10 лесни и оригинални идеи за ръчно изработени мартеници

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 5

Мартеницата е малко украшение, което се изработва в два основни цвята ­- бяло и червено и с което българите се закичват всяка година на 1 март – празника Баба Марта. В класическия си вид мартеницата представлява усукани конци, като най-често те са вълнени. Цветовете имат строго определен смисъл: червеното символизира кръвта и живота, а бялото – чистотата и щастието. Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки. Затова с мартеница се украсяват сватбените китки и сватбеното знаме; кичи се котлето, в което се дои първото мляко на Гергьовден; с мартеница се завързват и събраните на Еньовден билки.

Според класическата „рецепта“, за да си направите мартеница, трябва да вземате един бял и един червен конец, по възможност вълнен. Завързвате двата конеца един за друг. Молите приятел да държи единия край на конците, вие хващате другия (ако няма кой да помогне, връзвате края за нещо). Опъвате конеца и започвате да пресуквате между пръстите, само в една посока. Въртите конците, докато, като отпуснете малко, не започнат да се увиват един с друг, и то на ситна шарка. Внимателно събирате двата края и отпускате. Ширитът е готов.

Вземате един картон с размери 5 на 6 см. Сгъвате го на две. Започвате да увивате бялата или червената прежда около него, така че от единия край да е сгънатото, от другия не. Увивате колкото пъти искате. Колкото са повече обиколките, толкова по-дебела е Пенда. Накрая режете конеца. Прекарвате пресукания конец през сгънатата част на картона. Режете с ножица увитите конци на мястото, където не е сгънат картонът. Така се получават ресничките. Издърпвате внимателно картона и връзвате двата края на ширита. След това с друг конец или с част, отрязана от ширита, връзвате по-надолу, за да оформите глава. Така последователно може да оформите ръце, крака и Пенда или Пижо е готов.

Днес обаче, навръх един от най-българските празници, заедно с Онлайн приятелка ще се опитаме да избягаме от класиката и клишето и да ви предложим 10 лесни и оригинални идеи за ръчно изработени мартеници. А, ако ви е любопитно и имате желание да пробвате да си ги изработите сами, указания за това как да се справите бързо, лесно и без никакви затруднения, можете да намерите под всяка една от снимките.

Идея 1

Материали:
малка стъкленица
червен пипер
сол или захар
червена и бяла прежда

Изработване: В малката стъкленица насипвате един след друг, като редувате няколко пъти червения пипер и солта. Когато сте готови, усуквате червената и бялата прежда и през средата ѝ завързвате стъкленицата в горния ѝ край, така че да е удобно да се постави около врата. Чудесна мартеница – подарък за някой кулинар!

Идея 2

Материали:
червена подложка
бяла подложка
декоративно ключе

Изработване: От двете подложки изрязвате бяло и червено сърце. Залепяте ги едно за друго и пришивате в следата декоративното ключе.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 5
Сподели

Коментари