Евтини самолетни билети

България не е сред най-богатите икономики в света, но е богата на страхотни гледки и културно-историческо наследство. Като започнем от заобикалящата ни красива природа – живописните планини, златистият пясък по родното Черноморие, та до вековната ни, величествена история и забележителната архитектура, запазила се през вековете.

Всичко това е България и предшествениците ни, а и самите ние, както и нашите наследници, сме онази част, оставяща своя принос за развитието и благоденствието на страната ни.

България е най-старата държава в Европа. България е история. България е кирилица. България е фолклор. България е киселото мляко. България е шопската салата. България е ракията. България е красотата на българските жени. България е красивата роза. България е различна и точно това я прави красива.


Любопитните факти, които събрахме в тази родна десетка, вероятно ще ви прозвучат познати, но със сигурност, припомняйки си ги, ще ви карат да се почувствате малко по-горди, че сте се родили именно тук. Ето ги и тях, 10 интересни факта за 10 български града.

1. София

10 интересни факта за 10 български града
Етюдите на София

София е единствената европейска столица, намираща се на 15 минути от планина. Също така само в София на моста „Чавдар“, може едновременно да се видят: ниско преминаващ самолет, влак, тролеи и някоя друга звезда от хитовия риалити сериал „София ден и нощ“.

2. Пловдив

10 интересни факта за 10 български града
Уикипедия

Градът под тепетата е най-богатият на културно-историческо наследство у нас. Именно заради многобройните красиви и старинни забележителности, Пловдив е победителят сред редица други градове за Европейска столица на културата през 2019 година.


3. Велико Търново

10 интересни факта за 10 български града
Българска история

В Старопрестолната ни столица се намира най-важната крепост в историята на България. Освен че е най-красива, крепостта „Царевец“ е и единствената, на която може да се наблюдава шоуто „Звук и светлина“.

4. Русе

10 интересни факта за 10 български града
Facebook Русе

Сред първите асоциации за Русе е тази за красивата му архитектура в централната част на града, която по нищо не отстъпва на Виена. Може би точно заради това е наричан още „Малката Виена“. Друг интересен факт е, че 80% от блоковете в кварталите са със собствени наименования, а не с цифрова номерация.


5. Карлово

10 интересни факта за 10 български града
Blog.bg

Карлово е единственият град на Балканския полуостров, заобиколен от розова долина. Освен приятния мирис на рози през пролетно-летния сезон столицата на розата е известна и с това, че е родният град на Апостола Васил Левски.

6. Хисаря

10 интересни факта за 10 български града
Снимка: hisar.bg

Малко градче, пълно със своите безценни богатства. Да, това е Хисаря. На територията му се намират над 20 извора с различни характеристики и лечебни действия.


7. Банско

10 интересни факта за 10 български града
Facebook: Банско/ Bansko official

В зависимост от това в коя част на родината се намирате, може да се натъкнете на много цветущ диалект. В Банско, освен невероятния туристически дух, красивите гледки, гостоприемните механи има и богат речник. Ако се чудите,защо точно Банско? Само там може да чуете да наричат боба – „костурета“.

8. Трявна

10 интересни факта за 10 български града
tryavna.org

В старопланинското градче се намира площад „Дядо Никола“, който е единственият цялостно запазен Възрожденски площад. Неслучайно старинният и запазен облик на сградите в града е обявен за архитектурен резерват.


9. Козлодуй

10 интересни факта за 10 български града
Мирослав Михалев

На козлодуйския бряг през 1876 година с кораба „Радецки“ пристигат Христо Ботев и неговата чета. Стъпил вече на българска земя, революционерът се отправя на поход. Близо век по-късно, през 1970 година, в дунавския град са направени първите копки на „АЕЦ Козлодуй“ – единствената атомна електроцентрала в България и първата на Балканите. Като любопитен факт може да се отбележи, че през летните месеци в Козлодуй може да се срещнат едни от най-големите комари у нас.

10. Сандански

10 интересни факта за 10 български града
К. Трайков, facebook: Сандански

Ако се чудите къде има най-много слънце, не се чудете, Сандански посетете… Това е най-слънчевият град в България. Продължителността на слънчевото греене за година е над 2500 часа.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.