Първата ни асоциация с прекрасната островна държава Великобритания несъмнено е редовната консумация на чаша горещ чай.

Пиенето на ароматната напитка е може би най-британският от всички британски ритуали. Данните показват, че всеки ден жителите на Острова изпиват близо 170 милиона чаши.

Колко далеч обаче британският народ би стигнал, за да изпие дневната си доза от любимия чай, вижте в следващите редове…

1. Отровният чай

Колкото и ужасно да звучи, има време в историята, през което британците буквално са умирали за чаша чай! Всичко започва с огромната чаена контрабанда в края на 1700 година, когато, за да внесат от листата в страната, контрабандистите се налагало да прикрият растението, смесвайки го с други листа.

Нещата вървели гладко, докато не разбрали, че всъщност добавените листа били отровни и чаят, приготвен с тях – също!

2. Чай по време на интимен акт

Британският брачен терапевт Андрю Г. Маршал става известен, благодарение на популярната му теория за консумацията на чай по време на интимен акт.

Според него, точно когато нещата ставали разгорещени, двойката трябвало да спре любовните забавления, за да изпие по чаша чай. Логиката в твърдението му била, че по този начин брачните партньори ще могат да разговарят помежду си, вместо да се водят единствено от първичния им инстинкт.

3. Студеният чай

За да могат англичаните да изпият чаша чай, дори през горещото лято на 1904 година, предприемачът Ричард Блехинен решил да добави лед и да види какъв ще бъде резултатът.

В чест на сънародниците му, посетили Световния панаир в Сейнт Луис, Мисури, той сервирал студената напитка и направил фурор сред посетителите от Великобритания, които се влюбили в прекрасната му идея.


4. Такса за закупуване на чай

Когато в началото на 18 век горещата напитка за първи път била въведена в Англия, чаят бил достижим единствено за представителите на горната класа. Недоволно от положението, обикновеното население също искало да се докосне до това магическо питие.

За да се възползва от създалата се ситуация, управлението на страната решило да спечели средства от популярната стока, въвеждайки такси за чай.

5. Следобедният чай

Традицията повелява точно в 16 часа британците да си ходят на гости и да пият по чаша чай с бисквити. Ако се разровим в корените на тази традиция обаче, откриваме, че зад всичко стои Анна, херцогинята на Бедфорд.

Един следобед през далечната 1840 година тя решила да покани приятелките си на чай. Толкова много им допаднала идеята, че компанията им решила да се среща всеки ден точно в 16:00 часа. В следствие на популярните им събирания и до ден днешен можете да откриете дами, които редовно организират своите следобедни чаени срещи.

6. Чай вместо уиски на снимачната площадка

Поредното оправдание за британците да изпият по чаша от любимата си напитка идва на филмовата снимачна площадка. Вместо уиски или бира, например, продукциите залагат на чай, защото изглежда почти по същия начин.

Подобни техники се използват в редица филмови ленти, защото никой режисьор не би желал да работи с пиян актьор или актриса.

7. Когато жените още не пиеха чай…

Когато за пръв път божествената напитка започва да си проправя път във Великобритания, единствените места, в които тя се предлагала били посещавани от мъже. Жените не са имали право да влизат в кафенета и по тази причина – не консумирали чай.

Това се променя едва през 1717 година, когато Томас Туайнинг решава, че дори и жените да нямат право да носят панталон, поне могат да се насладят на една ароматна чаша чай.


8. Бостънското чаено парти

За да си представите докъде могат да стигнат британците заради техния чай, ще ви разкажем накратко историята на популярното Бостънско чаено парти. В една тъмна нощ през 1773 година Самюъл Адамс и Синовете на Свободата унищожават огромен товар с пресован чай, натоварен на корабите в пристанището в Бостън.

Протестът им идва в резултат на отказа на официалните местни власти да върнат три корабни товара с чай на Великобритания. Денят става емблематичен в американската история и дори допринася за разпалването на Войната за независимост на Съединените щати.

9. Индустриалната революция

Чудите се какво е общото между индустриализацията на Великобритания и чая? За да ви отговорим на въпроса, трябва да се върнем в далечния 18-ти век. По това време напитката била толкова разпространена сред местното население, че дори работническата класа успявала редовно да изпива по чаша чай.

Тъй като питието изисква сваряването на водата преди консумацията, хората успели да избегнат болести като холера, които са разпространявани лесно чрез водата. Освен че успявал да тонизира работниците, чаят ги държал здрави, което и спомогнало за индустриалната революция.

10. Бънджи скок

Поредният ни участник, който доказва, че британците биха направили всичко, за да изпият подобаващо една чаша чай, е Саймън Бери. Вместо да се наслади на приятната напитка у дома, той решава да постави уникален световен рекорд. За целта оставил чаша горещ чай на земята, взел една бисквитка в себе си и скочил от 73-метра височина с бънджи, потапяйки сладката в напитката при приземяването.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *