Някои смятат селфитата за признак на самовлюбеност, други за загуба на време, трети пък вече не могат да си представят ежедневието без тях. Едно е сигурно – няма как да се отрече, че модата да се снимаш сам стана нещо като нова виртуална идентичност.

Затова руският стилист Александър Рогов реши да състави няколко правила, в помощ на всички, които имат желание да създадат възможно най-добрите „самоснимки“.

За целта той организира конкурс в социалната мрежа Instagram, в който всеки желаещ да се включи трябваше да качи свое селфи с хаштаг #selfierogov. След това Рогов проучил внимателно всички публикувани фотоси, а изводите са събрани в следващите 10 точки.

1. Не снимайте отдолу

10 важни правила за перфектно селфи

Най-добрите снимки се получават, ако държите смартфона малко по-високо от равнището на очите.

2. Покажете по-добрия си профил

Направете няколко тестови кадъра, за да установите коя половина на лицето ви е по-фотогенична – лявата или дясната.

3. Внимавайте за ръцете си

10 важни правила за перфектно селфи

Хубавото селфи не трябва да изглежда като селфи. Опъната ръка в кадър и пръсти на екрана – това е несериозно.

4. Не снимайте отражението си в огледалото със светкавица

Такива снимки винаги изглеждат непредставително: отражението от светкавицата разваля целия кадър.


5. Отидете на осветено място

10 важни правила за перфектно селфи

По-добре е източникът на светлина да е пред вас и меко да огрява лицето ви. Ярката светлина и тъмнината още никого не са разкрасили. Затова пък разсеяната светлина е сигурен начин да се избегнат нежелани сенки по снимката, внезапни бръчки и унили торбички под очите.

  • От личен опит: Избирайте смартфони с добри камери, за да можете да правите хубави кадри и при лошо осветление, и в движение. Някои марки телефони вече предлагат такива функции.

6. Използвайте филтри и мобилни приложения

Начините за корекция на снимки са вече много, а някои приложения дори предлагат функция, която прави лицето по-слабо.

7. На позирайте

10 важни правила за перфектно селфи

За добро селфи е изключително важно да се държите естествено, а да се постигне подобно нещо, докато снимаш себе си, не е толкова лесно. Например може да си представите, че си общувате с някого, когото харесвате. Друг начин е да настроите камерата на телефона си на режим за серийно снимане – така има по-голям шанс поне една снимка да се получи непринудено.

  • От личен опит: Винаги с интерес изучавам новите функции в джаджите – например, приложението SmartCam е в състояние да направи няколко снимки една след друга. От тях лесно можете да изберете тази, на която изглеждате точно така, както се харесвате.

8. Снимайте под правилен ъгъл

Идеалният ракурс е изяснен по емпиричен път. Запомнете: завъртане на лицето три четвърти, а не анфас – ще бъдете неотразими.

9. Уверете се, че вие сте в главната роля

10 важни правила за перфектно селфи

Фонът също е много важен за красиво селфи. Мръсни чинии и нацупени физиономии на случайни минувачи зад гърба ви – минус 90% от успеха.

  • От личен опит: За някои съвременни смартфони този проблем не съществува – всичко излишно в снимката може да бъде изтрито с пръст.

10. Само не „дъкфейс“!

Освен ако не целите да направите идиотска снимка, никога не правете онази досадна физиономия със свитите устни. За хубаво селфи върви по-добре просто открита позитивна усмивка.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *