На 4 април имаме възможност да направим своя избор за народни представители на Република България. Всеки от нас може да даде своя принос за провеждането на свободни, честни и демократични избори. От нас зависи да се противопоставим на нередностите и да сигнализираме за нарушенията в изборния процес.

Когато отидете да гласувате в избирателната секция, внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:

  • Информират, че се провеждат избори за народни представители, като проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетината за избора, в който ще участвате;
  • Осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например, никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, няма външни лица в секцията);
  • Боравят правилно с бюлетините. При гласуване за избори за народни представители: откъсват пред Вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана, поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния контролен номер);
  • Вписват в съответния избирателен списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като гласувате.
10 нарушения, за които трябва да внимаваме на изборите

За всяко нарушение на секционната избирателна комисия или на представители на партиите можете да се оплачете пред Районната избирателна комисия. РИК е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си, заедно с постъпилия сигнал.


1. Не е допустимо в изборните помещения да присъстват кандидатите за народни представители. В изборните помещения могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпници и наблюдатели. Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.

Обръщайте се своевременно към служителите на МВР при съмнение за престъпления, като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите или когато забележите:

2. Присъствие на лица без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите;

3. Организирано извозване, съпровождане на избиратели и групово гласуване;

4. Възпрепятстване на избирателите да гласуват;

5. Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели;

6. Разпитване на избирателите и разкриване тайната на вота;

7. Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите;

8. Раздаване на пари;

9. Опрощаване на дългове;

10. Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.

Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия.

За всички случаи на забелязани нарушения и нередности в изборния ден, сигнализирайте компетентните органи. Сигнали можете да подадете и до Асоциация „Прозрачност без граници“ на безплатен телефон – 0800 11 224. Eкип на асоциацията може да ви даде съвет как да защитите своите права.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *