На 22 ноември отбелязваме годишнината от рождението на големия български поет за деца Асен Босев. Неговият живот и биография са илюстрация на максимата, че талантливият човек наистина може да пробие и да се утвърди, да остане в историята (в случая в литературната история на България), въпреки скромния си произход. И че в обикновеното семейство, едва преживяващо в малкото, бедно селце, намиращо се и до сега в така наречената „Северозападнала България“ може да се роди не само един блестящ писател, а… даже двама. Журналистът, дипломат и писател – Крум Босев е един от братята на детския класик.

Асен и Крум Босеви са почетни граждани на Община Мездра, към чиято територия и до днес спада село Руска Бяла. От многолюдното семейство в историята на селото и общината са останали имената и делата и на други добри и достойни хора. Но днес фокусираме вниманието си към юбилея на блестящия поет, оставил незабравими творби за най-малките граждани на България. Ето 10 биографични факта, в доказателство на тази теза.

1. Асен Босев се ражда на 22 ноември 1913 г. в село Руска Бяла (Врачанска околия). Фамилното му име идва от прякора на дядото – Босия, свидетелстващ за крайната бедност. Докато е ученик в Прогимназията в Мездра, малкият Асен всеки ден (в продължение на 3 учебни години) изминава по 10 км пеша, за да посещава училището, тъй като семейството му няма пари да му наеме квартира.


2. На 10-годишна възраст Асен Босев става неволен свидетел на ареста и разстрела на негови съселяни – участници в Септемврийското въстание (1923 г.). 10 показателни факта от живота на детския поет Асен БосевНо тези „назидателни“ спомени не успяват да го предпазят от участие в младежките движения и увлечение по „левите“ идеи, така характерни за времето. Като ученик (отличник и почти абитуриент) в Педагогическото училище в Берковица, Босев е предложен за изключване от всички училища в Царство България. След застъпничеството на учителите му той успява да завърши учебната година и да се дипломира. Но убежденията му не отшумяват с юношеството и на 2 септември 1941 г. той е арестуван да антифашистка дейност и въдворен в концлагера „Кръсто поле“ край село Еникьой (Ксантийско). По-късно е изпратен в наказателната „Черна рота“ във военния концлагер край Свети Врач (сега град Сандански).

3. Първият поетичен опит на бъдещия класик на българската детска литература е хумористична пародия на „Илиада“ от Омир, а първата му публикация е на есе (в Мездренския вестник „Искърски фаръ“ – бр. 200 от 2.ХІІ.1933 г.). Първите стихотворения на Босев за деца са в… издание за трезвеници (в.“Въздържателче“ отпечатва през 1935 г. творбите „Трезва пролет“ и „Пиянчо“).

4. През 1937 г. Асен Босев заминава за София за да продължи образованието си. Бедното селско момче записва и завършва елитните специалности Право (в Софийския университет) и Дипломация и консулство (в Свободния университет).

5. През 1938 г. младият поет публикува песен – текстът е негов („Либе за нищо не давам“), а музиката на друг наш писател – Стоян Ц. Даскалов. В по-зрелите си години Босев става един от добрите сътрудници на Детския радиохор и дори го придружава на едно от турнетата в Япония, след което написва книжката „Пойно ято по Япония“.

6. Първата книга на Асен Босев излиза през 1941 г. Въпреки че вече е познат автор и член на Дружеството на детските писатели, няколко издателства отказват да се ангажират с дебюта му. Босев издава „Радостен живот“ на собствени разноски. В спомените си той описва как купил една каруца хартия, седнал отгоре й и я откарал в Печатница „Хр. Г. Данов“. С пласирането на тиража също се заел сам.


7. След 9 септември 1944 г. Босев (вече автор на 5 книги) за кратко е редактор във вестник „Работническо дело“. Той е и един от основателите на детския вестник „Септемврийче“, чиито 1 брой излиза на 8 септември 1945 г. Босев става негов главен редактор (от 1945 до 1952 г.). А от 1956 до 1959 г. е редактор в списание „Пионерски ръководител“. Според критиците най-голям обем от творчеството на поета заемат стиховете и поемите на пионерска тематика (стихове, които в „Речник по нова българска литература“ са определени като творби с „пренапрегнат патос и явно идеологическо пристрастие“). Асен Босев обаче остава в паметта на българските деца не с тържествените, конюнктурни произведения, а с жизнерадостните, хумористични творби като поемите „Мимето“ или „Кирчо пред съда„.

8. Творчеството на Асен Босев възлиза на 107 издадени (и безброй пъти преиздадени) книги. Той се утвърждава като детски поет – прозаичните му опити са единични 10 показателни факта от живота на детския поет Асен Босев(главно в младостта, когато още експериментира с различни жанрове – есета, статии и разкази за възрастни).

9. Асен Босев превежда от руски, полски и френски език. А неговите книги са преведени на английски, арабски, белоруски, испански, казахски, киргизки, молдовски, немски, полски, руски, словашки, сръбски, украински, унгарски, френски, чешки, японски и др. езици.

10. Асен Босев е носител на „Орден на усмивката“ (присъден от международно жури в Полша), а книгата му „Скок-подскок“ е вписана в Почетния списък на международния съвет на детската книга „Ханс Кристиян Андерсен“ за 1978 г. Книгата „Карнавал“, през 1980 г. е отличена с Почетната грамота за поезия на Европейската награда за детска литература в Падуа (Италия). Лауреат е на Димитровска награда, носител е на званията „Герой на социалистическия труд“ и „Народен деятел на културата“, на първата присъдена награда „П.Р.Славейков“ на МНП и др.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.