Последната екранизация на хитовия роман на Стивън Кинг „То“ счупи много рекорди още с дебюта си на голям екран, превръщайки се в най-касовата септемврийска премиера и поставяйки рекорд за най-касов премиерен уикенд за хорър или свръхестествен филм.

Лентата, чието заснемане е струвало 35 млн. долара на Warner Bros. и New Line Cinema, направи 123,4 млн. долара през дебютния си уикенд. Най-големият успех за продукцията, разбира се, е, фактът че успя да задмине досегашния лидер „Екзорсистът“ и се превърна в най-доходоносния хорър филм за всички времена.

Преминавайки прага от 300 млн., „То“ влезе и в култувата петица на R-rated филмите, достигнали такива суми. R-rated са онези продукции, които не могат да бъдат гледани от лица под 17-годишна възраст, освен ако не са с придружители. Този рейтинг се дава, когато във филма има използване на груб език, насилие, голота и се показва употреба на наркотици.

И критици, и публиката оцениха изключително високо лентата, като според някои от мненията лентата е сред най-добрите екранизации по Стивън Кинг.

Режисьор на „То“ е Андрес Мушети („Mama“), а сценарият на Чейс Палмър, Гари Доберман и Кари Фукунага. Филмът разказва историята на седем невръстни приятели от градчето Дери, в американския щат Мейн, които се наричат Клуба на загубеняците. Всеки от тях е бил отлъчен от обществото по една или друга причина, всеки е набелязан от местните хулигани… и всеки е станал свидетел как вътрешните му страхове оживяват в лицето на древен, променящ формата си, хищник, който могат единствено да нарекат То.

От самото си създаване, градчето е ловно поле на съществото, което излиза от канализацията на всеки 27 години, за да се храни със страховете на набелязаната си плячка, а именно децата на Дери. Събирайки се по време на ужасяващо и изпълнено с вълнения лято, Загубеняците се сближават помежду си, за да превъзмогнат собствените си страхове и да спрат нов цикъл с убийства, започнал в един дъждовен ден с малко момченце, гонещо хартиената си лодка, носеща се към канализационната шахта и… право в ръцете на Пениуайз, клоунът.

От Warner Bros и New Line Cinema вече официално обявиха, че филмът ще има продължение, което се очаква на голям екран през септември 2019 г. Историята – очаквано, ще продължи събитията с порасналите вече деца от първата част.

Ако вече сте гледали „То“ и сте разпалили жаждата си за още филми с ужасяващи сюжети, ето и пълния списък с 10-те хорър филма на всички времена, оценени най-високо от публиката и донесли значителни приходи на създателите си.


10. The Conjuring 2 (Заклинанието 2), 2016 – 102,4 млн. долара

9. Scream (Писък), 1996 – 103 млн. долара

8. Paranormal Activity 3 (Паранормална активност 3), 2011 – 104 млн. долара


7. Interview with the Vampire (Интервю с вампир), 1994 – 105,2 млн. долара

6. Paranormal Activity (Паранормална активност), 2009 – 107,9 млн. долара

5. The Conjuring (Заклинанието), 2013 – 137,4 млн. долара

4. The Blair Witch Project (Проклятието Блеър), 1999 – 140,5 млн. долара


3. Get Out (Бягай!) 2017 – 175 млн. долара

2. The Exorcist (Екзорсистът), 1973 – 232,9 млн. долара

1. IT (То), 2017 – 304,9 млн. долара


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *