В днешната десетка отново обръщаме поглед към самите нас. Към част от красивите кътчета в нашата Родина.

Няма как да бъде прескочено самопознаването, а и България не е с огромна и непокриваема територия. А пък лошото време и дъждовете все някога ще свършат и тук идваме на помощ ние с готови десет решения за пътешествия и екскурзии в страната.

На фокус този път са красивите Балкански селища. В недрата на Стара планина са сгушени едни от най-живописните градове и села, много от които заради съхранения си автентичен облик са получили статута на архитектурни резервати.


Дълговековна история, красива природа и богато културно наследство – с това могат да се похвалят най-популярните Старопланински селища, някои от които са основани при превземането на България от османските завоеватели в опит на българите да съхранят живота и културата си на по-труднодостъпни места.

До наши дни старопланинските селища са донесли богатото наследство от архитектурни паметници, автентични занаяти, богат фолклор и местни традиции и обичаи, които са напълно достъпни за вас. Хайде да опознаем България с 10 от най-живописните Балкански селища. Списъкът е по азбучен ред, а информацията е на портала bulgariatravel.org.


1. Боженци

Боженци е село с над 600 годишна история. Според древна легенда селцето е основано от търновска болярка на име Божана, която се заселила тук с децата си след смъртта на съпруга си при завземането на столицата Търново от османците. Заради многобройните си къщи, запазени от епохата на Възраждането, селището е получило статута на архитектурен резерват. В Боженци могат да се разгледат две музейни къщи от 18 и първата половина на 19 век с оригинални предмети от този период. Сред местните атракции е прословутото бяло сладко.

2. Елена

10 от най-живописните старопланински селища

Град Елена е популярен както с прекрасната природа, така и със съхранената архитектура от епохата на Българското възраждане, многобройните паметници на културата и еленския бут – местен деликатес, приготвян от осолено свинско месо. В Елена може да останете цял ден и пак няма да се наситите на града. От всяка улица и къща се носи духът на историята и на Възраждането. Сред най-интересните забележителности са Даскалоливницата, архитектурният ансамбъл Разсукановите къщи и Музеят по палеонтология.

3. Жеравна

Село Жеравна се намира в Стара планина, на 12 км от гр. Котел. Заради многобройните си паметници на културата Жеравна е със статут на архитектурен резерват. Интерес представляват добре запазените и възстановени възрожденски къщи, изографисани и с изящна дърворезба, тесни калдъръмени улички и многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са отведени в чучурите на чешми. Освен това в селото може да видите родният дом на писателя Йордан Йовков, бащината къща на общественика Сава Филаретов, църквата „Св. Николай“. Всяко лято в Жеравна се провежда уникален фестивал на народната носия.


4. Ичера

10 от най-живописните старопланински селища

Сгушено под сянката на възвишението Подища в тясната долина на р. Луда Камчия, селото се намира само на 25 км от Сливен и на 26 км от Котел. Съседни на селото са Градец, Медвен, Жеравна, Катунище, Нейково и Раково. Макар да не е архитектурен резерват, село Ичера е съхранило облика си отпреди векове. Освен културните забележителности Ичера привлича и с красивата си природа и възможността за риболов, разходки, лов на раци в реката, бране на билки и гъби.

5. Котел

Котел е разположен в малка котловина в Източна Стара планина. Градът е запазил много от своите исторически паметници. В квартал „Галата“ се намира Галатанското училище – забележителен архитектурен паметник. В него е поместена експозицията, посветена на прословутите котленски килими и тъкани. Друга местна забележителност е Пантеонът на Георги Ст. Раковски. В Котел се намира и природонаучен музей с богата сбирка, представяща животинското царство на Котленския Балкан. Природата около града също е богата на забележителности – пещери, водопади и скални образувания.

6. Рибарица

10 от най-живописните старопланински селища

Село Рибарица е разположено в Тетевенската планина, на 600 м надморска височина, в подножието на връх Вежен. То се простира на 10 км по протежение на река Бели Вит. През 1963 г. Рибарица е обявена за планински климатичен курорт. Хубавата природа, чистият въздух и едновременно с това близостта до по-големи населени места е причина селото да се превърне в предпочитано място за почивка още в началото на ХХ в. Рибарица е изходен пункт за няколко пешеходни маршрута. От центъра на селото започва маршрут до местността Костина. Там се намира и лобното място на революционера Георги Бенковски. Друг маршрут води до резерват Царичина.

7. Тетевен

Тетевен е разположен в западната част на Средна Стара планина, на 110 км североизточно от София. Градът е малък и китен, а местните хора се гордеят с дългата му история и с красивата природа на Тетевенския Балкан. Основан преди векове, Тетевен през Възраждането бил прочут с многобройните си занаятчии, които продавали стоката си от Виена до Цариград. Наричали го „Алтън Тетевен“ (Златния Тетевен). През 1801 г. обаче градът е сринат до основи при кърджалийско нападение и са му необходими няколко десетилетия, за да възвърне предишната си слава. Историята на Тетевен се пази в Историческия музей в града.


8. Троян

10 от най-живописните старопланински селища

Град Троян е дал името си на частта от Стара планина, в която се намира, известна като Троянския Балкан. Градът е основан през XV в. от преселници от Западна България. През Възраждането Троян се прочува със своите майстори грънчари и с Троянската керамична школа. До града се намира Троянският манастир – един от най-големите в Стара планина. В града се намира единственият по рода си Музей на народните занаяти и приложни изкуства. Троян е изходна точка за Националния парк Централен Балкан, в който има множество маркирани туристически маршрути.

9. Трявна

Град Трявна се намира в централната част на България – на почти еднакво разстояние от София и Варна – около 250 км. Символ на града е Часовниковата кула, паметник на културата с национално значение, за чието изграждане се разказва интересна легенда. Постиженията на Тревненската художествена школа могат да бъдат разгледани в няколко музея. Известните резбовани слънца се намират в Даскаловата къща. До Даскаловата къща е Славейковата къща – в нея поетът Петко Славейков и съпругата му Ирина отглеждат всичките си деца. В Трявна се намира и единственият на Балканския полуостров Музей на азиатското и африканско изкуство.

10. Чипровци

10 от най-живописните старопланински селища

Град Чипровци се намира в западните склонове на Стара планина, близо до границата на България и Сърбия. Районът на града е бил населен още в най-ранна древност, а през вековете на своето развитие Чипровци се утвърдил като занаятчийски център. От миналото до наши дни градът е запазил славата си на център на производство на килими. В изработката на килими местните майстори влагали въображение и вещина. В Историческия музей на града има специална експозиция, посветена е приятно място за отмора и разходка през почивните дни. на чипровските килими и характерните им елементи. На около 7 км от града, се намира Чипровският манастир „Св. Иван Рилски“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.