Тази година петък 13-и се беше настанил в календара цели три пъти – през януари, април и юли. Успокояващ факт обаче е това, че следващата подобна стряскаща комбинация между дата и ден от седмицата е чак през септември 2013 година. LiveScience събра 10 странни факта за деня на предразсъдъците.

1. Тази година е специална, защото петък 13-и се появи три пъти в календара – през януари, април и юли. Най-странното е, че датите са разделени точно с 13 седмици. Това не се е случвало от 1984 г. насам.

2. Ако това ви плаши, може да страдате от параскевидекатриафобия. Това е дългият научен термин за страха специално от тази комбинация. Трискайдекафобия е болезненият страх от числото 13.

3. Не е ясно кога и защо петък 13-и е бил свързан с лошия късмет. Асоциацията може да е библейска – 13 са гостите на Тайна вечеря, когато е предаден Исус. Той е разпънат на следващия ден – петък. Възможно е и 13-и да е в немилост, защото е след 12-и, а това е броят на месеците и дните на коледните празници. Дузина са и знаците на зодиака, боговете на Олимп, подвизите на Херкулес, израелските племена и апостолите на Исус.

4. Следващата година с три петъка 13-и е 2015. Те се падат през февруари, март и ноември.

5. Съвсем уместно, режисьорът на психологическите трилъри Алфред Хичкок е роден в петък 13-и. Фидел Кастро също е роден на такъв ден и дата през август 1926 г.

6. Защо суеверията за петък 13-и толкова дълбоко се загнездват у нас? Според Томас Гилович, декан на катедрата по психология в Корнелския университет, мозъкът ни е прекалено добър в асоциациите. “Ако нещо лошо ви се случи в петък 13-и, двете неща ще останат завинаги свързани за вас и ще забравите всички останали дни с “фатална” дата, когато нищо не се е случило”.

7. За езичниците 13 е щастливо число, съответстващо на броя на пълнолунията за една година.

8. Американският президент Франклин Рузвелт не е пътувал в петък 13-и, нито е давал вечери за 13 души. Наполеон и президентът на САЩ Хърбърт Хувър също са имали трискайдекафобия – болезнен страх от числото 13.

9. Марк Твен веднъж бил 13-ият поканен на вечеря. Приятел го предупредил да не ходи. “Беше наистина лош късмет. Те имаха храна само за 12 души”, разказал му по-късно писателят. Във Франция е прието, ако предвидените гости се окажат 13, да се кани и 14-ти, като понякога дори се прибягва до наето лице”.

10. Брокерът Томас Лоусън разказва в книгата си “Петък 13-и” през 1907 г. как негов колега се опитал да понижи индексите на Уолстрийт през деня с най-лош късмет. След това брокерите избягват всячески да купуват и продават акции на този ден, пише и в. “Ню Йорк таймс” от 1925 г.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *