг вид плосък кекс, които се наричал „сатура“ – той се състоял от пшеничено брашно и зехтин и бил много по-вкусен и засищащ. Със сирене се приготвяли два вида печива: „плацента“ – солен пирог и „либум“ – сладкия му аналог, от който е произлязъл днешният чийзкейк.

2. Зелеви сарми с кайма и ориз от Ирина Андреева

Виж цялата рецепта

Сармите са още един от символите на българската Коледа. Те са ястие от завита в листа оризова плънка, което е част от националната кухня на много европейски и азиатски народи. Има много различни варианти в зависимост от вида на листата и от начина на приготвяне на плънката. Някои народи разглеждат собствения си национален вариант и чуждите като различни ястия. Плънката почти винаги е с месо – свинска или смесена (свинска и телешка) кайма, или кълцано месо. Сармите се варят в смес от зелева чорба и вода. Възможно е в последствие да се пекат с т.нар. „бял сос“ – гъста смес от течността от варенето, кисело мляко, яйце и брашно. Поради големия размер (80-100 г на сарма) се поднасят само като основно ястие.


3. Бързи банички на сач (гюзлеми) от Десислава Митева

Виж цялата рецепта

За турската кухня може да се говори много – за уникалните вкусовете и аромати, за любопитните комбинации и дъхавите подправки. Едно от традиционните ястия в нея са гюзлемите. Това са банички на сач, които се правят изключително лесно и са невероятно вкусни. Плънката може да е изцяло по ваш вкус – кайма, сирене, кашкавал, варени картофи, извара. Ако нямате сач, може да ги направите и в грил тиган. Според оригиналната рецепта, за да приготвите гюзлеми ви е необходимо тесто, което се разточва на тънки кори. В тях се слага плънката и готовите банички се изпичат от двете страни за няколко минути. Рецептата, която ви предлагаме тук обаче е в пъти по-лесна, а превъзходния резултат ще е готов за сервиране буквално за минути.

4. Торта с пандишпанов блат и сметанов мус от Радка Стоянова

Виж цялата рецепта

Приготвянето на пандишпан е може би най-лесната и същевременно най-трудната рецепта за блат. Причината е, защото разчитаме блатът да се надигне от въздуха, който се образува при разбиването на белтъците, а не толкова на бакпулвера, ако изобщо сте използвали такъв. В английския език наименованието на този блат се нарича „angel food cake“ или в груб превод – храна за ангели. И не случайно… Ако се изпече правилно, той е нежен, лек и пухкав, точно като за ангелска трапеза. Пандишпановия блат се употребява широко в сладкарството. Той служи за основа на много торти, кексове и сладкиши. Блат от пандишпаново тесто може да се приготви предварително и да се замрази за период до 3 месеца.


5. Лесна бисквитена торта с шоколад от Вихра Георгиева

Виж цялата рецепта

Шоколадът е богата на калории храна. Той съдържа 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци. Произвежда се от какао, което се добива от плодовете на дървото Theobroma cacao, отглеждано в Южна Америка. В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едва през 16 век, независимо, че неговото използване като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години. Превръщането на какаовите зърна в хубав шоколад изисква познание, страст и артистичност. Това е интригуващ процес, започващ в тропическите джунгли и завършващ в шоколадовата фабрика, където всеотдайните майстори на шоколадите създават това любимо изкушение.

6. Коледни джинджифилови сладки от Русиана Михайлова

Виж цялата рецепта

Още старите гърци и римляни са прилагали джинджифила като подправка и лекарство. Джинджифилът е коренище, което се добива от тропическо растение. Корените му са плоски, белезникави, със силен и приятен аромат и лют вкус. Съдържат смоли, полизахариди, флавоноиди, етерично масло зингиберон и др. На зингиберона се дължи парливият (лют) вкус на джинджифила. Коренището на джинджифила и етеричното масло стимулират стомашните жлези, действат противомикробно и служат като тонизиращо средство. Използва се като подправка, за подобряване на храносмилането, особено в ястия, съдържащи повече целулоза. За лечебни цели джинджифиловото коренище се поставя в билкови чайове.


7. Оригинална испанска сангрия

Виж цялата рецепта

Вариантите на приготвяне на традиционния испански коктейл сангрия са толкова, колкото плодове, добро вино и аромати на спиртни напитки има по земята. Според историята първи за това да комбинират вино и плодове се сещат жителите на област Андалусия, най-горещата част от Иберийския полуостров. При традиционната сангрия се избира младо вино с наситен червен цвят. Оттам идва и името. Вкусът се подобрява с капки бял или кафяв ром, бренди, шери, френски ликьор от червен грейпфрут или испански ликьор от билки. Бялата сангрия пък има друг финес. Тази с шампанско има също все повече фенове, но е по-непредвидима. За детско парти алкохолът се изключва и вместо вино основата е от натурален гроздов сок.

8. Козунак „Галя“ от Галя Парашкевова

Виж цялата рецепта

Въпреки че често асоциираме козунака с празника Великден, факт е, че той доста често присъства на трапезата ни и без специален повод. За приятна неделна закуска, за десерт към вкусен обяд или вечеря, за леко следобедно хапване, козунакът винаги е добре дошъл. Любопитно е, че първите козунаци в България са били донесени у нас от румънци. Според излизалото от началото на ХХ век списание „Икономика и домакинство“ това са сторили румънски търговци. Още тогава е била тиражирана традиционната родна рецепта за обреден хляб, който задължително се меси с масло и яйце. Днес от специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.


9. Сладкиш „Агнеса“ от Силвия Тодорова

Виж цялата рецепта

Един от най-популярните, бързи и не много сложни за приготвяне в домашни условия сладкиши носи женственото име „Агнеса“. Това прекрасно сладко изкушение има многогодишна история и се радва на световна популярност. Сладкишът е кръстен на Света Агнеса, родена в Рим през III в. Съвсем млада Агнеса, взема решение да посвети изцяло живота си на Бога. Когато навършва дванадесет години, започва поредното преследване на християните, организирано от римските власти. Изправена пред съда по несправедливи обвинения, тя е подложена на мъчения и унижения заради вярата си, но е опазена от всичко по чуден начин. Накрая е посечена с меч. Знак на Света Агнеса е агнето – символ на чистота и жертва.

10. Класическа овчарска салата

Виж цялата рецепта

Овчарската салата е ястие, характерно за България. Тя е обогатена модификация на шопската салата. Приготвя се от краставици, домати, лук, магданоз, печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, бяло саламурено сирене и е овкусена със сол и олио. По желание се добавят и мариновани гъби. Овчарска салата е сравнително нова. Тя се появява в ресторантите през 90-те години на миналия век и бързо добива популярност. Нейното авторство е неясно, но със сигурност няма нищо общо с трапезата на някогашните или сегашните овчари. Независимо от крехката си историческа възраст, овчарската салата е много сполучлива като съчетание на вкусове, поради което е възприета като нещо типично и изконно българско.

След 5
След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!

www.SLED5.bg

Свързани:вкусноинтернетрецептихрана
Предишна 10 световноизвестни личности с български корени 10 световноизвестни личности с български корени
Следваща 10-те най-влиятелни поп-фолк изпълнители на 2014 г. 10-те най-влиятелни поп-фолк изпълнители на 2014 г.
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

10-те най-горещи БГ хита за юни 2025

10-те най-горещи БГ хита за юни 2025

10 възможности за плаж недалеч от София

10 възможности за плаж недалеч от София

10 военни звания с интересна етимология

10 военни звания с интересна етимология

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 породи агресивни кучета... и тук няма питбул
10 породи агресивни кучета… и тук няма питбул
03.07.2025
10-те най-горещи поп-фолк хита за юни 2025
10-те най-горещи поп-фолк хита за юни 2025
02.07.2025
10-те най-значими открития на XIX век
10-те най-значими открития на XIX век
02.07.2025
10 уникални десерта с пресни череши
10 уникални десерта с пресни череши
02.07.2025
"10-те най" на 13 години
„10-те най“ на 13 години
01.07.2025

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Виж още

10 коктейла, подходящи за пролетта

10 коктейла, подходящи за пролетта

Тони Димитрова
Тони Димитрова
27.05.2025
10 държави, които празнуват на 1 май

10 държави, които празнуват на 1 май

Весела Ангелова
Весела Ангелова
01.05.2025
10 съвета, които всеки родител трябва да даде на детето си

10 съвета, които всеки родител трябва да даде на детето си

Николета Бошева
Николета Бошева
10.02.2025
10 изречения = история: Гравюри (микроразказ)

10 изречения = история: Гравюри (микроразказ)

Светла Дамяновска
Светла Дамяновска
04.08.2024
10 причини да губим мотивация и как да си я върнем

10 причини да губим мотивация и как да си я върнем

Валентина Истаткова
Валентина Истаткова
23.09.2024
10 причини, поради които талантливите хора остават на досадната си работа

10 причини, поради които талантливите хора остават на досадната си работа

Димитър Кесов
Димитър Кесов
19.09.2024
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
Username or Email Address
Password

Lost your password?