В света на хранителните добавки и естествените лечебни средства кверцетинът се споменава все по-често. Този флавоноид, който се съдържа естествено в повечето плодове и зеленчуци, привлича вниманието на изследователите поради многобройните си ползи за човешкото здраве. Антиоксидант, противовъзпалителен, антивирусен и антиалергичен, свойствата на кверцетина са много повече, отколкото изглежда на пръв поглед. За хората, които искат да укрепят имунитета си или да оптимизират цялостното си здраве с течение на времето, това съединение може да бъде идеалното решение. Открийте в тази статия 10 от многобройните ползи на кверцетина за здравето.
Антиоксидантните свойства на кверцетина
Кверцетин е известен със своя силен антиоксидантен ефект. Поради това той може да бъде истински съюзник в борбата срещу оксидативния стрес.
Защита срещу свободните радикали
Кверцетинът е в състояние ефективно да неутрализира свободните радикали – нестабилни молекули, които увреждат клетките на организма и ускоряват процеса на стареене. Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, това съединение има по-висока антиоксидантна способност от витамините С и Е. С такава способност кверцетинът е особено интересна опция за предотвратяване на преждевременното стареене и някои хронични заболявания.
Защита на клетките и ДНК
Изследванията са установили, че кверцетинът осигурява защита на ДНК от оксидативни увреждания. Проучване на Университета в Барселона е доказало, че този флавоноид може да намали наполовина разкъсванията на ДНК, причинени от свободните радикали. Тази клетъчна защита е полезна за предотвратяване на развитието на някои заболявания и за поддържане на добро общо здраве.
Антиейджинг ефект
С мощните си антиоксидантни свойства кверцетинът спомага за борбата с признаците на стареене. Той осигурява защита на колагена – протеин, който гарантира еластичността на кожата, и стимулира производството на нови кожни клетки. Няколко проучвания са показали, че кверцетинът може да забави появата на бръчки и да подобри еластичността на кожата. Той е интересна опция за поддържане на млада и здрава кожа.
Сърдечно-съдовите ползи от кверцетина
Бяха проведени многобройни проучвания, за да се определят точно ползите от кверцетина за сърдечно-съдовата система. Сред тези ползи някои са особено ценени.
Намаляване на кръвното налягане
Няколко клинични проучвания потвърдиха, че кверцетинът може да допринесе за намаляване на кръвното налягане. Според метаанализ, публикуван в Journal of the American Heart Association, приемането на кверцетин като добавка позволява да се намали систоличното налягане с около 3 до 5 mmHg. Този резултат може да бъде от полза за хора с лека или умерена хипертония.
Подобряване на кръвообращението
Кверцетинът улеснява производството на азотен оксид, молекула, която допринася за разширяването на кръвоносните съдове и подобряването на кръвообращението. Според резултатите от проучване на Университета в Рединг, този флавоноид може да увеличи кръвния поток с близо 20%. Чрез подобряване на кръвообращението кверцетинът се оказва полезен за цялостното сърдечно-съдово здраве и за превенцията на някои сърдечни заболявания.
Намаляване на LDL холестерола
Кверцетинът може също да допринесе за намаляване на LDL холестерола, т.е. лошия холестерол, и за увеличаване на HDL холестерола, който е добрият холестерол. Според резултатите от проучване, публикувано в British Journal of Nutrition, добавките с кверцетин могат в някои случаи да намалят нивото на LDL с 5 до 10 %. Това е голяма полза за сърдечно-съдовата система.
Противовъзпалителните ефекти на кверцетина
Кверцетинът притежава и противовъзпалителни свойства. Употребата на този флавоноид може да бъде особено полезна за общото здраве.
Намаляване на възпалителните маркери
Кверцетинът потиска производството на провъзпалителни цитокини – молекули, които стимулират възпалението в организма. Според резултатите от проучване на Калифорнийския университет, този флавоноид може да намали нивата на CRP (C-реактивен протеин), маркер за възпаление, с около 30%. Като предизвиква такова намаляване на възпалението, кверцетинът е ефективно средство за превенция на много хронични заболявания.
Облекчаване на ставните болки
Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, кверцетинът допринася ефективно за облекчаване на ставните болки. Според няколко скорошни проучвания, този флавоноид може да намали възпалението и болката, причинени от артроза и други ставни заболявания. Кверцетинът може да намали ставните болки с около 40% при хора, страдащи от артроза.
Защита срещу хронични заболявания
Хроничното възпаление е рисков фактор за различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак. Като намалява възпалението, кверцетинът допринася активно за предотвратяването на тези заболявания. Няколко проучвания са доказали, че този флавоноид е в състояние да намали риска от някои хронични заболявания.
Подпомагане на имунната система
Кверцетинът оказва положително влияние върху имунната защита на организма. Той подпомага активността на определени имунни клетки, като Т-лимфоцити и естествени убийци (NK клетки), които са отговорни за борбата с инфекции и вируси. Според изследване, публикувано в Nutrients, редовният прием на кверцетин може да намали честотата и тежестта на настинки и грипоподобни състояния. По този начин този флавоноид се явява ценен съюзник за поддържане на силен имунитет и за защита срещу ежедневни вирусни предизвикателства.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.



