Той е японецът, покорил френската и световната модна индустрия и разбил всички нейни традиции на пух и прах. Творенията му носят духа на свободата, на цветовете, на щастието.

Цветните щампи са запазената му марка. Дрехите му съчетават европейската мода с традиционните японски кимона и смело смесват на пръв поглед несъвместими неща.

На дефилетата му манекените танцуват и се забавляват и пъпките им са оцветени в зелено. Той е Кензо Такада. Всеки е чувал името му, а ние ви предоставяме възможността да се запознаете и с живота му.

1. Раждането

Кензо Такада се ражда на 27 февруари 1939 година в Химеджи, Япония. Той е едно от седемте деца на Кенджи и Шизу Такада, които притежават чайна в Химеджи.

2. Детството

Детето израства по време на войната – в чайната на родителите си, сред гейшите и техните клиенти от цял свят. Срамежлив е, американските войници го плашат, но и са му изключително интересни. Когато един от тях му подарява шоколад, той започва да мечтае да види онзи огромен, интересен и непознат свят извън Япония. Обожава да рисува и е силно привлечен от списанията и заниманията по шиене на сестрите си.


3. Образованието

Според традицията на неговото семейство обаче, пътят на детето е предопределен – той трябва да стане писател. За да им угоди, започва да учи литература в престижния университет “Кобе”. Но не изкарва там дълго и кандидатства в модния колеж “Бунка” в Токио, където става един от първите студенти от мъжки пол.

4. Началото

Въпреки всички критики и подигравки, които отнася от своите връстници и роднини, талант не му липсва и всеки го забелязва. През 1960 година печели наградата на престижното японско списание за мода “Soen”. Стартира кариерата си, проектирайки униформите на продавачките в универсалния магазин “Санай”. Кензо е необичайно ефективен и създава по 40 уникални модела на месец. Япония се оказва тясна за възможностите и мечтите му.

5. Париж

Такада бленува да види Париж и да се докосне до първоизточниците на модната индустрия. И сбъдва мечтата си посредством доста интересни обстоятелства –  благодарение на Летните олимпийски игри в Япония през 1964 година.

Във връзка с подготовката за игрите правителството разрушава жилищната кооперация, в която той живее и предлага на всички собственици на апартаменти парична компенсация. Именно с тези пари, дизайнерът пристига в Париж и то по вода.

Плановете му са да остане само два месеца, но превзема модната столица завинаги. След като се установява там, Кензо построява чайна като на родителите си в парижкия си двор и създава японска скална градина.

6. Джунглата

Кензо Такада се озовава в джунглата – буквално и преносно. Започва да обикаля модните къщи и да им продава свои скици. Намира си работа като стилист в текстилна фабрика, старателно събира пари и няколко години по-късно успява да наеме малко ателие. Именно там създава и първата си колекция от памучни тъкани, закупени от битпазарите в Япония за 200 долара.

Негов модел е поставен на корицата на списание “Elle”. Работата му се харесва и на американския “Vogue”. Така се появява и магазинът му в галерията “Vivienne”, който обзавежда и декорира сам, вдъхновен от картините на символиста Анри Русо. Собственоръчо изрисува стените с мотиви от джунглата и диви цветя и кръщава бутика си “Jungle Jap”.

До 1984 година в Париж е известен като “японецът от джунглата” или “Jap”. В САЩ обаче става скандал, защото там “jap” има негативно и обидно за японците значение. Кензо се опитва да смени името на “J.A.P”, но в крайна сметка се отказва и така се появява марката “Kenzo”.

7. Любовта

Запознава се със своя любим Ксавие де Кастела на рождения ден на дъщерята на Пабло Пикасо – Палома Пикасо. Ксавие е наследник на благороднически род, красив, изискан, изключително образован и с много силен бизнес инстинкт. Двамата стават любовници почти веднага, а Ксавие се превръща във вдъхновител, мотиватор и най-голямата подкрепа за дизайнера.


8. Първенецът

Такада е първият, който изкарва на подиума много повече от 10 модела, които представят колекцията му. Той е един от първите, които осъзнават силата на модните ревюта. През 1978 и 1979 година представя новите си колекции на манежа на цирк. Моделите яздят коне, а той се появява върху слон.

Първият, който включва звезди в модните си спектакли. Първият, който дава шанс на един от най-известните модели от 80-те – Инес де ла Фресанж. Такада е един от основателите на “Chambre Syndicale de la Couture, du Prêt-à-porter des Couturiers et des Créateurs de Mode”, който е един от трите стълба на днешната френска мода.

9. Загубите

През 1990 година светът около Кензо започва да се руши. Най-напред губи любимия си Ксавие и част от силите и вдъхновението си заедно с него. След това никога повече не е истински щастлив. През същата година си отиват и майката на дизайнера, която той обожава и от чиято елегантност се учи цял живот, както и изпълнителният директор на модна къща “Kenzo” – човекът, който разбира от бизнес, неговата дясна ръка и най-доверен приятел. След това вече нищо не е същото.

10. Смъртта

Дизайнерът напуска света на 4 октомври 2020 година, на 81-годишна възраст, след усложнения от Ковид-19. Издъхва в Американската болница в парижкото предградие Ньои-сюр-Сен. Новината за смъртта му идва ден след като марката показва колекцията си “Пролет/Лято 2021” на Седмицата на модата в Париж.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *