Едва ли има нещо по-нормално от това един родител да желае най-доброто за своето дете – безгрижно детство, добро образование, финансова помощ за старт на собствен бизнес и т.н. Много хора обаче са на противоположното мнение. Те смятат, че човек по природа може да оцени само това, което е спечелил с труда си.

Децата на богатите родители обикновено получават всичко, от което се нуждаят – скъпо образование, кола, жилище, пари – без дори да осъзнават колко луксозен живот живеят.

Оказва се, че много от тях въобще не разбират разликата между спечеленото с много труд състояние и получените наготово облаги. За щастие или не, техните родители са решили да им предадат именно този урок. Те ги оставят без никакво наследство, за да им напомнят, че няма нищо по-стимулиращо и сладко от парите, които си спечелил сам.


1. Тед Търнър

Основателят на новинарския телевизионен гигант CNN Тед Търнър казва: „След смъртта ми почти цялото ми богатство ще отиде за благотворителност. Изключително съм благодарен на баща ми за съвета, който ми даде – целите трябва да бъдат поставяни високо, толкова високо, че през целия живот да не могат да бъдат достигнати. И че е необходими през целия си живот да помагаме на хората, които имат нужда“.

2. Андрю Лойд Уебър

Ето как известният британски композитор оценява шансовете децата му да получат наследство от него: „Децата ми не се интересуват от този въпрос. Те са възпитани по друг начин. Не подкрепям идеята, че парите могат да бъдат наследени и съм негативно настроен към това явление. Когато децата внезапно установят, че са наследили огромна сума, те губят мотивацията си да работят, да се развиват“.


3. Джеки Чан

Цялото си състояние от над 350 милиона долара звездният актьор завещава на благотворителни фондове. За сина му не остава и стотинка. Според Чан, синът му трябва сам да се научи да си изкарва прехраната: „Съжалявам, че преди време не го записах в армията, където щеше да получи опит и да закали характера си“.

4. Джордж Лукас

Американският филмов режисьор, сценарист, продуцент е красноречив, когато го питат дали децата му ще получат огромното му наследство: „Ще насоча богатството си, за да подобря ситуацията с образованието. Образованието е ключът към оцеляването на човечеството“.


5. Саймън Коуел

Известният британски телевизионен водещ, създателят на едни от най-популярните риалити формати в света споделя: „Някои хора оставят (наследството си). Благотворителност, деца, кучета. Аз не вярвам в концепцията, при която състоянието се предава от поколение на поколение. Необходимо е да дадеш на децата си възможност да се реализират в живота, да им отделяш от времето си, да ги научиш на нещата, които ти самият си научил от живота“.

6. Уорън Бъфет

От години той е в челните позиции на списъците на най-богатите хора в света, но още преди две десетилетия предупреди децата си да не разчитат изцяло на бащиния капитал: „Придържам се към философията, че богатият човек трябва да остави толкова пари на децата си, че те могат да направят всичко, което искат, но не толкова, че да не правят нищо“.


7. Бил Гейтс

Основателят на Microsoft прехвърли спестените си милиони на благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Децата му ще получат възможност за отлично образование и първоначален капитал за старт на собствен бизнес, но дотолкова. „Да оставиш огромна сума на децата си е мечешка услуга. Те трябва да открият своя начин да печелят, своят път, едно огромно наследство по-скоро ще се превърне в пречка“.

8. Елтън Джон

„Разбира се, аз искам децата ми да живеят луксозно, но съм против те да получават всичко на готово. Това ги разваля…“, така британският изпълнител обяснява защо децата му няма да наследят всичките 300 милиона британски лири, спечелени от Елтън Джон. Британската легенда има две деца, заченати и родени от сурогатна майка. Те все пак ще получат достатъчно за добър старт в живота.


9. Стинг

Богатството на световноизвестният музикант се оценява на над 200 милиона евро, но той е категоричен, че няма да остави нещо на шестте си деца: „Те са достатъчно трудолюбиви, за да се справят в живота и сами. Освен това им казах, че накрая няма да остане много от това, което сега имаме със съпругата ми. Харчим си парите“.

10. Марк Зукърбърг

Създателят на Фейсбук и съпругата му Присила Чан решиха да дарят 99% от своите акции в компанията, които се оценяват на милиарди долари: „за развитие на човешкия потенциал и постигане на равенство“. Двамата имат две момичета.




Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.