Като млад специалист в областта на подбора на персонал, на мен ми се случва да водя доста интервюта. Ето 10-те най-често срещани грешки, който правят кандидатите.

1. Не идвате

Това е основното. Разбира се, че всеки има определен график и е нормално да се съобразява с него. Щом обаче сте поели ангажимент е наложително да го спазвате, ако по някаква причина не може да присъствате, поне се обадете предварително.

2. Преговаряте

Когато сте кандидатствали по тази обява, вие сте видели и условията в нея. Ако нещо по тях ни ви харесва, намерете си друго, което да ви удовлетворява. Не превръщайте интервюто в пазарлък.

3. Не говорите

Целта на интервюто е да ви опознаят. Ако всяка една дума трябва да ви се „вади с ченгел“, тогава то би се превърнало в мъчение и за двете страни. Отпуснете се и бъдете себе си.

4. Говорите много за лични неща

На обратния полюс е другата крайност. Говорите прекалено много за личния си живот. Не е необходимо да споделяте за котката, съседите си и любовния си живот.

5. Непрекъснато си ровите в телефона

Забравете за телефона си за малко, колкото и важно съобщение да имате да получите. Крайно неуважение е някой да ви говори за работа, а вие да разглеждате Facebookа си. Затова по време на интервюто затворете телефона си и го сложете на безшумен режим.

10-те най-големи грешки по време на интервю за работа

6. Прекъсвате и не изслушвате

Важно!!! Научете се да изслушвате. Може да получите важна информация относно самата позиция, компанията и това, за което сте кандидатствали. Добро впечатление прави, ако си записвате по съществените неща.

7. Държите се нападателно

Дошли сте на интервю. Няма нищо страшно. Няма да ви наранят и да ви излъжат. Не е нужно да се държите грубо и нападателно.

8. Изглеждате прекалено напрегнати или отегчени

Старайте се, колкото и да ви е трудно, да се контролирате. Не е нужно да се тресете на стола или да чупите ръце. Обратната крайност също не е препоръчителна – да гледате разсеяно през прозореца или да заспивате.

9. Не знаете нищо за компанията

Научете поне нещо за мястото, на което сте кандидатствали, и работата, която ви интересува. Хубаво е да проучите дейността на компания и основните задължения на вашата позиция. Просто, за да сте подготвени.

10. Бързате да си ходите

Важно, не бягайте, когато срещата приключи, като изплашена газела. Интервюто е половината от работата. Бъдете търпели и приключете с усмивка. Ще се изненадате какъв ефект има.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *