Евтини самолетни билети

Студио Гибли е японско анимационно кино студио, основано през 1985 г. от режисьора Хаяо Миадзаки и неговия сътрудник Исао Такахата.

Това, което отличава анимациите, са героите – странни, но със запомнящи се истории, които винаги са придружени с някакво послание към зрителите. Студио Гибли е микс между реалното и вълшебното, възможното и невъзможното.

Способността на Миадзаки както да разсмее, така и да замисли и разплаче феновете си, е неизменна част от творчеството му. Днес ще ви представим 10 филма на анимационното студио, които смятаме, че трябва да видите:


1. Моят съсед Тоторо (1988)

„Моят съсед Тоторо“ разказва за две сестри, които заедно с баща си се местят да живеят в къща в провинцията, за да бъдат по-близо до майка си, която е настанена в болница. Заживявайки на новото място, те не знаят, че не са сами. Техни съседи се оказват мистериозни горски духове, които ги отвеждат на приключения всеки път, когато ги видят.

2. Гробът на светулките (1988)

„Гробът на светулките“ е полуавтобиографичен разказ на Акиюки Носака. Действието на разказа се развива към края на Втората световна война, след бомбардировките над град Кобе, където едно семейство е разбито завинаги. Останал сирак след загубата на майка си, Сейта, по-големият брат на малката Сецуко, е изправен пред трудността на това да бъде отговорен възрастен, но и изплашено дете по време на война.

3. Едва вчера (1991)

„Едва вчера“ е разказ за 27-годишната Таеко, която решава да се откъсне от шумния и бързоразвиващ се град Токио и отпътува в провинцията при свои близки, за да им помогне със събирането на реколтата от шафранка. По време на пътуването си, Таеко се връща много назад в спомените си, когато е била дете. При пристигането си в провинцията, героинята се запознава с Тошио, млад мъж, който иска да се занимава със земеделие.


4. Наусика от Долината на вятъра (1984)

„Наусика от Долината на вятъра“ на Студио Гибли разказва за постапокалиптичен свят след мащабната война, наречена „Седемдневния огън“, в който планетата се превръща в огромна джунгла, обитавана от агресивни мутанти. Успяват да оцелеят малко хора, които сформират миролюбива общност на „Долината на ветровете“. Агресивно племе напада общността, а тяхната принцеса Наусика трябва да разбере как да прочисти отровата от планетата.

5. Доставките на Кики (1989)

„Доставките на Кики“ е разказ за 13-годишната Кики, която е по-различна от останалите си връстници: тя е вещица. Според стара традиция, когато една вещица навърши 13 години, тя трябва да напусне дома си и сама да се оправи на пътешествие из различни градове, за да открие новия си дом, в който да живее. Заедно с котката си Джи-Джи, метлата си и малко багаж Кики потегля напът и стига до малко градче с малка пекарна, където започва работа като доставчик.

6. Отнесена от духовете (2001)

„Отнесена от духовете“ не е филм на ужасите, а анимационен фентъзи филм за Чихиро – младо момиче, което е принудено да се премести в нов град заради родителите си. По време на пътуването си, младото семейство е заинтригувано от мистериозен лунапарк, който виждат край пътя. Подмамени от магията на лунапарка, нещо се случва с родителите на Чихиро. Младото момиче успява да избяга с помощта на Хаку, духа на река Кохаку. Двамата се озовават в магичния свят на магьосницата Юбаба, в който Чихиро трябва да работи за нея, за да спаси родителите си.

7. Поньо от скалата край морето (2008)

„Поньо от скалата край морето“ е история за малко момче – Сосуке, което живее в отдалечена къща на скала край морето. Един ден случайно намира Брунхилде, малко момиченце-рибка, което успява да се превърне в истинско момиче, щом излезе от водите на морето. Решава да я нарече Поньо. Двамата създават силно приятелство и прекарват дните си в игри, но когато става време Поньо да се връща у дома в морето, тя вече не желае.


8. Принцеса Мононоке (1997)

„Принцеса Мононоке“ разказва за воините самураи и селата, които остават изолирани във феодална Япония. Когато демон напада едно от селата, принц Ашитака се втурва в битка, за да защити хората, но е ранен. Отровната рана го убива малко по малко и затова тръгва на запад, за да търси лечение. По пътя си принцът попада в центъра на война между горски божества и миньорска колония. На страната на горските божества стои принцеса Мононоке – смела принцеса, която е осиновена от вълците и защитава природата от човеците. С помощта на принцесата, принц Ашитака успява да излекува раната си, но проклятието му остава.

9. Шепотът на сърцето (1995)

„Шепотът на сърцето“ разказва историята за Шизуко, момиче със страст към литературата и писането, което се опитва да открие тайнственото момче, което успява да прочете всички книги в библиотеката преди нея. След като открива кой е, двамата започват все по-често да се срещат и се сприятеляват. Сейджи, тайнственото момче, мечтае да отиде в Кремона, за да учи лютиерство. Дядото на момчето има антикварен магазин, в който Шизуко мигновено се влюбва в статуетка на котка, която привлича вниманието ѝ до такава степен, че решава да напише въображаема история за нея.

10. На хълма с маковете (2011)

„На хълма на маковете“ е разказ на Студио Гибли за група младежи от Йокохама, които правят всичко възможно да запазят сградата на училището си, което е застрашено от разруха, заради терена, на който се намира. Историята се преплита с личния живот на Уми, млада ученичка в училището, която обича да пише поеми и има навика да разпъва флагове всяка сутрин, които да помагат на мореплавателите. Заедно с Шън и Широ, момчета от училището, се впускат в кроене на планове как могат да запазят училището си. Между Уми и Шън прехвърчат искри, които обаче са потушени заради обрат, който никой не е очаквал.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.