Всичко, до което Джеймс Бонд се докосне – напитки, джаджи, жени – незабавно става икона, но нищо не привлича толкова вниманието на публиката, колкото колите на агент 007.

В наши дни агентът обикаля света в по-простички, мощни, но елегантни машини. Това обаче прави още по-култови автомобилните му предпочитания в миналото, които са неизменна част от неговия чар и образ.

Бонд е герой, който може да накара даже Ford LTD да изглежда почти желан, но машините от списъка пред вас са нещо много повече. Ето 10-те най-добри коли на 007 за всички времена.


10. Aston Martin DB5

Класическият автомобил на Бонд! Макар агентът да е карал няколко различни DB5 през дългата си кариера в международния шпионаж, сребърната DB5 от филма „Голдфингър“ е онази, която повечето Бонд фенове помнят.
Тя е първата кола на Бонд в смисъла, който влагаме в това понятие днес – първата специално изработена от MI6 кола с бронирани стъкла, сменящи се автомобилни номера, вградени бойни оръжия и система за катапултиране на водача.
Заради участието си във филма този модел на Aston Martin често е наричан „най-желаната кола на света“ и остава силно търсен и до днес. През 2010 г. истинската DB5 от филма – тази с модификациите на Кю – е продадена на търг за $4,6 милиона.

9. BMW Z8

Z8 е неудържимо по-готина от Z3, с която започва партньорството между Бонд и BMW. Колата в „Само един свят не стига“ дава на агент 007 сериозна боева мощ. Този роудстър има титаниева броня, вградени ракети „земя-въздух“, поставки за 6 напитки и куп други екстри…
Най-практичната от тях е възможността да бъде управляван дистанционно от ключодържателя си – нещо, което полека започва действително да се появява в наши дни.
Китайският автопроизводител BYD предлага семеен седан, който може да бъде задвижван точно по същия начин, макар и с много по-ниска скорост.
Дали пък няма скоро да видим Джеймс Бонд в китайска кола?

8. Aston Martin V8 Vantage Volante

И без това яко изглеждащият модел V8 Volante на Aston Martin става още по-агресивен след тунинг в MI6. В „Живи светлини“ колата на Бонд получава ракета носител, маскирани лазери и чифт ски. Като се има предвид черния ѝ цвят, това е най-зловещото нещо върху ски в цялата история на киното.


7. Sunbeam Alpine Series II

Това е най-невзрачната кола на Бонд, но не защото е лоша, а защото няма никакви вградени екстри. Тя обаче е първата му кола изобщо и се появява в „Доктор Но“. Иначе има 80 конски сили и ускорява до 100 км/ч за 13,6 секунди… но все пак това е преди цял половин век.

6. BMW 750iL

Това возило, с което Бонд се разкарва във „Винаги ще има утре“, сигурно е любимото на Кю! Достойният му външен вид (както биха се изразили британците) крие масивна боева мощ. Модификациите му включват от режещ кабел, маскиран зад емблемата на автомобила, до разпръсквачка на възпиращи кукички отзад. Но най-впечатляващото в колата е разнообразието от ракети, скрити в покрива ѝ.

5. Toyota 2000GT

Първата истински екзотична японска кола се налага по света именно благодарение на присъствието си във филма „Човек живее само два пъти“.  Тя и до днес остава много търсена благодарение на изключителния си дизайн, напредничавите за времето си технологии и лимитираното си производство.
Известна е и с два любопитни факта. Първо, моделът 2000GT е произвеждан само покрит, но Toyota прави две бройки конвъртибъл кабрио версии специално за филма. Второ, Бонд всъщност не управлява тази кола – в нея го вози момичето на Бонд, Аки.
Въпреки това, 2000GT е кола, направена специално за Джеймс Бонд – Toyota махат покрива не за друго, а защото актьорът Шон Конъри, който тогава играе ролята на Бонд, не можел да се побере в стандартното купе на колата.

4. Aston Martin Vanquish

Ауспусите на тази кола от „Не умирай днес“ сякаш са директно прекопирани от клингонска хищна птица. При опасните си разходки с нея можете да разчитате още на 12-цилиндров двигател, маскирани зад охладителните ѝ решетки ракети и монтирани в броните ѝ картечници.


3. Lotus Esprit

Ако покажете на страничен наблюдател Aston Martin DB5, вероятно ще чуете отговор: „Да, чудесна е“. Но покажете му Lotus Esprit и задължително ще чуете: „А, това е колата на Джеймс Бонд, която се превръщаше в подводница!“.
DB5 може и да е класическият Бонд-автомобил, но Lotus Esprit е сред най-известните и култови коли на Джеймс Бонд.

2. AMC Hornet

Обикновено асоциираме агент 007 с британски или поне европейски коли. Но ето едно американско изключение от филма „Мъжът със златния пистолет“. Няма ракети, няма ускорители, няма катапултиращи седалки – просто един мощен американски звяр.

1. Aston Martin DBS

Точно както и самият образ на Бонд, модерният Бонд-автомобил загърбва техническите екстри, за да се съсредоточи в силното, атлетично изпълнение. С каросерията си от въглеродни фибри, покрити с бронзов цвят, тя вози с изтънченост и интелект и просто няма нужда да прибягва до оръжия с лазерно насочване.
Днешната DBS може и да няма играчките, с които колите на Бонд бяха толкова забавни в миналото. Но това е мощна машина, която катери алпийските пътища със същата лекота, с която обикаля равните европейски магистрали. 12-цилиндровият двигател и 510-те конски сили ѝ дават възможност да избегне нежеланата компания за по-малко време, отколкото би ви потрябвало да включите ауспуха в режим „димка“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.