Евтини самолетни билети

Все по-набиращи популярност в страната ни последните години са събитията тип „фестивал“.

Характеризиращи се с обособени кътчета за наслада на всички човешки сетива – хубава музика за ухото; напитки и храна, галещи небцето; зрелищни спектакли, пълнещи окото. А всичко събрано накуп – наслада за душата.

Днес ще предложим на вниманието ти тази част от фестивалните събития в Пловдив – градът неслучайно избран през 2019 г. за „Европейска столица на културата“, които заслужават да ги включиш в програмата си. Ето кои са те:


1. Сцена на кръстопът

Есенният театрален фестивал на Пловдив е създаден през 1996 г. и се осъществява под патронажа на проф. Стефан Данаилов до края на земния му път. В продължение на 10 дена пловдивската публика има възможността да се наслади на най-гледаните и оценени през последния театрален сезон постановки от цялата страна. Също така се дава поле на изява на голяма сцена на завършващия драма клас от НАТФИЗ да изиграят дипломното си представление. Фестивалът включва в програмата си и различни работилници, изложби, четене на съвременна драматургия, представяне на нови български книги и срещи с техните автори.

2. Kapana fest

Това е Фестивалът! Емблема на Пловдив като креативна столица на страната. Пролет, лято, есен, зима – базар „Капана“ винаги го има! А в края на лятото традицията повелява в творческия квартал на Пловдив да се съберат артистични натури от всякакво естество – музикални, танцувални, изработващи изделия с ръцете си. Имаш възможност да опиташ и всякакви хранителни вкусотийки, както и да отпиеш от различни напитки. Абсолютен пир за сетивата! Просто ще съжаляваш, ако поне веднъж в живота не си подариш това изживяване!

3. Opera Open

Фестивал, целящ да извади високото оперно изкуство от нейния храм – Опера Пловдив, и да го направи по-достъпно за всички желаещи. Три месеца, от юни до август, операта се случва на откритите сцени на хълм Бунарджика и Античния театър. Богатата фестивална програма с международно участие предлага на своята публика разнообразни спектакли от оперното, балетното и симфоничното изкуство. Истинско доказателство, че операта не е това, което е била преди – много повече е! Ако се съмняваш, ела и се увери! Ще ти хареса!


4. Hills of Rock

Любителите на рок музиката знаят, че в средата на лятото на Гребна база Пловдив се сбират най-запалените рок фенове за среща със своите любими групи – Evanescence, Iron Maiden, White Snake, Slipknot, Sabaton са само част от именитите участници във фестивала през годините. Вече грабнахме вниманието ти, нали? Та… ако още не си си взел билет, те светваме да го направиш, защото се разграбват като топъл хляб. 😉

5. 6Fest Street Art Festival

Ако се разхождаш из пловдивските улици и от съседния ъгъл изскочи човек с великански размери, възкачил кокили, а срещу теб се окаже друг човек, въртящ запален пой с такава страст, все едно танцува с огъня, да знаеш – станал си част от Фестивала на уличните изкуства. Той стартира през 2017 г. и всяка следваща година добива все по-голяма популярност. Адаптиран към градската среда, фестът дава възможност на публиката да се докосне до изкуства като цирк, куклен театър, музика, танци, игра с огън и илюзионно изкуство. Сякаш оживяла приказка! Ако искаш да усетиш магията, непременно го включи в календара си с фестове за посещаване!

6. Shake that хълм

Още един от фестовете в края на лятото, който завладява Младежки хълм. Уикенд, предлагащ на публиката разнообразна музикална програма – инди поп-рок, етно ритми, джаз-фънк, реге, както и различни пърформанси на изгряващи звезди. За да ти стане „густо на душата“, просто ела на поляната и се отпусни. Това е то „айляк в действие“. 😉

7. Plovdiv Jazz Fest

От 2015 г. насам в Пловдив набира популярност фест, посветен на джаз музиката. Все по-доказани имена в този жанр от българската и световната музикална индустрия, включват Plovdiv Jazz Fest в програмите си. Част от феста вече са били великолепни артисти като Кърт Елинг, Ян Гарбарек, Дейв Холанд, Крис Потър. Сред българските участници ще споменем Христо Йоцов, Хилда Казасян, Белослава, Теодосий Спасов. Фестивалът е съпътстван и с провеждането на клубни участия с музикантите – част от програмата, джемсешъни; изложби, посветени на джазовото изкуство; майсторски класове. Подари си това удоволствие и „Нека бъде джаз!“.


8. Празници на Стария град

Пловдив е най-старият жив европейски град и като такъв обръща внимание на духовното и историческо наследство, с което разполага – къщи-музеи, традиции, ритуали и обичаи, които са се правили в древността и са съхранени до наши дни. Този фестивал кани гостите на града, а и самите граждани, на една своеобразна разходка във времето чрез различни документални и артистични изложби, срещи с изкусни майстори на различни занаяти, с наследници на именити българи, останали в историята с делата си. Основната цел на фестивала е да вдъхнови посетителите за ново знание, познание на историята и древността, както и опазване на традициите ни. Любопитно ти стана, нали?

9. Пловдив – древен и вечен

Това е фестивал, който ни пренася в Античността – един уикенд над 200 участници във фестивала пресъздават пред очите на публиката хилядолетната история на древен Филипопол – от рицарски битки, през изпълняване на ритуали за омиротворяване на боговете, та стигнем до приготвянето на автентични гозби и питиета. Запознанство отблизо с бойни техники и оръжия като мечове, копия, боздугани, с които са боравели античните бойци. Стрелба с лък и конна езда са само част от изживяванията, които можеш да опиташ, ако станеш участник във фестивала. А не всеки ден човек има такава възможност!

10. Дефиле на младото вино

10 фестивала, които да посетиш в Пловдив

Един от най-мащабните проекти на Община Пловдив. В рамките на фестивала се провежда конкурс „Дионис“ за младо българско вино, в който висококвалифицирано жури оценява участниците в три категории – млади бели, розови и червени вина. По време на събитието има много традиционна музика в колаборация с изявени местни танцови състави. Дионисиевият пир продължава цяяяяла седмица – дори и да си пропуснал началото, имаш време да пристигнеш за подобаващия финал. Загради ли го вече в календара си със събития? – той винаги е в средата на ноември. 🙂
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.