Ако сте привърженик на оригиналните идеи, вероятно ще искате да потърсите и неповторимо име за своята бъдеща рожба. Традиционни имена като Виктория, Александра, Иван или Георги обаче не са ви по вкуса, затова искате да се „насочвате“ към по-редки, дори екзотични такива.

А казват, името предрича съдбата на човек и изборът му е от изключителна важност. Днес ще ви представим 5 момичешки и 5 момчешки древни имена, които едновременно ще възродят българския дух и ще ви впечатлят с нетрадиционна привлекателност!

10 древни български имена с екзотично звучене

Момичешки имена:

1. Дея

Това е женският вариант на името Дейо. Означава „дейна“, „будна“. Дея празнува имен ден на Еньовден – 24 юни. Момичета с тези имена имат склонност към философски размисли, в помощ са на другите, стремят се към всеобщо уважение и проницателността им лесно ги приспособява към обстоятелствата.

2. Пелагия

Името е старо и забравено. Има славянски корени и носи значение на „море“. Хората с това име са изпълнени с волност и оптимизъм. Момичета са „заклети“ да носят в себе си дълбок романтизъм. Пелагия е идентично с името Марина, което носи гръцки корени. Отбелязва имен ден на 17 май или на 21 октомври.

3. Косара

Притежателката на това име била дъщеря на цар Самуил и съпругата му Агата. Записвана е в летописите като Теодора и Косара. Името Косара има аналог с мъжкото Куцар. Второто ѝ име Теодора („божи дар“ на гръцки език) става аналог на българското Косара. Идва от основата „кос“, която съвпада с общоиранското „хуца“ – бог. Косара ще рече „божествена“ или „господарка“. Момичетата носят чисти, светли, но пламенни души. Имен ден могат да празнуват на Тодоровден.

4. Янина

Женската версия на Ян(е), което благозвучно напомня на любимия герой Ян Бибиян на Елин Пелин. Яна на старобългарски означава „река“, което подсказва буен нрав и мъдрост. Речната вода символизира и сила, дълъг живот и здраве. Името е свързано и със Слънцето (Райко, Янко), което подсказва за един слънчев и усмихнат човек. Имен ден празнуват на: Еньовден – 24 юни.

5. Ахинора

Колко ли хубаво ще е да кръстите дъщеря си на… любимата на хан Аспарух? Според някои легенди тя е „откривателката“ на мартеницата. След като Аспарух преминал Дунава, Ахинора дълго чакала своя любим. От притеснение тя решила да завърже на крака на лястовичка пресукан бял и червен конец като посланието за здраве. Това красиво име означава „мирис на теменуги“. Може да празнува имен ден на Цветница.

10 древни български имена с екзотично звучене

Момчешки имена:

1. Станой

От българския глагол „да стои, да остане жив“, еднакво по значение със Стоян. Израз на единственото родителско желание. Момчетата с това име са символ на ново начало и възраждане. Те са трудолюбиви, интуитивни, но от друга страна носят чувство на затвореност. Станой празнува имен ден на: Стефановден – 27 декември.

2. Бисер

Произлиза от бисер, перла (славянски). Празнува имен ден на: Бъдни вечер – 24 декември, но може и на 20 юни, когато църквата почита Св. Наум Охридски. Притежателите му имат силна сантименталност и чувственост, емоционалност. Въпреки това те са рационални и хора с решителна натура.

3. Алтимир

Името произлиза от изчезналото вече старинно име от славянски произход – Алдомир. Има значение на „желязна ръка“. Характерът на Алтимир в себе си ще носи храброст, самочувствие, стремеж към справедливост и чистота.

4. Севар

Севар е последният хан от рода Дуло (735-753 г.). От древногръцки означа овен, което е едно от дванадесетте животни в прабългарския календар. Друга хипотеза за произхода е, че името има тясна връзка с древния български Сатурн – бог на реколтата. Характерни черти: грижа, себеотдаване, комуникативност и бодрост.

5. Велин

От старинната славянска дума „велий“ – голям, велик. Имената, започващи с буквата „в“ се надарени с възвишени вътрешни чувства и голяма духовност. Името се характеризира със заложба в качества като артистичност, изтънченост и дипломатичност. Празнува имен ден на Великден.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *