Куклата е фигура с човешка форма, като най-често тази форма е на момиченце или бебе. Може да бъде парцалена, порцеланова, дървена (марионетка, матрьошка и други), пластмасова, стъклена, от папиемаше или друг материал. Обикновено приложението на куклите е като детски играчки, макар че някои от тях (особено порцелановите) са особено ценени като декорация, а други се използват за специалните ефекти в киното и телевизията.

На 12 ноември 1926 година е роден американският дизайнер и създател на куклата Барби Джак Райън, който умира на 64-годишна възраст през 1991 година. По този повод британският вестник „Daily Express“ публикува десет любопитни факта за куклите.

1. Освен общия външен вид на Барби Райън създава също пантата, която позволява коленете и кръста й да се свиват, и гласовата й кутия.

2. През 2012 година Иран забрани продажбата на кукли Барби, за да защити страната от упадъчното влияние на западната култура.

3. Куклите са може би най-старите играчки в света. Примери са откривани в египетски гробове от 2000 г. пр. Хр.

4. Барби се появява за първи път на 9 март 1959 г., което означава, че тя вече е на 55 години.

5. Най-ранните сведения за къщи на кукли или къщи на бебета датират от XVI век.

6. През 2009 година американската компания за електроника „RadioShack“ наредила на филиала си в Мексико да не продава вуду кукли с американски футболни фланелки.

7. Шекспир не споменава никакви кукли в пиесите си, но има герой във втора част на „Хенри IV“ на име Дол Тиършийт.

8. Пълното име на Барби е Барбара Милисънт Робъртс.

9. „Куклен дом“ на Хенрик Ибсен е най-играната пиеса в света през 2006 г., когато се отбеляза стогодишнината от смъртта му.

10. Най-голямата колекция от кукли Барби в света принадлежи на Бетина Дорфман от Дюселдорф, Германия, която притежава над 15 000.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *