Написани в различно време, но останали в историята като най-добрите. Наскоро от британското издание „The Telegraph“ обявиха най-добрите трилъри за всички времена. В селекцията попаднаха 20 заглавия, от които ние пък подбрахме 10-те най-добри. А, ако вие сте пропуснали някое от тях, то бързо трябва да наваксате.

По повечето от тези произведения са направени кино и ТВ версии, а на някои и по няколко. И естествено, че филмите не могат да се сравнят с въздействието на книгата. Най-ранно написаната история в списъка е „Граф Монте Кристо“ на Александър Дюма, а най-прясното произведение „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун. Листът е съставен по година на написване.

10-те най-добри трилър книги за всички времена1. “Граф Монте Кристо“, Александър Дюма (1844)

Действието се развива във Франция, Италия, острови в Средиземно море и Ливан, по време на историческите събития от 1815 – 1838 (от непосредствено преди Стоте дни до царуването на Луи-Филип) година. Историческата рамка е основен елемент от книгата.

Приключенска история, главно ангажирана с темите за надеждата, справедливостта, възмездието, милостта, прошката. Фокусира се на човек, който е несправедливо хвърлен в затвора, бяга, натрупва състояние и се подготвя да отмъсти на тези, които са отговорни за задържането му. Но плановете му имат опустошителни последствия, както за виновните, така и за невинните.

10-те най-добри трилър книги за всички времена2. “Третият“, Греъм Грийн (1949)

В основата на „Третият“ са преживяванията на Греъм Грийн в Западна Африка. Когато заминава за окупирана Виена, за да работи над сценария на “Третият (The Third Man)“, създаден по разказа със същото име, съветските разузнавачи там го подозират, че все още работи за МИ-6.

Подхвърлена реплика от разузнавач за престъпниците, които използват отходните канали на Виена, вдъхновява Грийн да използва мястото за сцените на преследване. Мнозина смятат, че прототип на Хари Лайм – главния герой в трилъра, е Ким Филби. Самият Грийн пише във вестникарска статия, че е използвал определението „третият“ много преди да бъде употребен за Филби.


10-те най-добри трилър книги за всички времена3. “Щамът Андромеда“, Майкъл Крайтън (1969)

Може би не е най-известната творба на Крайтън, но по нея има заснети не един, а цели два едноименни филма. Американски изследователски спътник се приземява аварийно в малко градче от Средния Запад.

Часове по-късно всички жители и екипът, изпратен да прибере спътника са мъртви… Всички освен двама. Свикан е свръхсекретен екип за борба с вируси и биологични и надпреварата започва. Защото постепенно ветровете ще отнесат вируса към Западното крайбрежие, където потенциалните жертви ще са десетки милиони.

10-те най-добри трилър книги за всички времена4. “Денят на чакала“, Фредерик Форсайт (1971)

Френската терористична организация ОАС е специално наета, за да убие президента на Франция Шарл дьо Гол. Както всички военни организации, намиращи се под подкрепата на френските спецслужби, ОАС е готова да изпълни задачата си на всяка цена. Атентаторите попадат на наемен убиец с псевдоним „Чакала“. След като му е даден голям хонорар, той приема задачата и започва детайлна подготовка.

Скоро спецслужбите откриват името му – Чарлз Харолд Калтроп. Започва подготовката за възпирането на убиеца. Разкрито е и местоположението му. По това време Чакала причаква дьо Гол с пушка на площад “18 юни 1940“ и пропуска с изстрела. След като престъпникът е открит, той убива млад полицай с пушката, но дошлият с полицая инспектор Клод Лебел убива Чакала.

10-те най-добри трилър книги за всички времена5. “Кери“, Стивън Кинг (1974)

След скандал със съучениците си 17-годината Кери открива, че притежава способност да мести и променя предмети със силата на ума (телекинеза). Тя започва да упражнява и развива тези си умения и открива, че притежава и телекинетични способности.

Обладана от гнева, предизвикан от отношението на съучениците си, Кери предизвиква масови пожари в града, при които загиват много хора. Майка й пък опитва да я убие, защото смята, че е обладана от Сатаната, и я наръгва с нож. Кери използва способностите си и спира сърцето на майка си, причинявайки смъртта й.

10-те най-добри трилър книги за всички времена6. “Челюсти“, Питър Бенчли (1974)

Полицейският началник на остров Амити се опитва да пази летовниците от гигантска човекоядна бяла акула, но среща съпротива от градския съвет, който иска плажовете да останат отворени за летния сезон. След няколко нападения, полицейския началник търси помощта на морски биолог и професионален ловец на акули.

Филмът на Стивън Спилбърг по книгата е считан за вододел в историята на киното, бащата на летните касоразбивачи. Има три продължения, нито едно от които не е с участието на Спилбърг или Бенчли.


10-те най-добри трилър книги за всички времена7. “На лов за Червения октомври“, Том Кланси (1984)

Нова, свръхмодерна съветска ядрена подводница – “Червеният октомври“ – е на път към американския бряг под командването на капитан Марко Рамиус (Конъри). Американското правителство мисли, че Рамиус ще атакува.

Един от специалните агенти на ЦРУ (Болдуин) има различна идея: той мисли, че Рамиус иска да дезертира от Съветската армия, но има само няколко часа да го намери и докаже тезата си. Защото руската флота и военновъздушните сили също се опитват да открият Рамиус.

10-те най-добри трилър книги за всички времена8. “Време да убиваш“, Джон Гришам (1989)

9-годишната Тоня Хейли е брутално изнасилена, пребита и захвърлена край пътя от двама пияни младежи. Те са арестувани веднага в бар, където се хвалят с онова, което са направили. Жителите на Клантън са шокирани и ужасени. Но когато Карл Лий, бащата на пострадалото момиче, разстрелва буквално от упор престъпниците на излизане от съда, градът се разделя на две.

Убийство или екзекуция? Правосъдие или отмъщение? Защото изнасилвачите са бели, съдията е бял, а Карл Лий е чернокож. Единственият човек, на когото той вярва, е Джейк Бриганс – млад, амбициозен адвокат, мечтаещ за големи дела и медийна слава. Също бял.

10-те най-добри трилър книги за всички времена9. “Място за убиване“, Лий Чайлд (1997)

Историята ни запознава с банда, които правят много пари и са ненадминати в професията си. Те пазят строго своята тайна като са готови да убият всички посветени или подозрителни. Плановете им се осъществяват успешно, до момента, в който пътищата им не се пресичат с Джак Ричър, който е бивш военен агент. Героят стана известен и от филма на режисьора Кристофър Маккуори, като главната роля на Ричър е поверена на Том Круз. Продукцията е екранизация на трилъра “Един изстрел“.

10-те най-добри трилър книги за всички времена10. “Шифърът на Леонардо“, Дан Браун (2003)

Докато е в командировка в Париж, харвардският професор по история на символите Робърт Лангдън е събуден посред нощ: един възрастен уредник в Лувъра е убит в музея. Край трупа му полицията намира озадачаващ шифър. Докато се опитва да го разгадае, Лангдън с удивление открива, че той води до пътека от кодове, скрити в творбите на Леонардо – кодове, изложени пред очите на всички, и все пак находчиво скрити от художника.

Лангдън обединява силите си с талантливата френска криптографка Софи Нево и установява, че покойният уредник е бил брат от Ордена на Сион – тайно общество, към което са принадлежали сър Исак Нютон, Ботичели, Виктор Юго, Леонардо и други прочути личности.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *