Ако сте от хората, които страдат от параскевидекатриафобия, няма начин да не сте попадали на първата част от материала ни, събрал 10 любопитни факта за петък 13-и. Вероятно сте наясно и че параскевидекатриафобия учените наричат страха от този ден (от трите гръцки думи параскеви – петък, декатриес – 13 и фобия – страх).

Някои особено суеверни хора в петък 13-и се затварят цял ден вкъщи, не отговарят на телефонни обаждания, не поглеждат през прозореца, не отварят вратата на никого, очаквайки с нетърпение минутата, в която денят ще завърши.

Всъщност защо хората се страхуват и наистина ли имат повод да се отнасят предпазливо към този ден? В търсене на още любопитни подробности за комбинацията петък 13-ти, днес ви предлагаме втора порция от малко известни факти, свързани с нея.

10 любопитни факта за петък 13-и (част 2)


1. Страхът от този ден има корени в древността. Според някои стари поверия в петък 13-ти си правели сборище 12 вещици, събирали се таласъми и всякакви тъмни създания и в самия разгар на веселието, когато изгрявала пълната луна се появявал Сатаната.

2. Някои смятат, че именно в петък 13-ти Адам и Ева са откъснали забранения плод и в такъв зловещ петък Каин убил брат си Авел. Разпятието на Христос също е в петък.

3. Съществува и скандинавска версия за фаталното число. Според митологията богът на злото, сътресенията и огъня – Локи, помогнал за убийството на своя брат Балдур – бог на светлината. Локи бил тринадесетият пристигнал гост на погребението на брат си.

4. Има и реален исторически факт, даващ основание петък 13-и да се смята за ден, различен от останалите в календара. На 13 октомври 1307 г. по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици били изгорени на клада, други били екзекутирани по-късно. От този ден нататък петък, 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на тамплиерите.

5. Във всеки месец, който започва в неделя, 13-ият ден е петък.

10 любопитни факта за петък 13-и (част 2)


6. Най-дългият период, през който може да няма нито един петък 13-и е 14 месеца.

7. Още съвпадения: Имената на някои от най-известните серийни убийци съдържат по 13 букви, като Джак Изкормвача (Jack the Reaper), Джон Уейн Гейси (John Wayne Gacy), и Теодор Бънди (Theodore Bundy).

8. Британската мълва пък носи следната легенда. В края на 18 век страхът от петък 13-и станал толкова разпространен сред англичаните, че властите на Острова решили публично да докажат абсурдността на суеверието. Построили кораб, който бил наречен „Петък“. Строителството му започнало в петък 13-и. На вода бил спуснат също в петък 13-ти и излязъл в открито море отново в петък 13-и. Оттогава никой не видял кораба и не чул вест от екипажа.

9. С петък 13-и е свързано и едно от най-големите корабокрушения на 20 век. В петък 13 декември 1907 година един от най-големите за времето си кораби – построената през 1902 годна седем мачтова шхуна “Томас Лаурсон” се разбила в рифовете.

10. За финал – факт от най-новата ни история. На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар обърква плановете на совалката Аполо 13 за кацане на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). Екипажът, оцелял по чудо, се завръща на Земята. Любителите на цифрите ясно съзират черна прокоба – сумата от цифрите в датата на излитане на ракетата (11.04.70) е 13. Часът на изстрелване на Аполо 13 е 13:13 американско време.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *