Неоспорим факт е, че храната е едно от най-важните условия за оцеляването на всяко живо същество. В еволюцията хората са се изхранвали с най-различни неща – корени, насекоми, треви, влечуги, всевъзможни растения и какво ли още не. Днес обаче сме свикнали да ядем красиво изглеждащи ястия, топли хлебчета, печено пиле, хрупкави картофки… Нищо нестандартно, различно и отблъскващо.

Но разбиранията за вкусно и приятно определено не са еднакви в различните точки на планетата… Всички сме опитвали или поне сме чували за разнообразието и изискаността на азиатската кухня – богата на деликатеси, подправки и аромати. В някои части на континента обаче могат да ви предложат доста странна, че дори и ужасяваща храна. Такава, каквато едва ли някога, ако не сте заплашени от гладна смърт, ще се осмелите да опитате доброволно. В списъка на 10 от най-отблъскващите храни попадат и такива, които могат да ви бъдат сервирани и в Европа, и в Америка.

1. Око на риба тон

Това чудо на готварското изкуство може да се намери само в Япония. За сметка на това този орган е голям деликатес там, а на рафтовете с месо в супермаркетите може да откриете пакетирано гигантско око на риба тон. Ако на някого някога му се наложи да хапне подобно нещо, вероятно ще трябва да го глътне цялото наведнъж, за да не усеща разпръскването на всевъзможните флуиди, когато забие зъби в него. На много азиатци обаче това мезе действително им харесва.


2. Кървав бульон

Тези кървави парчета са традиционна храна в Лаос. В ястието кръвта не е просто една от съставките, а се консумира “едно към едно”, като месото вътре също е сурово и е във вид на яркочервени късове. Те са напълно обичайна гледка на кулинарните щандове в страната. Ако желаете да ги пробвате и да качите хемоглобина си, може да ги намерите на пазара Phousy в Луанг Прабанг. Да ви е сладко!

3. Свински мозък

Въпреки че това ястие няма да ви се стори супер необичайно, едва ли ще може да го намерите във всеки ресторант у нас. Една азиантска компания обаче е започнала производството на консервиран свински мозък, напоен в прясно мляко, продукт, предназначен за тези, които искат да изпитват цялата гама от вкус на азиатската кухня. Според етикета на подобна консерва вътре ще откриете храна, съдържаща 150 калории, 5 грама мазнини, както и 3500 милиграма холестерин, което представлява 1170% от дневната препоръчителна норма.

4. Тестиси от бик

Тестисите, наричани понякога у нас доста гальовно “бели бъбреци”, са типична храна в някои южни части на Китай. Тези добре оформени, тлъсти органи се предлагат на най-видно място в месарниците редом с други видове месо. С обилно количество подправки, още по-обилно количество вино и сериозна доза любопитство може би наистина не са лош деликатес.


5. Варени прилепи

Варените прилепи са наистина много ценна храна в Азия. Това ястие е много скъпо и е истински деликатес. Можете да го изпробвате във Фиджи и в други азиатски страни. Според запознатите вареният прилеп има вкус като на пиле.

6. Патешки балут

Този “деликатес” присъства във всяка класация на най-отвратителните ястия на планетата. Нормално – балутът представлява варено патешко яйце с вече много добре оформен ембрион в него, или казано по-просто – двуседмичен запъртък. Консумира се основно в Камбоджа. Тези, които са се опитали ястието, определят вкуса му като “изключително свеж”. Във вътрешността му ще откриете оперение, клюн, крачета и крехки костици. Точно заради тях деликатесът е леко хрупкав.

7. Варена овча главичка

Въпреки че попадат в класацията на най-облъскващите деликатеси, те не са изненадващи. Може би всеки е виждал подобна животинска глава с изцъклени очи, оголени зъби и полуизплезен език от тавата. Деликатесът е разпространен най-вече в страните от Близкия изток – Иран, Ирак. Типичен е също и за Казахстан, където честта да раздели по парченце за всички около масата се пада на най-възрастния член на семейството.

8. Пълнен тюлен… с разложена чайка

Името на този деликатес е кивиак и се приготвя като специална коледна храна от ескимосите, а и в някой от най-северните държави – от Гренландия до Чукотка. Рецептата е лесна – взимате един обезглавен тюлен, пълните стомаха му с предварително оскубана чайка и след това го замразявате в леда за цели седем месеца. През периода на престой в леда чайката ще бъде бавно разложена от ензимите в стомаха на бозайника, за да стане деликатесът още по-вкусен. Вкусът на ястието е като на много старо и силно миришещо сирене.

9. Вино с новородени мишки

За приготвянето тази специална напитка е необходима бутилка оризово вино, в което внимателно се натъпкват тридневни мишлета. След това виното се оставя да престои една година – т.е. да отлежи и всички вълшебни аромати в него да бъдат обединени. Смята се, че това вино е много полезно и е истински лек в някои части на Корея.

10. Гнило месо на акула

Гнилото месо от акула или хакарл, подобно на пълнения тюлен, е ястие, типично за кухнята на северните народи. Прави се от два вида месо – от мускулна тъкан и стомах на акула. Изискването обаче е универсално – “мръвката” трябва да прогние до последната си клетка. Лесно ще познаете кога е напълно готово, тъй като миризмата, разнасяща се от него, е по-силна и от тази на обществена тоалетна. В Исландия, този деликатес е задължителна част от тържествата за Коледа и Нова година.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *