Много хора по света обичат котки, котараци и малки котенца. Грижим се за тях, храним ги, възхищаваме им се и, разбира се, за да бъде щастлив домашният ни любимец, често „общуваме“, доколкото можем, с тези прекрасни същества.

Котките живеят в близост до хората от преди поне 3500 години. В древен Египет пухкавите глезльовци са били използвани за пазачи на складираното зърно от мишки и други гризачи. В наше време котките са едни от най-разпространените домашни любимци. Едва около 1% от тях са чистокръвни (с регистрирано родословие), останалите 99 на сто са кръстоски между различни породи.

Според някои митове и легенди котката живее едновременно в няколко паралелни свята, притежава девет живота и може да влияе на здравето на хората, като им помага да се борят с болестите. Смята се също, че котката дружи с къщата, в която живее, и тези домове са до известна степен защитени от беди и нещастия.

Слухът на котките надминава човешкия и кучешкия – ушите им са способни да улавят звуци с по-голяма честота от максималната за нас (ултразвук). Тази способност се дължи на факта, че някои видове гризачи комуникират помежду си чрез подобни звуци. Удивителният им слух се подпомага и от ушите, които подобно на антени се насочват независимо едно от друго по посока на звука.

Ако се доверим на учените, котките са способни да издават около 100 различни звука, докато кучетата само 10. Как обаче хората от различните краища на света „се обръщат“ към тези симпатични и своенравни пухкави създания?

Сайтът AdMe.ru се разходи из няколко държави, за да проучи как в различните страни привличат вниманието на котките. Оказва се, че родното „пис-пис“ няма нищо общо с това, което използват в другите държави. Вижте галерията с 10 котешки „обръщения“ от различни части на света и се позабавлявайте на воля.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *