Евтини самолетни билети

Царят се завърна. А да бъдеш цар не е само въпрос на потекло. Това е призвание. Новата версия на класиката „Цар Лъв“ отново събира на екран любимите герои. Режисьор и сценарист е създателят на феномена от 2016 г. „Книга за джунглата“ – Джон Фавро, който е и част от продуцентския екип заедно с Джефри Силвър и Карън Джилкрист.

„Цар Лъв“ носи универсални послания, поражда неизбежен сантимент и вдъхва нов живот на един добре познат сюжет. Провокирани от премиерата на филма, тази седмица заедно с приятелите от Форум Филм България и мъжкия портал © Мустак потърсихме любимите ви герои от лентата. Гласуването приключи, резултатите са ясни, а eто как подредихте челната десетка.

10. Скар

10 любими герои от "Цар Лъв"

Скар е пренебрегваният и подценен брат на цар Муфаса. Той отдавна вярва, че е законният владетел на прайда, ако само неговият болезнено благороден брат просто се оттегли. Когато Симба се ражда, мечтите на Скар стават още по-далечни и нещастният чичо подготвя план да се отърве и от Муфаса, и от неговото дете с помощта на приятелите му хиени.


Чуетел Еджиофор, познат на зрителите от филма „12 години в робство“, е избран за ролята на чичото злодей. Според режисьора Джон Фавро, представянето на Еджиофор е уникално.

„Скар е толкова сложен и лош характер, следователно е забавно да се играе“, казва Чуетел. „Няма нищо банално в него. Той иска власт! Той иска всичко! И няма нищо, което да не направи, за да го получи. Той ще премине всички граници и ще направи абсолютно всичко, за да получи това, което иска. Изпълнен е с хитрост и малко блясък. А това е невероятно интересно и забавно да се пресъздаде.“

9. Хиените

Хиените са съюзниците на Скар, войници и злодеи. Макар да се страхуват от Муфаса, защото ревът му е плашещ и дяволски впечатляващ, хиените бързо се обединяват със Скар, когато той им обещава престижа и уважението, за които копнеят.

„Поради фотореалния характер на филма, твърде комичните характери на хиените бяха несъвместими с това, което правим. Така че пресъздадохме техните образи по-близко до реалността, отколкото до комедията. Искахме да повишим нивото с Шензи, докато предлагаме някакво комично поведение на Азизи и Камари“, казва Джон Фавро.

8. Рафики

10 любими герои от "Цар Лъв"

Рафики е мъдър примат шаман и кралски съветник на Муфаса. Той е там, когато Симба се ражда. Помага на бъдещия крал и когато младият лъв се озовава на кръстопът. Неговият смях, изпълнен с равни части мъдрост и прищявка, е едновременно объркващ и заразен.

„Сигурен съм, че ако вземете образа на Рафики и го покажете на аудитория, те ще кажат, че е на истински павиан“, казва продуцентът Джефри Силвър. „Ако не знаех, че виждам анимация, и аз самият лесно можех да бъда заблуден.

А гласът на южноафриканския актьор, режисьор и драматург Джон Кани прави образа на Рафики напълно завършен.


7. Зазу

Зазу е червеноклюна птица и, така да се каже, дясното „крило“ на Муфаса. Той е очите и ушите на царството, като задачата му е да съобщава добрите и не толкова добрите новини от деня. Неговата лоялност се простира и до младия Симба – макар че прекалено увереният малък лъв не е толкова благодарен за услугите на Зазу, колкото е Муфаса…

„Мисля, че Зазу е всъщност птица, която обича реда“, споделя гласът му – Джон Оливър. „Той просто иска нещата да бъдат такива, каквито трябва да бъдат. Мисля, че при него има британско ехо, защото сме склонни да предпочитаме реда вместо да имаме емоционална реакция към всичко.“

6. Сараби

10 любими герои от "Цар Лъв"

Сараби е силната и изтънчена съпруга на Муфаса, любящата майка на Симба и уважаваната кралица на земите на прайда. Защото до всеки голям лъв има голяма лъвица.

„В културата на лъвската гордост женските лъвове играят важни роли. Такава прекрасна актриса като Алфри Уудард, гласът на Сараби, донесе присъствие – чувството за царственост, на кралицата и Муфаса“, споделя режисьорът Джон Фавро.

5. Муфаса

Муфаса е интелигентен и способен владетел на Лъвските земи и баща на Симба. Цар и любящ съпруг на Сараби, Муфаса винаги е готов да се забавлява с малкия си син и да го научи на всичко, което знае. Надеждата му е някой ден Симба да ръководи земите със състрадание и почтеност. Като истински вярващ в кръговрата на живота, Муфаса добре знае, че няма да е жив вечно. Неговата преданост към семейството и царството не познава граници.

„Това е универсална история за сина и бащата“, казва Джеймс Ърл Джоунс, който озвучава Муфаса в продукцията. „Най-много ме докосна моментът, в който Муфаса умира и Симба се опитва да го събуди. Те бяха само в началото на най-важната житейска връзка, а така тя остава непълна…“

4. Пумба

Пумба е африкански глиган, който непрекъснато има газове. Следвайки своя най-добър приятел – Тимон, Пумба се сприятелява със Симба, веднага щом установява, че малкият лъв не планира да ги изяде. Пумба, чието име на суахили означава „глупаво“, има голямо сърце и чувствителна душа.

Фавро се обръща към Сет Роугън, за да съживи любимия глиган.

„Тайно се надявах, че ще получа ролята“, казва Роугън. „И Джон просто ми изпрати имейл, в който пишеше: „Бихте ли искали да бъдете Пумба?“, а аз отговорих: „Абсолютно!“

10 любими герои от "Цар Лъв"

3. Тимон

Тимон е мъдър сурикат, който открива потиснатия Симба, след бягството му от Лъвските земи в търсене на различен живот. Тимон и неговият приятел Пумба взимат самотното лъвче и го научават как да оцелява по техния начин – без да има нужда от лов.

Комедиантът и актьор Били Айхнер дава гласа си на Тимон, който в оригиналната версия е бил озвучен от легендарния Нейтан Лейн.

„Израснах в Ню Йорк и съм ходил на много бродуейски шоу спектакли“, разказва Айхнер. „Нейтън Лейн беше един от моите герои в комедията от времето, когато бях малко дете. Днес единственото, на което мога да се надявам, е, че успях да запазя това, което той направи, и добавих малко нов вкус – някои нови шеги тук и там.“


2. Нала

10 любими герои от "Цар Лъв"

Нала се сприятелява със Симба, още когато са малки. Игриви, конкурентни и еднакво мислещи, те са приемани за двойка много преди да го осъзнаят. Нала – силно и самоуверено дете, израства в смела лъвица, загрижена за бъдещето на Лъвските земи. Когато тя и Симба отново се озоват заедно, надеждата в прайда се връща. И Нала решително насърчава Симба да бъде този, който трябва да бъде.

„Когато си мислиш за някого, който ще бъде развълнуван да пресъздаде ролята на Нала, особено в музикалните изпълнения, Бионсе е най-точният избор сама по себе си“, казва Фавро.

10 любими герои от "Цар Лъв"

За младата Нала, режисьорът се нуждае от глас, който може да донесе много индивидуалност, както на актьорските, така и на певческите изпълнения. Кани Шахади Райт Джоузеф, която е представяла младата Нала в бродуейската постановка на “Цар Лъв”.

„Нямаше голям дебат за това кой трябва да озвучи нашата млада Нала. От самото начало беше ясно, че ще е тя. Представяйки героя на Бродуей, Райт Джоузеф беше напълно запозната с младата Нала“, разказва Фавро.

1. Симба

Съдбата на Симба е предопределена още в момента, в който се ражда. Един ден той ще бъде могъщ цар! Като свръх уверено дете, което не обича да чака, Симба е възпитаван от баща си Муфаса и майка си Сараби да уважава кръговрата на живота. Но не всеки подкрепя бъдещия цар… И без значение колко и какви съвети получава младият Симба, ще се окаже много по-трудно да заеме мястото си на Лъвската скала и да запълни великите следи на любимия си баща, отколкото някога е вярвал.

„Историята в “Цар Лъв” е много човешка и честна, за това, през което всички ние преминаваме. История, която ни показва, че постоянството не е най-важното. Въпросът е да изживееш момента и да си отговорен за другите и да ги обичаш“, споделя гласът на порасналия Симба Доналд Глоувър, известен с псевдонима си Childish Gambino.

10 любими герои от "Цар Лъв"

Симба обаче е представен във филма и като малко лъвче, така че режисьорът Джон Фавро трябвало да избере още един актьор, който да помогне на младото зверче да оживее. Спира се на Джей Ди Маккрари.

„Той е велик“, казва Фавро. „С него имахме невероятен късмет. Освен че е YouTube сензация като певец, който дори има собствен сингъл, той вече е работил с Childish Gambino. И е страхотно, че имаме актьори, които са свързани по този начин.“Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.