Евтини самолетни билети

В края на годината финансовото издание Global Finance проведе анализ на над 500 заемодателя от целия свят и класира най-надеждните банки на планетата.

Анализът е на база размер на активите, препоръки на рейтинговите агенции Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch и много други показатели, благодарение на които бе съставен списък с най-надеждните банки в света – тези, на които можете спокойно да доверието спестяванията си.

Прави впечатление, че сред лидерите представителите на Европа са изключение, докато Близкият изток и Азия присъстват осезателно. Ето 10 от най-надеждните банки в света.


1. Shizuoka Bank (Япония)

Вече трета поредна година Shizuoka Bank остава най-надеждната банка в Страната на изгряващото слънце. През последната година, чистата печалба на институцията бе 473 млн. долара, приходите – 2.6 млрд. долара, а активите – 9.7 трлн. йени (123 млрд. долара). Shizuoka Bank има клонове в Ню Йорк и Лос Анджелис, Брюксел, Хонгконг, Шанхай и Сингапур. Капиталовата адекватност e 15,9%.

2. Bank of Taiwan (Тайван)

Bank of Taiwan е единственият представител от Тайван в рейтинга за 2012 г. Към края на 2011 г., активите на заемодателя възлизат на 131 млрд. долара, депозитите съставляват 11.5 % от баланса, а кредитите – 10,1%. Капиталовата адекватност е 10,5%.

3. BancoEstado (Чили)

Само две чилийски банки влизат в списъка на Global Finance – освен BancoEstado, в класацията се нарежда и Banco de Chile. BancoEstado обаче е единствената държавна банка в страната. Активите й се оценяват на 40 млрд. долара, а делът й от местния кредитен пазар е 14%.


4. Samba Financial Group (Саудитска Арабия)

Samba е единственият представител на Саудитска Арабия в класацията на Global Finance. Акциите на банката се търгуват на местната борса, като това е един от най-мощните представители на националния финансов сектор. Samba провежда операции и в Обединените арабски емирства, Пакистан и Катар. В края на миналата година активите й възлизаха на 51,3 млрд. долара, а чистата печалба – на 1,1 млрд. долара.

5. Qatar National Bank (Катар)

Ето още една заслужаваща доверие банка от Близкия изток – катарската Qatar National Bank, единственият представител на своята държава. С активи от 85,4 млрд. долара, Qatar National Bank е един от най-мощните играчи в региона.

6. National Bank of Kuwait (Кувейт)

Кувейт също успява да влезе в класацията, чрез National Bank of Kuwait, която разполага със 70 местни и 14 задгранични подразделения. Към края на 2011 г. чистата печалба на банката възлиза на 1,09 млрд. долара, а активите – на около 49 млрд. долара.

7. Pohjola Bank (Финландия)

В разтърсвания от кризата европейски финансов сектор, финландската Pohjola Bank може да се сметне за оазис на сигурността. Акциите на Pohjola се търгуват на фондовата борса в Хелзинки, а общата пазарна капитализация на дружеството към август 2012 г. е 2,2 млрд. долара. Институцията разполага с 580 подразделения в страната и 200 независими агента, предлагащи различни услуги. Сред клиентите на Pohjola са 3,7 млн. физически лица и 420 хиляди компании.


8. National Bank of Abu Dhabi (Обединени арабски емирства)

Втората по големина банка в Обединените арабски емирства е най-надеждната – поне според Global Finance. Общите активи на National Bank of Abu Dhabi се оценяват на 73,5 млрд. долара, а капиталовата адекватност към юни 2012 г. е 16,3%. Властите държат 70% дял от заемодателя, чиито книжа се търгуват на борсата в Абу-Даби.

9. Bank of New York Mellon (САЩ)

Bank of New York Mellon е една от едва петте американски институции, включени в класацията. BNY Mellon е седма в САЩ по размер на активите, които възлизат на 229,7 млрд. долара за първото тримесечие на 2012 г.

10. China Development Bank (Китай)

China Development Bank е държавна банка и всичките й облигации са гарантирани от правителството. Активите й се оценяват на 986 млрд. долара, а обемът на отпуснатите кредити е около 875 млрд. долара.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.