© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
    HOT HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    10-те най-горещи световни хита за май 2025
    03.06.2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    10-те най-горещи БГ хита за май 2025
    02.06.2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2025
    01.06.2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    10-те най-горещи световни хита за април 2025
    03.05.2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    10-те най-горещи БГ хита за април 2025
    02.05.2025
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HOT HITS
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ЛюбопитноПрирода

10 от най-необичайните плодове и зеленчуци

Даниел Михайлов
Даниел Михайлов
17.08.2024
Сподели във

Всяка година в магазините се появяват нови и нови хибридни плодове и зеленчуци. Хибридите достатъчно масово се намират по лавиците на магазините, а такива като нектарините и минеолата, изглеждат така, сякаш са били винаги там.

С тези два плода обаче асортиментът не се ограничава. Списание Forbes избра 10 от най-необичайните плодове и зеленчуци, които са се появили на света благодарение на селекцията.

1. Жълтата диня

10 от най-необичайните плодове и зеленчуци

Отвън тази диня на ивици е като обикновените дини, само че отвътре е яркожълта. Освен това тази необичайна диня има съвсем малко, в сравнение с обикновената червена диня, семки. Тази диня се е появила на света в резултат на кръстосването на дива диня, която има жълт цвят, с обикновена диня.

И сега кръглите жълти дини се отглеждат през лятото в Испания, а овалните – през зимата в Тайланд. Там жълтата диня е на особена почит, тъй като според местните поверия жълтият цвят привлича парите. Трябва да знаете, че въпреки, че плодовото месо на жълтата диня да е нежно и сочно, не е така сладко, както червеното. Трябва да се спомене, че експериментите по производството на жълта диня започват отдавна. Например, украинските селекционери работят от дълги години в тази посока. Те са използвали диня и тиква и се е получил плод, който е взел ароматът на динята, а по всички останали показатели прилича на тиквата. Този плод е най-добре да се използва за приготвянето на печена тиква.

2. Виолетов картоф

Никого няма да удиви картоф с жълта, розова или дори виолетова кожица. Но картоф, който е виолетов отвътре, е нещо ново. Появата му е свързана с учените от Colorado State University, които дълго са работили над картофа от Андите, докато не са получили този виолетов цвят. този наситен цвят на картофа е свързан с високото съдържание на антоциани, които имат антиоксидантни свойства, които се съхраняват и след приготвянето на картофа.

Тези картофи, които са от сорта “Виолетово величество” се продават в големи количества в Англия, тъй като масово се отглеждат в Шотландия. Популяризацията на необичайния кореноплод сред домакините е заслуга на английския кулинарен гуру Джеймс Оливер, който не се бои да експериментира. От такива картофи се получава оригинално пюре, което с наситен виолетово-син цвят и изглежда много добре в компанията на други зеленчуци. По вкус виолетовият картоф не се отличава от обикновения.

3. Романско зеле

10 от най-необичайните плодове и зеленчуци

Зеленчукът, който изглежда като пришелец, се явява близък родственик на цветното зеле и броколито, само че неговите нежнозелени съцветия не са с кръгла форма, а с конусообразна и се разполагат на кочана по спирала. Между другото неговата форма е дала поводи за много шеги, които свързват това зеле с летяща чиния, която е паднала някъде в Италия, откъдето това зеле е родом.

Историята на появата на романското зеле е доста по-прозаична: то се е появило преди 10 години, а популяризацията му се дължи на холандски селекционери, които леко са подобрили този зеленчук, познат на италианските домакини още от XVI век. В това зеле има много полезни вещества и малко въглехидрати, заради което лесно се усвоява. Немаловажен факт за родителите, които искат да накарат децата си да ядат зеле: при приготвянето му не възниква характерния аромат на зеле, който така не се обича от децата. Освен това екзотичния вид на растението може да накара децата да го опитат.


4. Плуот (Плъмкот)

Плуотът представлява хибрид между слива и кайсия. Наименованието му идва от първата и последната сричка на двете английски думи plum (слива) и apricot (кайсия). Плуотът, който повече прилича на слива, има роден брат – априумът, който, обратното, повече прилича на кайсия. Отвън плуотът може да бъде розов, зелен, в бордо и с виолетов цвят, а отвътре – от бяло до наситено синьо. Авторите на този плод взимат около 2 долара за фиданка.

Тя е произведена през 1989 г. в калифорнийският питомник Dave Wilson Nursery. Днес в света има 11 сорта плуот, два сорта априум, един сорт нектаплама (хибрид между нектарина и слива), а също така и един сорт пичплама (хибрид между праскова и слива). Казват, че от плуота се получава отличен сок, десерти, домашни сладка и дори вино. А в свеж вид този плод е истинско лакомство, тъй като плуотът е доста по-сладък както от сливата, така и от кайсията.

5. Динена репичка

10 от най-необичайните плодове и зеленчуци

Динената репичка е странно растение, което е родово не отвън, а отвътре. Отгоре го покрива бяло-зелена кора, която прави растението да прилича на диня. По форма и размер тази репичка прилича на малка ряпа, а диаметърът й е около 7-8 см. Отвън репичката, както се и предполага е горчива, а близо до средата става сладникава.

Заедно с това тя не е така хрупаща и сочна, както обикновения сорт, и е доста по-твърда. Динената репичка се препоръчва да бъде печена, да се прави от нея пюре, да се добавя при печени зеленчуци или в салати. Много ефектно изглеждат парченцата динена ряпа, посипани със сол. В Калифорния това блюдо е хит.

6. Йоща

За да дадат име на плода на любовта между касисът и цариградското грозде, йощата, са съединили двете немски думи да това johannisbeere (касис) и stachelbeere (цариградско грозде). Плодовете на йощата са с почти черен цвят, размерът им е като на вишна, имат кисело-сладък вкус. Да се произведе касис с големината на цариградско грозде, но при това без бодли, е мечта на хората отдавна.

Кръстоската между касисът и цариградското грозде обаче е създадено едва през 1970 г. в Германия. Сега съществуват два сорта йоща: Червена и Черна, които са със светлочервен и кафяво-черен цвят. Храстът на йощата носи около 7-10 кг плодове, които се използват за десерти, домашни сладка и дори за ароматизация на газирани напитки. Йощата трябва да се консумира при стомашно-чревни заболявания, за подобряване на кръвообръщението и за извеждане от организма на радиоактивни вещества и тежки метали. Йощата, както и касисът, са рядък гост на лавките на магазините, и може да се купи само на малките пазарчета или да си наберете от собствената градина.

7. Броколини

10 от най-необичайните плодове и зеленчуци

Сложно е да се повярва, че брюкселското и савойското зеле, броколито и алабашът са роднини. Неотдавна в семейството на зелевите се появи още един член. В резултат на кръстосването на обикновеното броколи и зеленчука гайлан (китайското броколи) се е получило растение, което прилича на аспержата, но с главичка на броколи.

Броколини няма силната миризма на зелето, леко е сладникаво, нежно на вкус, напомня броколи и аспержа едновременно. Новият зеленчук съдържа много полезни вещества и е нискокалоричен. В САЩ, Испания, Бразилия е характерна гарнитура. Обикновено то се приготвя или в масло, или се поднася свеж, полят с масло. Броколини отлично се чувства в ориенталските и италианските блюда.


8. Неши

Неши е хибрид между ябълка и круша, който се култивира с много столетия в Азия. Нарича се още азиатска, пясъчна, водна или японска круша. Кръглата ябълка на вкус се оказва сочна, хрупкава круша. Цветът на плода е от бледозелено до оранжево. Ябълката-круша има преимущество пред обикновената круша: тя е по-твърда, затова понася по-добре транспорта и съхраняването.

Използва се или в салати, тъй като неши съдържа много вода, което не е много добре за термичната обработка. Освен това неши се поднася както като закуска, така и като десерт заедно с вино и сирене. Съществуват около 10 особено популярни сорта неши, които се отглежда в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Чили, Франция и Кипър.

9. Юзу

10 от най-необичайните плодове и зеленчуци

Юзу или японският лимон е хибрид между мандарината и декоративното цитрусово растение. Жълтият или зелен цвят на плода с набръчката кожица с размерите на мандарина има ярък аромат и кисел вкус. Той се използва от японските още от VII век, когато будистките монаси са го донесли на острова от континента. Плодът е популярен също така и в кулинарията на Корея и Китай. Юзу се използва в болшинството случаи за ароматизиране.

То има поразяваща миризма – цитрусова, с нотки на хвойна и цветни оттенъци. Кората на юзу е една от най-популярните японски подправки. Тя се използва за месни и рибни блюда, добавя се в супи с месо и др. На основата на кората се правят алкохолни и безалкохолни напитки, сладка, сиропи, десерти. Сокът на юзу се използва като оцет и служи за основа на сосове. Освен това растението е участник в японския празник на зимното слънцестоене, който се отбелязва на 22 декември. В този ден деца и възрастни си взимат вана с плодове на юзу, които символизират слънцето.

10. Жълто цвекло

Едва ли жълтото, или, както още го наричат, златно цвекло, ще получи признание на пазара. Никой няма да хареса жълт борш, винегрет в жълто и др. Ако обаче говорим за американците, които нямат определени традиции в областта на кухнята, то те ще се зарадват на жълто цвекло, което не се смачква при приготвянето.

По вкус този зеленчук практически не се отличава от обикновения. Той е също така сладък, ароматен, готов да се включи в компанията на всякакви продукти – от сирене до цитрусови или дори запечен във вид на чипс. Листата на жълтото цвекло могат да се използват в свеж вид за салати.


Свързани:зеленчуцинаукаплодовестранно
Предишна 10 красиви места, които да посетиш на остров Закинтос 10 красиви места, които да посетиш на остров Закинтос
Следваща 10 причини защо трябва да спрем да се сравняваме с останалите 10 причини защо трябва да спрем да се сравняваме с останалите
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените

10 възможности за плаж недалеч от София

10 възможности за плаж недалеч от София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 живописни екопътеки в близост до София

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

10 възможности за плаж недалеч от Пловдив

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
10 съвета как да прекараш едно прекрасно лято
16.06.2025
10 от най-скандалните паметници в света
10 от най-скандалните паметници в света
16.06.2025
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
10 умения, които всеки мъж е добре да притежава
16.06.2025
10 причини да посетите Братислава за уикенда
10 причини да посетите Братислава за уикенда
15.06.2025
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
10-те най-известни картини на Леонардо да Винчи
15.06.2025

Последвай ни

FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow

Виж още

10 начина да опазим пчелите

10 начина да опазим пчелите

Мария Милошева
Мария Милошева
30.01.2025
10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало

10 странни съвета в помощ на родителите от далечното минало

Рада Манчева
Рада Манчева
09.03.2025
10 съвета за безгрижно детско лято

10 съвета за безгрижно детско лято

Юлиян Лазаров
Юлиян Лазаров
01.06.2025
10 традиции, свързани с първи март

10 традиции, свързани с първи март

Весела Ангелова
Весела Ангелова
01.03.2025
10 от най-живописните хърватски острови

10 от най-живописните хърватски острови

Юлиян Лазаров
Юлиян Лазаров
28.05.2025
10 причини да ядем повече кайсии

10 причини да ядем повече кайсии

Иван Владиславов
Иван Владиславов
19.07.2024
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • СЛЕД 5 • ТВОЕТО ВРЕМЕ, ТВОИТЕ ПРАВИЛА
 

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?