Мартеницата е малко украшение, което се изработва в два основни цвята ­- бяло и червено и с което българите се закичват всяка година на 1 март – празника Баба Марта. В класическия си вид мартеницата представлява усукани конци, като най-често те са вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червеното символизира кръвта и живота, а бялото – чистотата и щастието. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; кичи се котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват и събраните на Еньовден билки.

Според класическата „рецепта“, за да си направите мартеница, трябва да вземате един бял и един червен конец, по възможност вълнен. Завързвате двата конеца един за друг. Молите приятел да държи единия край на конците, вие хващате другия (ако няма кой да помогне, връзвате края за нещо). Опъвате конеца и започвате да пресуквате между пръстите, само в една посока. Въртите конците, докато, като отпуснете малко, не започнат да се увиват един с друг, и то на ситна шарка. Внимателно събирате двата края и отпускате. Ширитът е готов.

Вземате един картон с размери 5 на 6 см. Сгъвате го на две. Започвате да увивате бялата или червената прежда около него, така че от единия край да е сгънатото, от другия не. Увивате колкото пъти искате. Колкото са повече обиколките, толкова по-дебела е Пенда. Накрая режете конеца. Прекарвате пресукания конец през сгънатата част на картона. Режете с ножица увитите конци на мястото, където не е сгънат картонът. Така се получават ресничките. Издърпвате внимателно картона и връзвате двата края на ширита. След това с друг конец или с част, отрязана от ширита, връзвате по-надолу, за да оформите глава. Така последователно може да оформите ръце, крака и Пенда или Пижо е готов.

Днес обаче, навръх един от най-българските празници, ще се опитаме да избягаме от класиката и клишето и да ви предложим 10 лесни и оригинални идеи за ръчно изработени мартеници. А, ако ви е любопитно и имате желание да пробвате да си ги изработите сами, указания за това как да се справите бързо, лесно и без никакви затруднения, можете да намерите под всяка една от снимките.


Идея 1

Материали:
малка стъкленица
червен пипер
сол или захар
червена и бяла прежда

Изработване: В малката стъкленица насипвате един след друг, като редувате няколко пъти червения пипер и солта. Когато сте готови, усуквате червената и бялата прежда и през средата ѝ завързвате стъкленицата в горния ѝ край, така че да е удобно да се постави около врата. Чудесна мартеница – подарък за някой кулинар!

Идея 2

Материали:
червена подложка
бяла подложка
декоративно ключе

Изработване: От двете подложки изрязвате бяло и червено сърце. Залепяте ги едно за друго и пришивате в следата декоративното ключе.

Идея 3

Материали:
червено перо
подложка с желания размер в бяло
панделка – червена на бели точки
декоративна калинка

Изработване: Върху бялата основа залепваме перото. След това с панделката увиваме основата и перото, като правим диагонали, които приключваме от задната страна на брошката. С игла и конец зашиваме крайчетата към основата, като внимаваме да не повредим перото. На финала залепваме и калинката, като с нея прикриваме ако са станали твърде видими шевовете. Добавяме малка безопасна игла на гърба, с която да се закача.


Идея 4

Материали:
бяло копче
червена основа
червена панделка на бели точки

Изработване: Панделката се увива през средата или в един от краищата на основата, като се прехлупва на гърба. Там където е застъпването, само че от лицевата страна, поставяте копчето и зашивате върху панделката. Добавяте безопасна игла за закрепване върху дрехи.

Идея 5

Материали:
бяла основа
червена Дантеса на цветя
декоративна калинка

Изработване: Отрязвате от дантелата толкова, колкото да покриете основата през следата ѝ и я залепвате с лепило. След това позиционирате и калинката където ви харесва и залепвата и нея. Завършвате с безопасна игла на гърба.

Идея 6

Материали:
червена връв
голямо червено копче
малко бяло копче

Изработване: Поставяте малкото копче върху голямото, след което ги промушвате с червената връв и я завързвате в двата ѝ края. Колието ви е готово.

Идея 7

Материали:
червена основа
бели мъниста
декоративна калинка

Изработване: Нареждаме в кръг върху основата белите мъниста, така че дупчиците им да сочат към центъра на основата. Зашиваме ги към нея. Добавяме отгоре калинката и я залепяме. За финал поставяме безопасна игла на гърба.


Идея 8

Материали:
бяла и червена прежда
кръгла червена основа
бяло сърце
червено копче
бяла дантела

Изработване: Подреждате едно върху друго червената основа, бялото сърце и червеното копче, като последното е най-отгоре. Зашивате тройната комбинация. С перфоратор пробивате дупка в горната част на червената основа и от там промушвате предварително осуканите в едно червена и бяла прежда. Завързвате краищата и сте готови да сложите колието около врата си. Ако обичате по-пищните неща, може да декорирате около сърцето с малко бяла дантела, за да получите по-наситен вид.

Идея 9

Материали:
бели декоративни листенца
бяло копче
червена основа

Изработване: От основата изрязвате основата – сърце. На гърба му залепяте декоративните листенца, които трябва да изглеждат като ангелски крилца. Към предната страта пришивате с бял конец копчето.

Идея 10

Материали:
червен конец
декоративно ключе
2 червени копчета
2 дървени топчета
2 мъниста

Изработване: На червения конец нанизвате материалите в произволно избран от вас ред, като ключът трябва да бъде в средата на композицията. Завързвате конеца в горния край и сте готови с мини-бижу за Баба Марта!Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *