10 неща, които не знаете за група Оратница

Оратница – групата, която съживи интереса към българските традиции със своите нестандартни и впечатляващи смесици от фолклорни мелодии и акустично изпълнени електронни стилове, празнува своята 10-годишнина с нов ярък клип и концерт в клуб Маймунарника на 20 септември. Знаем за таланта на изпълнителите, но какво не знаем за тях, ще разберем от долните редове. По повод рождения ден, Оратница споделя 10 неща, за които феновете не са подозирали.

1. Нека започнем с представянето на част от групата и че Хорхе всъщност е Георги от Пазарджик, Бъни всъщност е Петър от кв. Надежда, Християн е от Кривина, а Попа се казва Иван и е родом от Чепеларе.

2. Първите два албума на групата са записвани в първокласно студио, а последният – „Alter Ethno“, е правен в стаята на Християн в къщата на баба му и дядо му на село. В записите могат да се чуят лаене на кучета и врабчета. Следващия може да го запишем с телефон и ще бъде много скъп.

3. Малко хора знаят, че в Оратница се караме непрекъснато. Всеки един от нас някога е заплашвал, че ще напусне. Дори първото парче от първия ни албум е всъщност джем сешън, в който се бяхме разбрали да направим нещо в средата, но не го направихме и накрая се скарваме – ако удължим записа след края на инструментала се чува този скандал! До този момент никога не сме се виждали или излизали извънработно, несвързано с групата и музиката… Странна компания сме.

4. В Малайзия беше първият ни концерт, на който нито ние, нито публиката можеше да пие алкохол. Беше трезво и истинско. А в началото на нашата история ние си пиехме и пушехме на сцената. Случвало ни се е, докато сме на сцената и пушим, човек от публиката да ни помоли да го почерпим цигара – ние го почерпихме.

5. Много хора не знаят, че сме започнали като улични музиканти. Някои от нас все още свирят на улицата от време на време.

6. На един фестивал в Ржана качиха нас и инструментите ни до сцената на камион – самосвал. На сутринта изтрещели трансаджии спяха върху колоните, от които още блъскаше техно. Веднъж пък свирихме на каросерията на камион, превърнат в сцена.

7. В Норвегия на един фестивал ни застигна ураган, полицията затвори всички пътища и буквално нито един човек не дойде на фестивала. В крайна сметка обаче фестивал имаше – свирихме пред организатора и другите групи, т.е. пред има няма 10 човека.

8. Измислихме си облекло, с което всички да сме облечени еднакво, защото в началото се обличахме ужасно за концерт – ние не се обличахме специално за концерта, ами просто който каквото си беше облякъл за деня. Или за седмицата.

9. Инструментите, на които Хорхе свири, си ги изработва сам!

10. На турнета е имало случай да спим на пода всички в една стая. Имало е и вечери в 5-звездни хотели. Веднъж ни приюти човек от публиката. Един от нас спа на диван, който се оказа собственост на котарака на човека и цяла нощ дебнеше да го нападне. Май му се изпика в обувката.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *