Евтини самолетни билети

Производството на бира е един от основните двигатели на съвременната хранително-вкусова промишленост в световен мащаб, включващ няколко големи международни компании и хиляди по-малки производители, от бирарии, сервиращи собствена продукция, до предприятия с регионално значение. Европейските консуматори могат да избират между близо 120 вида пиво и 40 000 местни и международни марки.

Според официалната статистика Чехия е страната, в която се изпива най-много бира на човек от населението в света, докато в Китай се консумира най-голямо количество на година, което достига до 350 млн. хектолитра. Именно това прави и тази държава е най-бързо развиващия се пазар за пенливата напитка в света.

Днес сме свикнали да виждаме бирата да се продава в различни бутилки, но първата класическа кутийка с нея е произведена през 1935 г. По този начин нейните любители не е било необходимо да ходят постоянно до заведения, за да пият от нея, тъй като вече могат лесно да занесат няколко кутийки в домовете си.


Пенливата течност е третата най-използвана течност в глобален мащаб, като изостава по този показател единствено от водата и чая. Широкоразпространеното мнение е, че бирата се използва предимно от мъжете, но историята и показва, че жените имат огромен принос за популярността ѝ днес. Към любопитните факти днес добавяме и 10-те най-скъпи и най-интересни марки бира в света.

10-те най-скъпи и най-интересни марки бира в света

10. Pabst Blue Ribbon 1844

Тази бира се продава от компанията „Pabst Brewing Company“ и заема десето място в списъка на най-скъпи и най-интересни бири. Направена е от германския вкус на карамел и е оставена за узряване в бъчви за уиски. Тази бира е много популярна в Китай, заради острата тинктура и сладост. Бирата е бистра, леко газирана, светло златист цвят и е със съдържание от 4.74% алкохол. Цената на една бутилка от тази бира струва 44 щатски долара.

9. Jacobsen Vintage No.1

Като една от най-скъпите бири в света „Jacobsen Vintage No.1“ е произведена в лимитирано количество и е направена за любителите на бира, за който 350 долара за бутилка не означава нищо. Произведени са само 600 бутилки, съдържанието на алкохол е 10,5%. Процесът на узряване е шест месеца в шведски дъбови бъчви, а бутилките са от 375 мл.

8. Crown Ambassador Reserve

Това е най-скъпата австрийска бира, която съдържа характеристична кристална сладост и свежестта на хмела. Узряването на тази бира става във френски дъбови бъчви, след което се бутилира в бутилки приличащи на шампанско. И на тази бира количеството е бутилирано – 7000 индивидуално номерирани бутилки. Бутилка от 750 мл. се продава за 94.99 долара.

7. Sink the Bismarck

Това е бирата с етикет най – силна бира в света. „Sing the Bismarck“ трябва да се пие в малки количества и заради тази цел дизайнът на бутилката е направен, така че има капачка, която се затваря веднага след всяка глътка. Алкохолът в тази бира направена в Шотландия е 41%, а производител е компанията „BrewDog“. Цената за бутилка е 85 долара.

6. Schorschbock 57

Това е още една бира, която се нарежда сред най-скъпите в света. „Schorschbock 57“ е комбинация от традиционната техника на ферментация с 5,5% алкохол. Бирата има опушен цвят с вкус на подправки, който свършва с аромат на стафиди. И тази бира е лимитирана – 36 бутилки, а цената на бутилка е 275 долара.


5. Antarctic Nail Ale

Тази бира е направена в малката пивоварна Перт и ледът буквално е донесен от Антарктида. Бутилирана е в само 30 бутилки. Цената на бутилка на търг в „Freemantleu“ е 800 долара. „Antarctic Nail Ale“ се смята за най-чистата бира в света, като се има предвид, че в процеса на производство се използва вода от Антарктида.

4. Utopias

След „Semuel Adams“ това е най-скъпата бира и е с 27% алкохол. „Utopias“ узрява в бъчви за шери, бренди, бърбън и уиски до 19 години и съдържа съставките на всички тези питиета. Има богата комплексна сладост направена от сироп от явор и хмел. Цената за тази екстравагантна бира е 150 долара за бутилка.

3. Tutankhamun Ale

Тази бира идва директно от пивоварна „Queen Nefertiti Royal“ в Египет. Направена е така, че са използвани технологии, с цел да се разбере рецептата за бирата от древни времена. Рецептата е стара 3250 г. и е съживена от една страна на шотландският производител на бира Джим Мерингтън и от друга страна на екип от изследователи от 1990 г. Бирата съществува само в 1000 бутилки. Първата бутилка е продадена за 7686 долара, след което цената му пада на 75 долара за бутилка.

2. Space Barley

В света е известна като „космическа бира“. Space Barley е направена от ечемик, който се отглежда във вселената. Този ечемик е четвърто поколение семе прекарало в международната космическа станция през 2006 г. Има мек вкус, тъмен цвят и струва 110 долара бутилка.

1. End of History

Една от най-невероятните бири, която съвсем заслужено заема първо място е „End of History“ и заслужава истински аплодисменти и овации, заради уникалността, която има. Тази белгийска бира се бутилира в бутилки, които са обложени от препарирани животни (виж снимката). „End of History“ е бира, която привлича вниманието и заслужено е на първо място в списъка на необикновени бира. 765 долара струва „End of History“, която се състои от 12 бутилки – 7 лисици, 4 катерички и 1 заек.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.