Преди вече повече от 20 години, на 31 август 1997 г., английската принцеса на Уелс – Даяна загива при автомобилна катастрофа в Париж, в мерцедес, в който е с египетския бизнесмен Доди ал Файед.

За нея казват, че е един от най-обичаните членове на британското кралско семейство. „Тя винаги е била сред хората, близо до техните проблеми и именно затова остава в спомените им с благия си и земен характер, силно изявеното чувство за човечност и множеството си благотворителни каузи.“

В началото на август, тази година, по телевизионния канал Channel 4 бе излъчен нов документален филм за принцеса Даяна. В него са използвани нейни видеозаписи с коментари за брачните ѝ проблеми и връзките ѝ с кралското семейство.

Преди излъчването му, приятели на Даяна призоваха Channel 4 да не излъчва филмираните беседи на Даяна. Близката приятелка на принцесата Роза Монктън коментира, че излъчването им би било твърде голяма намеса в личния живот на починалата принцеса. Въпреки това, документалният филм бе излъчен.

Сред откровенията на Лейди Ди е, че принц Чарлз бил непостоянен ухажор. Тя споделя, че както можел да ѝ звъни всеки ден в продължение на седмица, така можел и да не ѝ говори цели три седмици. Тя разкрива, че е била разстроена, когато в интервюто след годежа им, на въпроса дали са влюбени, Чарлз отговорил „каквото и да означава влюбен“.

Даяна споделя, че по-късно, когато попитала Чарлз за връзката му с Камила, той отговорил: „Отказвам да бъда единственият Уелски принц, който никога не е имал любовница.“

Даяна разказва и за борбата си с булимията, която става част от живота ѝ около аферата на Чарлз: „Мислех, че не съм достатъчно добра за това семейство и си го изкарах на себе си.“ Тя допълва, че болестта била дискретен начин да го направи.

Принцесата доверява и за това, че била „дълбоко влюбена“ в мъж, който мнозина вярват, че е бил нейният офицер телохранител Бари Манакий. Тя била съкрушена, когато той умира в мотоциклетна катастрофа три седмици, след като бил принуден да напусне двореца.

Извадки от тези записи бяха излъчени в САЩ още през 2004 година, но те никога досега не бяха ставали достояние на британските зрители. Още преди да излезе филмът, се появиха мнения, че той грубо нарушава неприкосновеността на личния живот и ще нарани синовете на принцеса Даяна.

Ето и 10 любопитни факта за живота на принцеса Даяна, които може би не знаете.

1. Преди да стане принцеса, тя работила в детска градина. Преди това била бавачка.

2. Бъдещата принцеса не била добра ученичка. Два пъти не успявала да вземе изпитите си за диплома и често се шегувала с „лошото“ си образование.

3. В началото с принц Чарлз се е срещала сестрата на Даяна. Именно така тя се запознава и сприятелява с него.

4. Даяна е първата в историята на Двора, която отказва да произнесе частта за послушание на мъжа в сватбената си клетва. Втората е Кейт Мидълтън.

Associated Press

5. „Булимията започна седмица след годежа. Чарлз сложи ръка на кръста ми и каза: Тук сме малко пухкави, а? Това отключи нещо в мен. Когато повърнах за първи път мислех, че така ще облекча напрежението. Когато ми взеха мерки за първи път, талията ми бе 74 см. В деня на сватбата – 58. Бях се смалила.“ Цитатите дотук не са от тежък трилър, а от филма „Даяна, нейната история с нейните думи.“, който беше излъчен по National Geographic. Филмът е базиран на интервюта и записи, много от които не са били излъчвани досега, направени от близък приятел на принцеса Даяна от името на журналиста Андрю Мортън.

6. Тя ненавиждала диадемата си. От нея я боляла глава.

7. За сексуалния им живот с Принц Чарлз, Лейди Ди споделя: „Веднъж на три седмици.“

8. Даяна е и първата жена в кралското семейство, носила панталони на вечерно събитие. Тя помогна и за модернизирането на кралския гардероб с тоалети, които оставиха трайни спомени.

9. Снимките на принцесата, която се ръкува с болни от СПИН пациенти през 1997 г., помогнаха за развенчаването на митовете около болестта, включителнo неоснователния страх, че тя се предава чрез допир. На 25 юни 1997 г. Даяна дава свои рокли за продажба на търг, за да подкрепи борбата срещу рака и срещу СПИН – две много скъпи за нея каузи. Продажбата носи 5,7 милиона щатски долара.

10. Принцесата е била на корицата на списание „People“ над 50 пъти. „Тя се превърна в модна икона по същия начин, по който Джаки Кенеди или Одри Хепбърн – непреходен, елегантен и все още модерен“, казва Елери Лин, куратор на изложбата „Даяна: Нейната модна история“ в двореца Кенсингтън в Лондон.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *