Евтини самолетни билети

Независимо дали сте привърженици на теорията, че мъжете са от Марс, а жените от Венера, трябва да признаете, че има много неща, с които единствено представителките на нежния пол могат да се справят.

За да разберем с какво дамите превъзхождат силните си половинки, събрахме 10 неща, които жените могат да правят, а мъжете – не.

1. Жените могат да виждат повече цветове

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Спомняте ли си интернет дебатите от 2015 година за роклята, чиито истински цвят така и не успяхме да определим? Е, проучване, проведено от професор по психология в Бруклинския колеж, доказва, че мъжете и жените в действителност виждат нещата по различен начин.


Експериментът установява, че жените виждат повече цветове в тестваните предмети, отколкото мъжете успяват да посочат. Опитите също така заключват, че докато жените могат по-добре да определят цветовете, мъжете са по-добри в проследяването на бързо движещи се обекти. Смята се, че тези различия могат да бъдат в следствие на еволюцията и че са свързани с миналото на ловуващия човек.

2. Жените имат по-силно обоняние

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Ако се чудите защо една жена може винаги да усети чуждия парфюм по дрехата ви, добре е да ви предупредим, че за този феномен си има логично обяснение.

Експерименти, проведени в Бразилия, изследващи различни мъже и жени, показват, че средно жените имат 43% повече клетки в техните обонятелни луковици в мозъка си, в сравнение с мъжете. Изследователите също така вярват, че повишеното усещане за миризма при жените е свързано с преживяванията и емоциите, които правят миризмата когнитивна. Всеизвестно е също, че в следствие на хормоните, по време на бременност жените имат още по-повишено обоняние.

3. Жените се справят по-добре на IQ тестовете от мъжете

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Вероятно вече сте чували факта, че през последните години и двата пола показват много по-високи резултати на тестовете за интелигентност. Данните обаче доказват, че коефициентът на интелигентност на жените се е покачил значително по-бързо и те успяват да покажат много по-добри крайни оценки на IQ тестовете, в сравнение с противоположния пол.

Някои смятат, че този обрат е в резултат на днешното ежедневие на жената. Други пък вярват, че потенциалът на дамите винаги е бил там, просто едва сега успяваме да го докажем. В листа на жените с впечатляващо IQ попадат имена като Шакира, Лиса Кудроу, Натали Портман, Елизабет Банкс и Шарън Стоун.


4. Естрогенът дава на жените по-силна имунна система

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Сигурни сме, че поне веднъж сте чували за популярната интернет шега за „мъжкия грип“. Той „приковава“ мъжете на легло с дни, докато жените, притежаващи същите симптоми, могат да ходят спокойно на работа. Чудите се как го правят? За да разсеем всички съмнения ще ви издадем каква е тайната.

Проучване, завършено в университета „Макгил“, установило, че жените са по-добри в борбата с инфекцията отколкото мъжете, благодарение на своята суперсила – естроген. Той се противопоставя на конкретен ензим, който защитава тялото от бактерии и вируси. Това го прави перфектно „оръжие“ срещу болестта. В допълнение към силната имунна система, жените също са доказано по-чисти от противоположния пол. Някои изследвания са установили, че мъжете имат между 10 и 20% повече бактерии в своите работни станции в сравнение с техните колежки.

5. Жените могат да се справят с няколко неща едновременно

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Оказва се, че способността на жената да жонглира с няколко неща едновременно е вече официално доказана. Учените сканираха мозъците на 949 мъже и жени, за да изследват връзките между различните им части.

Резултатите установяват, че жените имат много по-силна връзка между лявата и дясната страна на мозъка, докато мъжете имат по-добра обвързаност между предната и задната му част. Какво означава това? Тези различни взаимовръзки правят жените по-добри в извършването на няколко неща едновременно. Мъжете пък от своя страна са по-добри в изпълнението на една, но по-сложна задача. Сканирането също доказва, че жените по-лесно запомнят лица, докато мъжете са значително по-добри в задачи като паралелно паркиране. От експеримента също се извежда, че разликите между мъжете и жените стават забележими едва след пубертета.

6. Жените живеят по-дълго от мъжете

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Изследванията показват, че повечето жени в развития свят живеят средно от пет до шест години по-дълго от мъжете. В световен мащаб, жените живеят почти 4,5 години по-дълго от представителите на силния пол като 85% от столетниците са жени.

Мнозина смятат, че биологичните фактори стоят зад дълголетието на жените. В противовес на това твърдение, едно скорошно проучване, проведено в Университета в Южна Калифорния, определи, че по-голямата продължителност на живота е свързана с това, че жените водят по-здравословен начин на живот. Добрата новина за мъжете е, че с някои малки подобрения в начина им на живот, те също могат да живеят дълго.

7. Жените се справят по-добре на интервюта за работа

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Често говорим за отрицателните последици от стреса. Оказва се обаче, че понякога точно той ни прави успешни. Изследване от Университета в Западен Онтарио, проверява възможностите на 400 студенти да се справят с интервю за работа.

Резултатите доказват, че жените обикновено се стресират много повече от подобно събеседване, в сравнение с мъжете, но също така те се представят по-добре от тях в самото интервю. Най-добрият съвет, който проучването извежда, гласи, че въпреки стреса, кандидатите за работа трябва да бъдат по-подготвени за свободната позиция, за да се справят успешно с това предизвикателство.


8. Жените могат по-добре да успокоят плачещо дете

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Всеизвестно е, че жените са по-свързани с децата и могат по-лесно да успокоят плачещо бебе. За да докажат това, няколко мъже и жени са поканени да се включат в интересен експеримент. Те били помолени да оставят мислите си на течението за 15 минути, докато на фон звучал шум, породен от детски плач. По време на опита жените проявяват значителна промяна в мозъчната си активност, докато мъжете – не.

Други изследвания показват, че жените са по-склонни да съчувстват на плачещо бебе, докато мъжете по-често изпитват дразнене или гняв.

9. Жените разбират по-добре емоциите, отколкото мъжете

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Проучване от 2009 година, ръководено от университета в Монреал, доказва, че жените притежават по-добра способност да разбират и изразяват емоции, в сравнение с мъжете. В изследването 23 мъже и 23 жени биват помолени да идентифицират емоциите на актьори, използващи противоречиви стимули. В един от опитите те имитирали глас, който показва страх, но изражението на лицето им подсказвало отвращение.

Експериментът не само установява, че жените са по-бързи в отговора и по-способни да определят по-точно емоциите, но също така, че реагират по-бързо, когато актьорът е жена.

10. Жените могат да кърмят дори и осиновено дете

10 неща, които жените могат да правят, а мъжете - не

Ако до днес сте смятали, че за да кърми една жена е необходимо да е родила наскоро, тогава пригответе се да се изненадате, защото това не е точно така. Години изследвания и множество успешни опити доказаха, че жена, която никога не е раждала може да кърми своето осиновено дете. Тя може също като всяка майка да произвежда мляко, с което да храни новороденото.

И след като с изненада осмислихме това твърдение, открихме още един поразителен факт относно кърменето, който обаче отива в актива на силната половинка. С развитието на технологиите учените успяха да открият, че тялото на мъжа също може да кърми дете. Да, колкото и шокиращо да ни звучи, вече има регистрирани случаи на мъже, които след прием на домперидон, могат спокойно да произвеждат мляко. Дали това е отговорът на мистерията, защо мъжете също имат зърна или просто е страничен ефект, породен от начина ни на живот? За да избегнем дебата по темата, можем просто да оставим храненето на децата в ръцете на жената.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.