Южноафриканската държава Зимбабве обяви своята независимост преди повече от 40 години, но какво знаем за нея, освен, че е бивша британска колония, че предишното ѝ име е Родезия, а столицата Хараре?

Всеизвестните факти – страната граничи с Южна Африка, Ботсвана, Мозамбик и Замбия. И макар че няма излаз на море или океан, тя определено може да плени човек с много други свои качества.

В историята на тази екзотична държава всъщност има много любопитни факти, които вероятно ще ви изненадат. Да започнем с 10 от най-интересните факта за Зимбабве.

1 място по продължителност на живота…

10 любопитни факта за Зимбабве

… но, за съжаление, отзад напред. Зимбабве е една от малкото държави в света, в които мъжете живеят по-дълго отколкото жените. Но това не я поставя на „първото“ място, а факта, че средната продължителност на живота там е едва 34 години за жените и 37 за мъжете. Повече от половината от населението на страната се състои от хора на възраст под 21 години.

2 вида официални езици

10 любопитни факта за Зимбабве

По принцип в Зимбабве се говори на 16 официални езика, които могат да бъдат разделени на две основни групи. Това разпределение е заложено в Конституцията на страната.

3 пъти по-голяма

10 любопитни факта за Зимбабве

Въпреки че по територия Зимбабве и три пъти по-голяма от Великобритания, африканската държава е била британска колония почти век – от 1888 до 1980 година.


4 елемента в националната носия

10 любопитни факта за Зимбабве

Националната носия в Зимбабве включва четири задължителни елемента: пола, шапка, традиционни колиета и обеци.

5 вида официална валута

10 любопитни факта за Зимбабве

Зимбабвийският долар беше единствената официална валута в страната до 2009 година. Заради финансовата криза обаче там започват масова употреба и на други валути – щатски долар, евро, британска лира или ботсванска пула. Всички те са в официално обръщение в Зимбабве.

6 последователни мандата

10 любопитни факта за Зимбабве

Шест последователни мандата или повече от 37 години. Толкова време продължи управлението на президента-диктатор на Зимбабве Робърт Мугабе. През 2017 година той навърши 93 години. За тържествата по повод рождения му ден, една от най-бедните държави в света похарчи над 2 милиона евро. Пак през 2017 година Мугабе подаде оставка.

7 от 10 зимбабвийци…

10 любопитни факта за Зимбабве

…произлизат от клана Шона. Могъщият клан съставлява 70% от населението на страната. За какво са им в такъв случай 16 езика, кажете?

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8 олимпийски медала

10 любопитни факта за Зимбабве

В своята история Зимбабве може да се похвали с 8 олимпийски медала. Един от тях е за хокей на трева, останалите – за плуване.

9 от 10 жители са грамотни

10 любопитни факта за Зимбабве

90% от населението на страната е достатъчно грамотно, за да може да чете. Тази статистика определено не се вписва сред останалите твърде тъжни факти за страната, но фактите са си факти – Зимбабве е страната с най-грамотно население в Африка.

10 елемента на държавния герб

10 любопитни факта за Зимбабве

Две антилопи; щит – символ на на плодородието; глинен насип – земята на страна; девизът на Зимбабве: „Единство, свобода, труд“; мотика; автомат „Калашников“ – борба за мир; руините на Зимбабве; червена звезда – вярата в светлото бъдеще на страната; ленти от плат – икономически подем; зимбабвийската птица и символът на страната – стилизиран образ на водопадите Виктория. Това е един от най-сложните държавни гербове в света.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *