Какво е общото между шоколади, марципани, макарони, баклава с боза, много банани, домати и всякакви други плодове и зеленчуци? Не, това не е гурме рецепта, взета от най-добрия кулинарен сайт © Вкуси ме, а само част от обектите, възпети в едни от най-култовите чалга песни.

През недалечното минало песни се пееха не само за любов и страдание, но и за всяко нещо от заобикалящия ни свят, в това число валяци, бетонобъркачки, телефони, мобифони и разбира се най-комерсиалната тема, а именно – сексът. Формулата на успеха на всяка чалга песен се изразяваше в два куплета с един припев, задължително със запомняща се рима, много женска плът и недотам гласови възможности.

Какво по-сладко от това вечер да си пиеш ракията, а по телевизията яка кака по оскъдно облекло да ти пее за дупката… на геврека, де. В чалга песните има и много кулинарни съвети! От творчеството на родните ни певачки научаваме, че баклавата върви с боза, как се прави шопската салата или че друсаният кебап се яде в меко легло.

Творците на тези песни мислят за хората, нали все пак това е музиката на народа. Всяка една от тях е с важно социално послание. Как иначе ще научите, как се врътка тирбушона, за да си отворите поредната бутилка или как се държи на т’слата дръжката?

Представяме ви 10 ретро чалга песни с меко казано простовати текстове, които въпреки всичко се превърнаха в емблеми за този стил. Сигурни сме, че ако не предизвикаме някакви конкретни спомени, свързани с тях, то поне със сигурност ще ви развеселим.

1. Теди и ф-я Зорница – Ласмаги-джасмаги-get up!

За съжаление ни се наложи да чуем песента няколко пъти с цел да установим смисъла ѝ, но такъв не беше открит. Затова оставаме без коментар.

2. Мая – Баклава

Предупреждаваме, че от слушането на тази песен може да се разболеете от диабет. Очевидно е, че авторът на този велик текст е голям почитател на сладкото и е решил да увековечи любимия си десерт. От песента ти става толкова сладко, че започва да ти се повръща.

3. Лия – Ще те мачка валякa

Любима тема на Лия явно са строителните машини, които преобладават в нейното творчество. Може би тя е нереализирал се професионално строителен работник и затова вплита в своите песни валяците и бетонобъркачките. Първата любов никога не се забравя.


4. Луна – Тук там, тук там

Тук там, насам натам, дали да ти дам, пък и срам, а, бе, рима да има. Какво ще дава не разбрахме, но че е свенливо момичето е ясно. Категорично за това говорят и тигровите щампи – връхна точка в облеклото на всяка една себеуважаваща се чалга фурия.

5. Румяна – Чук-чук

От песента разбираме, че чукът прави чук-чук и лирическата героиня ще избяга при друг, ако чукът спре да чука. Но тъй като тя вече е била при друг, иска да бъде заключена и наказана, за да продължи чукът да чука. Сигурно нищо не разбрахте, е не само вие. И ние така.

6. Варненци – Мама на Радка думаше (Тез’ червени домати)

Охххх, септември месец е, време е за приготвяне на зимнина. А какво по-лошо от това да отидеш на пазара и да ти пробутат уж червени домати, ама хем разклатени, хем меки. Наивното момиче е било излъгано и измамено, да си го кажем – минали са я. Веднъж, дваж, че и повече.

7. Тошко Тодоров – Радка Пиратка

Тук лирическият герой е тайно влюбен в кака Радка, неизвестно защо с прякора Пиратката. Явно няма смелостта да ѝ разкрие своите чувства и затова ѝ посвещава цяла ода на любовта, с надеждата все пак тя да откликне на неговите чувства и да му падне, за да я „гепне“. С такова любовно обяснение, всяка жена ще му бъде в краката.


8. Радо Шишарката и Попа – Тигре, тигре

Първата песен, от която започна възпяването на различни диви котки и други хищници. След „Тигре, тигре“ дойде ред на хищна хиена, пантери, лъвици страшни. Някои не искаха да влизат в клишето и затова решиха да се определят като пеперуди, паяци, волни птици, феникси и други всевъзможни твари. Как пък някой не направи песен за морското конче?

9. Сани – Ох, банана

Едно време банани имаше само за Коледа, а не както сега целогодишно и навсякъде. След промените през ’89 година, редно е да се създаде песен за така любимия плод. Авторът добре обрисува банана и го разглежда от всички аспекти, външни белези, вкусови качества, цвят и прочие.

10. Тони Дачева и Кристал – Три кила банани

Пак банани, но този път в килограми. Тук не се задоволяват просто с един банан, а ги искат в големи количества. Пари няма за цигари, но за банани ще намерим. Явно това е любимият плод на българина.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *