© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    03.06.2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    02.06.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    01.06.2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    03.05.2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    02.05.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

Виолета Шейтанова-Дечева
Виолета Шейтанова-Дечева
06.12.2024
Сподели във
10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

Безспорно сред най-популярните идеи за приготвяне на риба за Никулден е рибникът по Никулденски – шаран, изпечен в тесто с плънка от стафиди, орехи, лук. Класиката за празника – шаранът, може да се приготви също пълнен или просто изпържен. В деня на свети Никола на трапезата трябва да има и постни ястия като варена царевица, жито, постни сарми, чушки, боб.

И тъй като на този ден се канят роднини, кумове и съседи, празнично и в подкрепа на всички домакини, решихме да събере на едно място някои от вкусните предложения за Никулденската трапеза. Ето 10 оригинални кулинарни идеи за Никулден, с които да избягате от традиционния шаран.

1. Сьомга на тиган с босилково песто

Снимка: Виолета Шейтанова

Два продукта – сьомга и босилково песто, които добиват широка популярност у нас през последните години.

За 2 порции са ви необходими:
2 котлета сьомга
2 ч.л. босилково песто
сол на вкус
черен пипер на вкус

За тази рецепта за сьомга ви е необходими преди всички песто от босилек. Можете да си до купите готово или да си приготвите домашно. Ако намерите пресен босилек горещо ви препоръчвам да направите домашно песто дженовезе. Още повече, че става бързо!

Когато избирате рибата, изберете котлети от сьомга с дебелина около 1,5-2 см. Да не са нито много дебели, нито много тънки. Разбира се, може и да използвате филета от сьомга, също добър избор.

  • Сьомгата се осолява и се поръсва с черен пипер.
  • Пече се на оребрен тиган. След като се изпече от едната страна (около 3-4 минути) се обръща и изпечената страна се намазва с 1 ч.л. босилеково песто.

2. Медена сьомга с пармезанови аспержи

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден
Снимка: Виолета Шейтанова

Босилекът не е любима подправка на всеки и затова ето една идея как да приготвите любимата сьомга. За гарнитура сме подбрали аспержи с пармезан.

Необходими продукти за 2 порции:
2 котлета сьомга
1/2 връзка аспержи около 20 броя
5 с.л. пармезан (настърган)
2 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. зехтин
1/3 ч.л. черен пипер
сол
1 кафяна чаша зеленчуков бульон

Признавам си доскоро имах леки резерви към котлетите от сьомга – някъде я бях хапвала и явно начинът, по който е била приготвила не ми е допаднал и все я избягвах. След като опитах тази сьомга с мед на тиган, мисля все по-често рибата с интересен цвят да присъства на трапезата ми.

  • Аспержите се почистват добре с помощта на белачка и се нареждат един до друг в тавичка за печене. Посоляват се. Поръсват се с прясно настърган пармезан. На дъното на тавичката се излива зеленчуковият бульон. Пекат се до готовност (около 25 минути) на умерена фурна.
  • Сьомгата се измива, оставя се да се отцеди, след което се осолява.
  • През това време се подготвя сосът, с който ще се намаже рибата. Медът се смесва със зехтина и черния пипер и се бърка до получаване на хомогенна смес. По желание може да се добави 1 с.л. горчица в соса.
  • Котлетите сьомга се поставят върху предварително загретия оребрен тиган. Рибата се „запечатва“, като се пече по 2 минути от двете страни. След това се намазва със соса и се пече до готовност.
  • Сервира се с гарнитура с аспержите с пармезан.

3. Пъстърва с медено-горчичена коричка

Снимка: Виолета Шейтанова

Поредното наше предложение за риба, която се комбинира добре с медената горчица.

Необходими продукти за 2 порции:
2 пъстърви
500 г картофи
1 глава лук (нарязан на едро)
1 ч.л. сомак
сокът на 1/2 лимон
2 с.л. зехтин
сол на вкус

1 с.л. мед
1 с.л. горчица на зърна
1 с.л. дижонска горчица
няколко капки соев сос
сол на вкус
1 щипка шарен пипер (прясно смлян)

Тъй като съм живяла известно време в Америка, там открих готовата медена горчица, която беше един от любимите ми сосове. Сега обаче реших да си приготвя соса сама като смесих мед, дижонска горчица и горчица на зърна. Добавих и няколко капки соев сос. Приготвянето на пъстървата отнема само около 30 минути и опитът определено си заслужава времето, така че опитайте рецептата!

  • Пъстървите се почистват добре, осоляват се и се поръсват с черен (или шарен) пипер. Слагат се в тавичка с незалепващо покритие в загрята фурна за около 30 минути.
  • През това време двата вида горчица се смесват с меда и соевия сос. 6-7 минути преди да извадите рибата от фурната я намажете с медено-горчичния сос.
  • Сварените, обелени и нарязани на кубчета картофи се смесват с лука (добре е да го намачкате с ръце с малко сол), сумака, зехтина и лимоновия сок. Добавят се сол и шарен пипер на вкус. Салатата се обърква добре.
  • Рибата се поднася топла със салатата.

4. Пъстърва с майонеза и картофи

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден
Снимка: Виолета Шейтанова

Това е една от най-приложимите рецепти в домашни условия – в почти всяка кухня има винаги необходимите продукти.

Продукти за 4 порции:
4 броя пъстърва

200 грама майонеза
500 грама картофи
сол
няколко стръка магданоз

В големите супермаркети можете да намерите основно 3 вида пъстърва – пушена, замразена или сурова. Идеалният вариант за рецептата за пъстърва с майонеза и картофи е да купите сурова, по възможност жива. Във все повече рибни магазини предлагат услугата да почистят рибата, да премахнат вътрешностите и главата. Така че, ако искате да си улесните готвенето и да купите прясна риба, потърсете такава в специализираните рибни магазини.

  • Картофите се почистват и се нарязват на тънки колелца.
  • Пъстървата се измива, осолява се и във всяка една се поставя по 1-2 стръка магданоз. Намазва се обилно с майонеза.
  • Поставя се върху фолио, върху което са наредени картофите – също осолени леко и намазани с майонеза.
  • Пъстървата се завива във фолиото и се пече на умерена фурна около 25 минути. В тавичката, в която се пече рибата, се налива 1 ч.ч. вода.
  • После фолиото се разтваря и се оставя рибата за още 15-20 минути да се запече отгоре.
  • Може пъстървата да се сервира директно с фолиото отгоре, с няколко резена лимон. Другият вариант е да махнете фолиото.
  • За гарнитура изключително подходящ е сос тартар.

5. Пъстърва с орехи и печени домати

Снимка: Виолета Шейтанова

Още едно предложение за приготвяне на пъстърва за Никулден.

Необходими продукти за 2 порции:
2 пъстърви
4 с.л. орехи изчистени
сол на вкус
черен пипер на вкус
500 грама домати
200 грама праз
1 скилидка чесън
2-3 с.л. магданоз нарязан на ситно
2 с.л. зехтин

Пъстървата си остава една от най-популярните риби заради доброто съотношение цена/качество (вкус). Реших да я изпека на фурна, като, след като я осоля, я напълвам със сурови орехи. Харесва ми комбинацията от ядковия вкус с този на рибата. Като гарнитура сложих печени домати. Към тях прибавих и гарнитура от зелена салата.

  • Доматите се нарязват на парчета, поставят се в тавичка и се осоляват.
  • Върху тях се слагат нарязаните на ситно магданоз, чесън и праз. Поливат се с малко зехтин.
  • Запичат се около 40 минути в предварително загрята фурна на 170 градуса.
  • Пъстървата се измива, осолява (най-добре със смляна морска сол), подправя се с черен пипер и се пълни с пресните орехи.
  • Пече се в загрята фурна около 35 минути до готовност. Поднася се с гарнитурата от печени домати.

6. Скумрия на фурна

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден
Снимка: Виолета Шейтанова

Това е навярно една от най-приготвяните рибни рецепти у нас, не само за Никулден. Ниската цена на скумрията в сравнение с останалите риби обяснява широката популярност на печената скумрия.

Необходими продукти за 2 порции:
2 броя скумрия
1 лимон
2 скилидки чесън
150 мл доматено пюре
сол

Няма нищо необичайно в тази рецепта – един от десетките варианти на рецепти за скумрия на фурна.

  • Лимонът се нарязва на тънки филийки. Скумриите се осоляват.
  • Във всяка от скумриите се слага по няколко филийки лимон и една скилидка чесън, нарязана на парчета.
  • Прибавете и по 3-4 лъжици доматено пюре.
  • Оставете скумриите в предварително намазнена тавичка, с малко вода и останалото доматено пюре. Пече се в умерена фурна до готовност.

7. Филе от ципура с гарнитура

Снимка: Виолета Шейтанова

За любителите на по-изтънчените и деликатни вкусове е следващото ни предложение за филе от ципура с гарнитура от зелена салата с булгур и нар.

Необходими продукти:
2 филета ципура

1 яйце
1 щипка пипер меланж
1/2 ч.л. магданоз сух
1/2 ч.л. мащерка суха
1/2 ч.л. кориандър сух
2-3 с.л. брашно
2-3 с.л. галета
1 зелена салата
4 с.л. булгур
3-4 с.л. зърна от нар
сол на вкус
1-2 с.л. зехтин за салатата
олио за пържене

Деликатният вкус на ципурата балансира добре с плодовия аромат на нара и свежестта на зелената салата. Прясната риба е подходяща за всеки един сезон, а не само за Никулден. Рецептата за риба е максимално простичка, обогатена е с ароматите от подправките, които са използвани за панирането на ципурата.

  • Салатата се нарязва и се разбърква със сварения, отцеден и изстинал булгур и зрънцата нар. Осолява се и се добавя зехтин на вкус.
  • Сухите подправки се смесват с брашното и галетата.
  • Рибата се осолява леко, овалва се в панировката, после се потапя в разбито яйце, после пак в панировката и се пържи в силно сгорещеното олио.

8. Рибни хапки с къри

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден
Снимка: Виолета Шейтанова

Почитателите на азиатската кухня, богатия аромат на кърито и бързите рецепти могат да сложат на никулденската трапеза рибни хапки с къри.

Необходими продукти за 2 порции:
400 грама филе от бял амур
1 ч.л. къри
1 щипка куркума
сол на вкус
черен пипер на вкус

Белият амур е руска риба, която аз реших да съчетая с една типично азиатска подправка – къри. Единственото, което е необходимо е рибата да е филетирана. След това трябва да я нарежете на парченца, големи колкото хапка. Осолете леко рибата и по желание ѝ сложете малко черен пипер (или пипер меланж).

После филенцата от бял амур се овалват в къри. Запечете парченцата от всички страни на оребрен тиган. Аз лично я пека без мазнина. Ако решите от белия амур да направите основно ястие, а не предястие – поднесете рибата с някаква салата или ориз (все пак я направихме по азиатски).

9. Пържен бял амур

Снимка: Виолета Шейтанова

Ако сте избрали да сложите на никулденската си трапеза бял амур, можете да го приготвите като шарана – пържен.

Необходими продукти за 2 порции:
400-500 грама бял амур
брашно и галета за овалване
сол на вкус
черен пипер на вкус
олио за пържене

Измийте рибата и я подсушете. Осолете я леко, най-добре с морска сол, поръсете по желание с черен пипер. Преди да я потопите в тигана със сгорещеното олио, оваляйте рибата първо в брашно, а после в галета.

Пържете до златисто, извадете и оставете мазнината да се отцеди върху хартия. Сервирайте рибата със зелева салата и лимон.

10. Октопод на тиган с чеснови картофи

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден
Снимка: Виолета Шейтанова

За тези, които не обичат риба, но пък са страстни почитатели на морските дарове.

Необходими продукти:
700-800 грама октопод москино
1 кг картофи (сварени и смачкани)
вода
1 кафена чаша зехтин
1 ч.л. лимонов черен пипер
2 с.л. балсамова редукция
2 с.л. рибен сос – екстракт от аншоа, захар, лимонов сок
няколко капки соев сос (лек)
сокът на 1/2 лайм
сокът на 1/2 лимон
2-3 с.л. винен оцет
1/2 ч.л. черен пипер (прясно смлян)
1 дафинов лист скъсан на 3
няколко зърна бял пипер

  • Почистеният октопод се оставя да се свари (около 40-45 минути) на не много силен огън в подсолена вода с няколко зърна бял пипер и дафиновия лист.
  • Картофите, след като се сварят и обелят, се намачкват добре, добавя се сол, винен оцет, няколко лъжици зехтин, черен пипер и счукан чесън (3-4 скилидки, останалите се оставят за дресинга). Ако картофите са прекалено твърди, се добавя малко вода.
  • Докато се свари октоподът, можете да приготвите дресинга. Останалият чесън се пресова, залива се със зехтин, балсамова редукция, соев сос, рибен сос и сока от лайма и лимона. Прибавя се лимоновият черен пипер. Не е необходима сол, тъй като много от съставките са прекалено солени. Разбърква се добре.
  • След като октоподът е сварен, се нарязва на парчета и се запича на оребрен тиган за около 3 минути.
Виолета Шейтанова-Дечева
Виолета Шейтанова-Дечева

Ако обичаш да пишеш и го правиш добре, ако имаш интересна лична класация или си автор на любопитна десетка, можеш да ни изпратиш твоя собствена статия и да станеш част от авторите на © 10-те най.

10te.bg/stani-avtor/

Свързани:вкусноНикулденпразникрибахрана
Предишна 10 кодирани ръкописа, неразгадани и до днес 10 кодирани ръкописа, неразгадани и до днес
Следваща 10 традиции, свързани с Никулден 10 традиции, свързани с Никулден
2 коментара
  • xpucu каза:
    27.05.2015 в 1:12

    mmmm, 4e BKUCHO. 🙂

    Отговор
  • MOmchil каза:
    03.06.2015 в 3:31

    KOlko da obicham ribaaa!!!

    Отговор

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

10 възможности за плаж недалеч от София

10 възможности за плаж недалеч от София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
16.06.2025
10 от най-скандалните паметници в света
10 от най-скандалните паметници в света
16.06.2025
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
16.06.2025
10 причини да посетите Братислава за уикенда
10 причини да посетите Братислава за уикенда
15.06.2025
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
15.06.2025

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Виж още

10 мита за хранителните ни навици

10 мита за хранителните ни навици

Петя Геджева
Петя Геджева
12.08.2024
10 интересни факта около Сикстинската капела

10 интересни факта около Сикстинската капела

Радина Щерева
Радина Щерева
21.04.2025
10-те най-харесвани соса и с каква храна да ги комбинираме

10-те най-харесвани соса и с каква храна да ги комбинираме

Лора Пашова
Лора Пашова
11.10.2024
10 черноморски селца, идеални за отдих през лятото

10 черноморски селца, идеални за отдих през лятото

Тони Димитрова
Тони Димитрова
15.07.2024
10 от най-невероятните скулптури в света

10 от най-невероятните скулптури в света

Димитър Кесов
Димитър Кесов
19.01.2025
10 любопитни факта за Анди Уорхол

10 любопитни факта за Анди Уорхол

Весела Ангелова
Весела Ангелова
06.08.2024
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
 

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?