Проливни дъждове удариха черноморския курортен град Варна, причинявайки смъртта на най-малко 11 души (двама мъже и седем жени на възраст между 29 и 83 години, както и две деца – момиче и момче на 8 и 13 години) и принуждавайки стотици жители на кв. „Аспарухово“ да напуснат домовете си. Нивото на водата по улиците е достигнало един метър, а хора са се оказали блокирани в своите домове. Бързо надигналите се води са отнесли по пътя си автомобили и са наводнили домове. Понеделник – 23 юни 2014 г. бе обявен за ден на национален траур в памет на жертвите на бедствието в морската ни столица. За последните 10 години това е 11-ият повод за национален траур у нас.

Според родното законодателство ден (или дни) на национален траур се обявява(т) от правителството при събитие, довело до многобройни човешки жертви (авиокатастрофа, терористичен акт, военни действия) в тяхна памет. По правило траур се обявява също при смърт на действащ или бивш държавен глава. В ден като днешния със сведени глави поглеждаме назад в годините. Ето останалите 10 повода за национален траур през последните 10 години.

1. 10 декември 2006 г.
В памет на 18 загинали в катастрофа между градски автобус и камион край град Бяла, Русенско, на 7 декември Община Бяла обяви 5-дневен траур. България пък изразява своята съпричастност със скръбта на семействата, чиито близки загинаха в тежката катастрофа на 10 декември.

2. 5 март 2008 г.
5 март е ден на национален траур за трагично загиналите при пожара на 28 февруари в бързия влак от София за Кардам деветима наши сънародници. Община Шумен обявява траур на 4 март, а Община Добрич – също на 5 март.

3. 29 май 2009 г.
Смъртта на 16 души помрачи най-големия събор на тракийските дружества в местността Бакаджик, край Ямбол. Повечето от жертвите бяха прегазени от автобус, пътуващ от хижа „Дружба“ към Ямбол. В общината е обявен 3-дневен траур

4. 7 септември 2009 г.
7 септември 2009 г. бе Ден на национален траур за загиналите при потъването на македонския кораб „Илинден“ в Охридското езеро.


5. 18 април 2010 г.
През 2010 г. правителството ни обяви 18 април  за ден на национален траур по повод на трагичната смърт на президента на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и полската делегация край руския град Смоленск на 10 април.

6. 16 юни 2011 г.
Във връзка с трагичната гибел на български граждани при катастрофата на автомагистрала „Тракия“. Рано сутринта на 15 юни автобус с 31 души, пътуващ по линията София-Бургас, се удари в мантинелата близо до разклона за Карлово, после се преобърна и запали.

7. 8 февруари 2012 г.
България почете паметта на загиналите 9 души от наводненията в област Хасково. Вълна, причинена от скъсването на стената на язовир „Иваново“, причини смъртта на 9 души, петима от които жители на село Бисер.

8. 9 ноември 2012 г.
В памет на българския патриарх Максим Български, починал на 6 ноември с.г.

9. 6 март 2013 г.
В памет на Пламен Горанов, самозапалил се с искане на оставката на кмета на Варна Кирил Йорданов на 20 февруари 2013 г.

10. 5 август 2013 г.
По повод на трагично загиналите миньори от мина „Ораново“ край град Симитли. Успоредно с националния траур Община Симитли обявява 3-дневен траур на 2 август.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *