Светът е изправен пред истинско изпитание. Коронавирусът, причиняващ Ковид-19, който за първи път беше регистриран в китайския град Ухан, продължава да се разпространява във все повече страни. И ако допреди месец-два той беше поредната „скучна тема в новините“, днес, след избухването на епидемията в Италия и настъплението на вируса към територията на страната ни, заразата изглежда повече от реална.

Лори Гарет е американска журналистка и авторка, която специализира в областта на научните изследвания. Отразявала е редица епидемии по света, носителка е на наградата „Пулицър“ за серия от публикации от 1996 година, в които тя проследява избухването на епидемията от Ебола в Заир.

Пред авторитетното издание Foreign Policy Лори Гарет споделя 10 прости правила, които да спазваме по време на масово разпространение на заразни болести. Остава ни да се надяваме, че дори и да стигне до България, страната ни ще се успее да овладее новия коронавирус Ковид-19.


Лори Гарет

1. Всеки път щом излизате от вкъщи, слагайте ръкавици. Носете ги навсякъде – в метрото, автобуса, таксито… на всички обществени места. А дори и да изглежда странно, носете ги и на работното си място. Изберете леки и удобни ръкавици, които ви карат да се чувствате удобно и проблемът с тях ще бъде минимален.

2. Какво да правите обаче, ако ви се наложи да свалите ръкавиците? Най-важното – не докосвайте лицето и очите си. Дори и нещо да ви дразни, очите са пряк път на Ковид-19 и всякакви други зарази към имунната ви система. И не забравяйте – преди да си сложите ръкавиците отново, измийте добре ръцете си с топла вода и сапун.

3. Бъдете внимателни с дръжките на вратите – в офиса и на публични места. Тук ръкавиците отново ще са ви от полза. Ако обаче все още нямате или ви се е наложило да ги свалите, пробвайте да отваряте или затваряте с лакът. В противен случай веднага се измийте. Избягвайте да докосвате с голи ръце парапети, компютри, мобилни телефони – накратко: всичко, което е било изложено на обща среда. Ако докосвате само личните си вещи, няма проблем. Но ако се наложи да вдигнете нечий телефон или да ползвате чужд компютър, не докосвайте лицето си и измийте ръцете си, веднага след като имате досег с предмета.


4. За да има смисъл от всичко казано дотук, подменяйте ръкавиците всеки ден. Купете си два, три или колкото решите чифта. Перете ги след всяко използване. Изсушете ги добре и едва тогава ги вкарвайте в нова употреба. Важно: не носете влажни ръкавици. Така буквално се превръщате в ходещ развъдник на зарази.

5. И маските! Тук спорът е сериозен. Предпазните средства са сред едни от най-търсените стоки у нас. Затова и в аптеките е почти невъзможно да бъдат намерени. Според Лори Гарет обаче маските са безполезни, ако се носят навън. Те не са особено полезни, дори когато сте на закрито, тъй като повечето от тях не стават за повече от едно носене. Използването на една и съща маска става причина за задържане на слюнка и носни секрети от вътрешната ѝ страна. А това е магнит за бактерии. Най-добре избягвайте тълпите и стойте на поне половин метър разстояние от хората. Не се ръкувайте и да не прегръщайте никого. Така със сигурност ще е по-здравословно и за двама ви. „Ако някой киха и кашля, го моля да си сложи маска, за да ме предпази от евентуално предаване на инфекцията. Ако откаже, се отдалечавам на поне метър или директно напускам помещението“, отбелязва Гарет.

10 правила как да се предпазим от коронавируса Ковид-19

6. Вкъщи се откажете от общите кърпи и ги заменете с такива с имената на всеки член на семейството. Особено важно е всеки да използва собствената си кърпа. Перете ги поне два пъти седмично на висока температура и ако имате сушилня, се възползвайте от нейните възможности. Влажните кърпи са идеална среда за развъждане на вируси.

7. Ограничете използването на общи съдове – не сервирайте с прибор, с който се храните, не пийте от чужда чаша и не опитвайте от общата храна. Измивайте внимателно както храните, за които това е възможно, така и кухненските прибори след хранене. Избягвайте да посещавате ресторанти, в чиято хигиена не сте сигурни на 100%.


8. Ако нямате домашен любимец, по-добре не си взимайте такъв, преди категорично да стане ясно дали няма опасност именно той да е сред преносителите на Ковид-19. Що се отнася до месото и рибата, препоръчително е да не купувате животните живи, както и да ги консумирате едва след сериозна термична обработка.

9. Отваряйте често прозорците вкъщи и на работа. Вирусите трудно оцеляват в добре проветрени помещения.

10. Ако някой от семейството ви е под карантина с опасения за Ковид-19 и се грижите за него, носете ризи с дълъг ръкав и дрехи, които покриват цялото ви тяло. Перете всичко, което той или тя носи или до което се докосва, с гореща вода и сапун. Ако имате място, отделете човека под карантина в самостоятелна стая. За всеки случай носете добре прилепнала маска, като осигурете такава и за евентуалния болен. Бъдете много внимателни, когато сменяте маската на своя близък, защото е много вероятно тя да е покрита със солидно количество вируси. Използвайте латексови ръкавици, когато я сменяте. Така намалявате риска самите вие да се заразите.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *