Светът се променя и всички, които не успяват да се адаптират към новите тенденции, постепенно отпадат от играта и се превръщат в прашни страници от историята. Професии, които само преди десетина години се считаха за изключително стабилни, вече не съществуват или са на път да изчезнат. В „Червена книга“ от доста време са попаднали служителите във видеотеки, разносвачи на вестници и пощальоните.

Дигиталната ера е на път да преквалифицира много специалисти и, ако вашата професия попада в списъка, май е време да се замислите за ново занимание. Изданието Salary.com състави списък на най-застрашените служители. Ето 10 професии, изчезващи заради новите технологии.

1. Служители във видеотека

10 професии, изчезващи заради новите технологииВече няма работа за филмовите маниаци, които могат да изредят всички герои от „Междузвездни войни“, без да се запънат и живеят предимно на кофеин. Днес не тичаме до видеотеката в 11 вечерта, за да не плащаме глоби за ден закъснение, а сваляме каквото искаме да гледаме от мрежата. Тази професия не намери своя път към спасението и просто изчезна от лицето на земята.

2. Машинописки

10 професии, изчезващи заради новите технологииКолко думи може да напишеш в минута без нито една грешка бе повод за гордост във времената, когато всяка сбъркана буква трябваше да се оправя с коректор. Днес обаче клавишът „Del“ изяде нуждата от професионални машинописки, да не говорим, че повечето текстови редактори имат и автоматична проверка на правописа. Вече всеки може да изготви перфектен имейл, автобиография или друг документ. За да запазят мястото си пред клавиатурата, машинописките оцеляват, като усвояват допълнителни софтуерни умения и изпълняват по-специфични задачи.

3. Разносвачи на вестници

10 професии, изчезващи заради новите технологииДнес никой не става рано сутрин, за да прибере подгизналите от росата вчерашни новини от моравата пред къщата си. Предпочитаме онлайн информационните сайтове, които се състезават кой ще съобщи пръв новината на деня – със снимки, гръмко заглавие и пълни подробности. Децата, които искат да изкарат някой лев през ваканцията, ще трябва да разхождат кучета или да косят трева… засега.


4. Странични съдии

10 професии, изчезващи заради новите технологииКаквото и да казват запалянковците, поминъкът на страничните съдии е сериозно застрашен от високите технологии. Един запис на камера дава далеч по-обективна идея за ставащото на терена, отколкото субективния наблюдател – било то и професионалист. Чудно на кого ли ще излизват гнева си футболните фенове, ако мястото на рефера някой ден бъде заето от робот?

5. Пощальони

10 професии, изчезващи заради новите технологииВече не получаваме и изпращаме писма и влюбените не чакат тръпнещи пощаджията – вместо това си разменят есемеси и имейли. Дори сметките вече плащаме онлайн и се отказваме от хартиените фактури. В никакъв случай обаче не може да се каже, че куриерите са застрашен вид – все някой трябва да ни носи стоките, поръчани онлайн. Да не забравяме и тоновете рекламни материали.

6. Музикални редактори/ Радио DJ

Да, те все още съществуват, но са на изчезване – подборът на музиката най-често се осъществява електронно. Да не говорим, че съвременните тийнейджъри почти не слушат радио, а собствения си плейър, пълен само с любима музика. Отделно от това с разпространението на подкастите, в които всеки вече може да слуша всичко, което поиска в момент, в който сам прецени.

7. Библиотекари

Това, че не прекрачвате прага на библиотеката или не купувате нови книги не значи, че не обичате да четете. Вече можем да намерим всичко, което ни трябва онлайн. И за целта не се налага да сменим джапанките с обувки, да шептим притеснено и да се надяваме жената зад гишето да е в достатъчно добро настроение, за да ни насочи към изданието, което търсим. Библиотекарките обаче отказват да останат в миналото и заложиха на еволюцията. Те вече са не по-малко опитни пред клавиатурата от средностатистическия хакер, каталозите им са дигитални и могат да изредят, без да се замислят, всеки уеб сайт, който би ви бил от полза. А и въпреки модата на електронните книги, мнозина все още предпочитат добрата стара хартия.


8. Пътнически агенти

Някога малцина се осмеляваха да тръгнат на почивка без помощта на пътническия агент. Днес обаче можем сами да се погрижим за всички резервации и да проучим цялата необходима ни информация по интернет. За да просъществуват, пътническите агенти търсят по-екзотични ниши като пакети за специални поводи, екскурзии в по-затънтени кътчета на света или приключенски туризъм.

9. Семейни фермери

Корпоративните конгломерати поглъщат семейните ферми, но пък биоземеделието остава една от нишите, гарантиращи им оцеляване. Друга алтернатива е селският туризъм. Какво по-приятно изживяване от уикенд в тиха, спокойна обстановка с включена вкусна домашна храна, авантюристични приключения с крави, овце и кокошки, конна езда и дълги разходки сред природата.

10. Телефонистки

Някога гласът, питащ с кого да ни свърже, принадлежеше на реален човек. Днес, с напредването на мобилните комуникации, разговорите с всяка произволна точка по света се осъществяват напълно безпроблемно и без нужда от чужда намеса – просто натискаме копчета и чакаме търпеливо, за да говорим, с когото ни трябва.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *