Актьори, музиканти, телевизионери, политици… тъжната равносметка за 2017 година ни напомня с колко много значими личности се разделихме през изминалите 12 месеца. А най-лошото е, че черният списък е пълен с имената на млади таланти, които имаха още много какво да покажат.

През август, едва на 35, си отиде щангистът Величко Чолаков, единственият роден състезател във вдигането на тежести с медал от олимпийски игри в най-тежката категория. На 24 юли ни напусна актрисата с над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра Ванча Дойчева.

5 месеца по-късно почина и големият български оперен певец Никола Кутин – изключителна личност с огромен принос за българското оперно изкуство. На 19-и септември, на 91-годишна възраст почина композиторът и автор на филмова музика Атанас Бояджиев. През май си отиде българският писател и политик Йордан Василев, съпруг на поетесата Блага Димитрова, а на 8 март се разделихме и с писателя Георги Данаилов.

На 23 януари неочаквано почина Валентин Карабашев, бивш вицепремиер в служебното правителство на Любен Беров, на 27 април пък ни напусна Емма Москова – министър на културата в правителството на Иван Костов.

През 2017 г. на 53-годишна възраст почина и един от най-известните радио и телевизионни говорители в България – Манол Къков, чийто глас познаваме освен от ефира на БНР и от безброй документални и научнопопулярни филми, както и от „По света и у нас“ и „Всяка неделя“.

Ето още 10 популярни българи, с които се разделихме през 2017 година. Поклон пред паметта им!

1. Таня Сотирова

(24 август 1959 г. – 3 февруари 2017 г.)

В началото на февруари ни напусна журналистката Таня Сотирова. Много години от своя живот и професионална дейност отдаде на Българската национална телевизия. Дълги години тя беше водеща на информационните емисии „Днес“ на Ефир 2, международен редактор и Главен редактор на новините.

2. Радослав Кавалджиев – Роро

(10 май 1976 г. – 24 февруари 2017 г.)

След няколкодневно боледуване на 24 февруари почина популярният телевизионен водещ Радослав Кавалджиев – Роро. Като причина за смъртта му беше посочен неизвестен близкоизточен вирус. Той беше приет в болница, след като се върна от двуседмична почивка на остров Бали.

3. Борислав Грънчаров

(21 май 1943 г. – 25 февруари 2017 г.)

На 73-годишна възраст почина певецът Борислав Грънчаров. Грънчаров се бореше с рак от години, а по-рано този месец се наложи дъщеря му спешно да търси кръводарители заради влошеното му състояние. Ще запомним Гpънчаров с богатата му концертна дейност, както и с участието му в концертното трио Бо Бо Бо, където си партнира с певците Боян Иванов и Борис Гуджунов, които са и негови приятели.

4. Иван Абаджиев

(12 февруари 1932 г. – 24 март 2017 г.)

Емблематичният треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев почина на 85-годишна възраст. Заради огромния си принос към спорта Абаджиев е наричан „Папата на щангите“. В последните години той беше в Германия при дъщеря си. Иван Абаджиев е бил няколко дни в кома и е починал в германска клиника преди смяна на клапа на сърцето.

5. Асен Гаргов

(24 юли 1949 г. – 7 август 2017 г. )

На 68-годишна възраст, след боледуване от рак, почина големият български музикант и композитор Асен Гаргов. Дълги години той пееше в дует с Лили Иванова, а ще остане в паметта на почитателите си и със самостоятелни парчета като „Развод ми дай“ – един от „химните“ на първите години след 1989 и падането на социалистическия режим.

6. Андрония Попова – Рони

(22 април 1973 г. – 16 октомври 2017 г.)

След боледуване на 44-годишна възраст почина певицата Андрония Попова – Рони от групите Nasekomix и Sentimental Swingers. Гласът на Рони веднага навява спомени за „Инжектирай ми любов“ от саундтрака на филма „Източни пиеси“. Албумът на Nasekomix е с впечатляващото име „Великани и джуджета“ и е записан между Родопите и Карадере. Мотото, с което живееше Рони е мисъл на Айнщайн „Има два начина да изживееш живота си. Единият е, като мислиш, че не съществуват чудеса. Другият е, като мислиш, че всяко нещо е чудо.“

7. Стефан Щерев – Чечо

(17 юни 1973 г. – 20 октомври 2017 г.)

Актьорът Стефан Щерев – Чечо почина на 44-годишна възраст. Седмица преди смъртта си Щерев, популярен с можество роли в театъра, киното и телевизията, беше приет във Военномедицинска академия в София заради проблеми с черния дроб. По-късно от болницата съобщиха, че състоянието му е стабилно след преливане на кръв, но в дни по-късно той е починал.

8. Евгений Желев

(22 юли 1957 г. – 20 октомври 2017 г.)

Бившият здравен министър и бивш кмет на Стара Загора Евгений Желев загина при катастрофа. Инцидентът е станал край старозагорското село Яздач. Желев е бил затиснат със селскостопанска машина. Евгений Желев беше начело на министерството на здравеопазването между 24 април 2008 и 27 юли 2009, кмет на Стара Загора между 16 октомври 1999 и 26 ноември 2007, народен представител от „Коалиция за България“ в 41-то народно събрание между 14 юли 2009 и 14 март 2013, член на Националния съвет на БСП до 7 март 2014 г.

9. Наим Сюлейманоглу

(23 януари 1967 г. – 18 ноември 2017 г.)

Щангистът Наим Сюлейманоглу беше в критично състояние около два месеца, след като през септември беше приет с чернодробна недостатъчност. 50-годишният спортист беше под постоянно наблюдение, но състоянието му се е влошило сериозно. На 11 ноември той беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив. През последната седмица от живота си щангистът беше на системи.

10. Бойко Трифонов

(22 февруари 1957 г. – 27 декември 2017 г.)

Бойко Трифонов – първият певец на Атлас, почина в дома си на 60-годишна възраст на 27 декември. Легендарната за 80-те ню уейв група се ражда през 1985 г. в София. Членове тогава са триото Петър Писарски, Бойко Трифонов и Силвия Райновска. По-късно към тях се присъединяват Румен Александров – бас китара, Енил Енчев – хармоника и Петър Даскалов – ударни инструменти.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *