Евтини самолетни билети

От няколко десетилетия насам стана ясно, че не навсякъде Коледа може да бъде бяла, но със сигурност би могла да е ЗЕЛЕНА. А веднага щом съумеем да създадем и поддържаме своята Коледа „зелена”, това със сигурност ще доведе до „бяла” и „чиста” Коледа, каквато е била някога, когато природните закономерности са следвали своя естествен ритъм. Такава трябва да е Коледа и днес. И такава трябва да я завещаем на всички след нас.

Сериозните проблеми започнаха тогава, когато човекът разми представата си за това къде са границите на личното му удобство сред природата и до каква степен личният му комфорт оказва, не просто неблагоприятно, а направо пагубно влияние върху заобикалящия го жив свят. Ако се разровите в интернет, ще откриете стотици идеи (което е прекрасно!) за това как да направите подаръците, трапезата и украсата си природосъобразни.

Това е лъч на надеждата, който намира силата и успява да пробие чернилката на тежкия и гъст смог, надвиснал над бъдещето на човечеството и спиращ всеки негов опит за поемане на глътка чист въздух. И за да ви онагледим поне малко какво имаме предвид, съставихме настоящата десетка с няколко инспирации.


10 вдъхновяващи идеи за Зелена Коледа

1. В световен мащаб 93% от привържениците на естествените коледни дръвчета, рециклират своята елхичка след празниците с помощта на специални програми, които са основани от местната община, точно за тази цел. Алтернативни варианти, разбира се, са рециклирането да стане в собствената им градина или задния двор. В САЩ има над 4000 програми, спомагащи за рециклирането на употребените иглолистни дръвчета.

2. След рециклирането си естествените коледни дръвчета се използват за направата на множество полезни продукти като пясъчни и ерозионни бариери, които се слагат в езерата и осигуряват убежище на рибите или мулч (застилка, представляваща стърготини, получени от клонките и стъблото дървото), който служи за запазването влажността на почвата през сухите периоди на годината и е „топла завивка” през зимата; спира растежа на досадните плевели; допринася за драстичното повишаване плодородието на почвата. А освен всичко това, придава много приятен вид на саксийката или на градината ви, служейки за декорация.


3. Отглеждането на иглолистни дървета, които ние с умиление наричаме „коледни елхички“, осигурява хабитат (естествена среда) на голям брой диви животни – мечки, рисове, лосове, лисици, вълци, зайци и невестулки. При ежегодната масова „празнична” сеч, освен че убиваме дръвчета, които сами по себе си, са жив организъм и физиологична система, ние оставяме без дом и съответно – обричаме на сигурна смърт тази толкова богата популация.

4. Живите коледни дръвчета могат да премахнат прах и полени от въздуха. Отдавна е известно чудодейното лечебно свойство на „боровия въздух” да възстановява здравето. Освен въздействието му върху самия въздух, от дървото могат да се извлекат още няколко ползи – от връхчетата и кората му се извлича етерично масло, което съдържа фитонциди и убива микробите. И нека не пропускаме небезизвестната кехлибарена течност, която изтича от дървесината, кората и игличките на дърветата – смолата, която е основен източник на терпентин. А терпентинът е старо средство против простуда, ревматизъм и заболявания на дихателните пътища.

10 вдъхновяващи идеи за Зелена Коледа

5. Има области (като Кук в щата Илинойс), които използват старите коледни дръвчета, за да възстановят жилищните структури на животинките, които обитават околията, разрушени в следствие на човешката дейност. Загубило своя живот, не означава, че не би могло да даде живот другиму. Или можете да „нагазите в дълбокото” – направо в дивата природа и да облагородите някое запустяващо местенце или да направите същото в собствения си двор или парка, разположен в близост до апартамента ви.

6. Животът на изкуствените дръвчета варира от 6 до 20 години вкъщи, където изплащат вложеното в тях многократно. Но после отнема векове в депото за отпадъци.

7. Един акър елхи осигурява дневния прием на кислород, необходим за живеенето на 18 души. Сметките са прости, нали? Само в САЩ годишно се изсичат над 30 млн. елхички.


8. Не бива да изгаряте коледното си дръвче в камината. Това е неблагоприятен процес, който може да доведе до драстичното натрупване на креозот – безцветна (понякога зеленикава или жълто-зелена) маслена, запалима течност, извличана от дървесен или каменовъглен катран, посредством дестилация.

9. Живите коледни дръвчета стоят в основата на по-малко от 0,1% от домашните пожари и то подпалени от външни запалими източници. Основните фактори, причиняващи пожари на коледни дръвчета, са електрически проблеми, декоративни светлинки, свещи или източници на топлина в прекалена близост до дръвчето.

10. Елхите, които остават, след като вече са свършили функцията си, се оказва, че биха били много полезни в медицината. Доклад, публикуван в International Journal of Biomedical Nanoscience, представя доказателства, че игличките на някои видове ела, след подходяща обработка и комбинация с разтвор от сребърен нитрат, могат да помогнат за стерилизирането на нано-устройства (импланти, протези и присаждани тъкани).
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.