10 ползи от рибеното масло за здравето

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Според данни на Световната здравна организация една трета от всички смъртни случаи по света са причинени от заболявания на сърдечно-съдовата система. В същото време жителите на далечните северни държави в по-голямата си част дори не са чували за подобни проблеми. На какво се дължи това?

Тайната е в продукт, добре известен на всички ни – рибеното масло. То е богатото на омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и на безценни витамини и минерали. Поради тази причина то е считано за незаменим съюзник за превенция на сърдечно-съдови заболявания, при стрес, проблеми със зрението и костите.

Рибено масло може да си набавим чрез храната или под формата на хранителна добавка. Ето 10 положителни промени, които ще настъпят в организма ви, ако започнете да приемате рибено масло всеки ден.

1. Намален риск от сърдечни заболявания

10 ползи от рибеното масло за здраветоИзброяването на полезните свойства на рибеното масло винаги започва с положителния му ефект върху нивото на холестерола в организма – количеството на „вредния“ холестерол намалява. Омега-3 и омега-6 мастните киселини в рибеното масло намаляват риска от сърдечни заболявания, като понижават нивата на триглицеридите, забавят образуването на плака по стените на артериите и понижават нивото на кръвното налягане.

2. Подобрява мозъчната дейност

10 ползи от рибеното масло за здраветоРедовната употреба на рибено масло стимулира и подобрява мозъчната дейност, спомага за подобряване на концентрацията.

3. Подсилва имунитета

10 ползи от рибеното масло за здраветоДопълнителният източник на омега-3, съдържащ се в рибеното масло, насърчава производството на вещества, които подсилват имунитета и помагат на организма да се справи с инфекциите.

4. Повишава издръжливостта

10 ползи от рибеното масло за здраветоПри редовен прием на рибено организмът започва активно да използва мазнините като енергия по време на продължителна тренировка. По този начин гликогенните резерви в организма ни се запазват, което увеличава времето за интензивно натоварване на спортуващите.

5. Намалява риска от заболявания на опорно-двигателната система

10 ползи от рибеното масло за здраветоОще в средата на миналия век учените забелязали, че хората, които живеят в близост до морето и често се хранят с риба, страдат по-малко от болки в ставите. Това се дължи на рибеното масло, което увеличава еластичността на костите. И ако при лечението на артрит, рибеното масло не е особено ефективно, то в областта на превенцията то е доказало своята полезност.

6. По-бързо възстановяване

10 ползи от рибеното масло за здраветоОмега-3 мастните киселини имат свойството да облекчават възпалителните процеси в организма и болката в мускулите след тренировка. Рибеното масло предпазва нервните клетки и увеличава техния живот. Всичко това няма да ви направи Супермен, но определено ще ви помогне да тренирате по-често и с по-повече натоварване.

7. При стрес

10 ползи от рибеното масло за здраветоПолинаситените киселини, които се съдържат в рибеното масло увеличават производството на серотонин – хормонът, който отговаря за доброто ни настроение. В някои случаи рибеното масло дори се предписва на деца с хиперактивност и дефицит на внимание. Според други данни, рибеното масло може да повлияе позитивно на състоянието на пациенти с шизофрения и други психози.

8. Подобрява зрението

10 ползи от рибеното масло за здраветоРибеното масло често се препоръчва при различни проблеми със зрението – глаукома, синдром на сухота в окото, загуба на зрение с напредване на възрастта. Все пак рибеното масло не трябва да се възприема като пълноценно лекарство, но несъмнено приемът му влияе положително на различни очни заболявания.

9. Допълнителен източник на витамини и минерали

10 ползи от рибеното масло за здраветоОсвен всичко останало рибеното масло съдържа цял комплекс от витамини и минерали. От тях най-ценни са витамин А, който подхранва косата и ноктите, като и витамин D, който помага при проблеми с белите дробове, при рак, остеопороза, диабет и много други.

10. Намалява теглото

10 ползи от рибеното масло за здраветоРедовният прием на рибено масло потиска апетита и създава усещане за ситост след хранене. Различни изследвания доказват, че то дава енергия и помага за по-бързото разграждане на мазнините в организма ни, което го прави безценен съюзник в борбата с килограмите.

Юлиян Лазаров е журналист с дългогодишен опит в радио и телевизия. В професионалната му биография са БНР, Нова ТВ, Радио Energy, ТВ Европа и др. Обича спорта, музиката и стойностното кино.


Коментари

коментар(а)

Сподели

Коментари