Заради екстравагантните вкусове на клиентите, пазарът изобилства от множество различни продукти.

От круши, оформени във формата на Буда, до арт банани. Колко сте готови да платите за килограм ябълки? А за една ябълка или за една диня?

Проследете списъка с 10-те най-скъпи плодове в света и вижте изненадващите цени, които ще ви предложим…


10. Круши във формата на Буда

10-те най-скъпи плодове в света

Тези така причудливи форми не са плод на някаква ГМО селекция, а израстват в калъпи във формата на Буда. Малките дебели копия се разпространяват в Китай, а компанията, която произвежда техните калъпи, разполага и с такива за дини във формата на сърце.

Всъщност съществува вярване, че ако изядеш плод във формата на Буда, ще станеш безсмъртен. Не е известно дали някой наистина е станал безсмъртен, но все пак клиентите са готови да дадат по 8 долара за брой.

9. Ябълките Секай Ичи

10-те най-скъпи плодове в света

Секай Ичи е сорт ябълки, познат от години и у нас. Разликата между родното производство и японския им еквивалент обаче е, че в страната на изгряващото слънце, докато растат, ябълковите дръвчета редовно се напояват с течен мед, за да се засили тяхната сладост.

Още преди да е узрял, всеки плод се брандира, като така японците гарантират неговата изключителност.  Буквалният превод на Секай Ичи е „Най-добрият в света“. Някои от най-големите представители на този сорт ябълки могат да достигнат до 1 килограм. За да се насладите на страхотния им вкус, ще трябва да платите по 21 долара за брой.

8. Декопон

10-те най-скъпи плодове в света

Този странен плод произлиза от Япония през 1972 година и всъщност представлява мандариновопортокалов хибрид. Декопон е смятан за най-сладкия портокал на света.

Наименованието на този така вкусен хибрид произлиза от съчетанието на думите „Деко“, което означава подутина и цели да подчертае изпъкналата част в горния край на портокала, и думата „пон“, която е част от Понкан, който от своя страна е хибридна разновидност на мандарината и помелото.

Ако искате да се насладите на вкуса на портокаловия хибрид, трябва да се приготвите да платите 80 долара за пакет от шест броя.


7. Ягодите Сембикая Куин

10-те най-скъпи плодове в света

Това са най-красивите ягоди на света, а доста често обликът е това, за което плащаме. Само най-съвършените плодове достигат до пазара, а критериите са големи. Ягодите трябва да отговарят на множество изискания относно кадифения цвят на плода и зеления цвят на листенцата.

Всичко останали, които на отговарят на изискванията, се изхвърлят. Ако искате да опитате тези съвършени ягоди, се пригответе да платите 85 долара за една дузина.

6. Квадратни дини

10-те най-скъпи плодове в света

Ако сте привърженик на перфектността и компактността, то квадратните дини са точно за вас! Те са още един плод, който е отглеждан в Япония. През 2014 година започва и износа на квадратните дини, а формата им е предимство, което доста улеснява транспорта.

За да постигнат тази си форма, дините са поставяни в кутия и така, докато плодът расте, приема формата на кутията. Средната тежест на тези дини е около 7 килограма. Повечето хора, които са готови да заплатят зашеметяващата им цена от 200 долара за брой, не ги ядат, а всъщност ги използват за декорация.

5. Ананас от Lost Gardens of Heligan

10-те най-скъпи плодове в света

Lost gardens of Heligan е най-известната ботаническа градина във Великобритания, а именно ананасите, отглеждани там, са едни от най-скъпите в света! Ботаниците от Викторианската епоха са разработили метод, с помощта на който може да се отглеждат ананаси в по-студените региони.

Какво ли облекчение е било това за горките мореплаватели, които са прекосявали цели океани само за да донесат този плод на своите господари? Ако и за вас тези плодове означават толкова много, колкото за благородниците от миналите векове, ще трябва да приготвите цели 1600 долара за брой! А най-скъпият ананас в света е отгледан в тази градина и струва 16 500 долара.

4. Таийо Но Тамаго Манго

10-те най-скъпи плодове в света

Името на тези мангота буквално се превежда „Яйцата на Слънцето“.  В действителност сочните плодове нямат вкус на яйца, а само формата им е такава. Родината на тези слънчеви яйца е японската префектура Миязаки, където само най-достойните мангота се продават в чифт по две за 3000 долара.

Плодовете Таийо Но Тамаго Манго станаха особено популярни, след като местен комедиант, маскиран като губернатора на префектурата Хидео Хигашикокубару, активно рекламира местните специалитети.

3. Ruby Roman Грозде

10-те най-скъпи плодове в света

Ruby Roman е вид десертно грозде, което се отглежда в друга японска префектура – Ишикава. То е червено на цвят, а отделните гроздчета са с размер на топче за пинг-понг.

Първото такова грозде е продадено през 2008 г. за 100 000 японски йени, които са се равнявали на 910 долара или по 26 долара за едно гроздово зърно. Най-скъпият продаден грозд е достигнал 1 милион йени или 8400 долара.

2. Дините Денсуки

10-те най-скъпи плодове в света

Дините Денсуки са сравнително по-големи от познатите ни представители у нас и са със средно тегло около 12 килограма. Тяхната кора е черна без линии, отглеждат се на остров Хокайдо, Япония, а средният им годишен добив е от 10 000 броя.

Първата реколта е прибрана през 2008 година, като най-скъпата диня, продадена някога в света, достигнала цена от 6300 долара. Средната цена на най-скъпите дини е около 250 долара за брой.

1. Арт банани

10-те най-скъпи плодове в света

За разлика от останалите плодове в нашата класация, тези банани не са отгледани по специален начин. Те са бели платна, попаднали в ръцете на умел художник. Стефан Бруше превръща килограм банани за 2 лева в изкуство за хиляди.

Живеещият в Нидерлания скулптор създава своите бананови скулптури, като гравира тъмно кафяви линии на външната страна и изрязва други части, за да създаде фигури, животни и пародии на известни картини.
Коментари

Свързани:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.