Още от ранна детска възраст той има интерес към науката. Като малък часове наред събира скъпоценни камъни и минерали. Британската археоложка Жакита Хоукс била възхитена от неговия малък музей и го насърчава да се развива в науката.

Сър Дейвид Атънбъро е бивш главен директор на BBC2 и програмен директор на телевизия BBC през 60-те и 70-те години на ХХ век. Създател е на много научнопопулярни филми, които се излъчват по британската обществена телевизия.

През 2021 година на български език излезе негова книга „Живот на нашата планета. Моите свидетелски показания и визия за бъдещето“. Днес ви представяме сър Дейвид Атънбъро и това са 10 интересни факта за него.


1. Дейвид Атънбъро е роден на 8 май 1926 г. в Лондон. Той е второто дете в семейството на Фредерик Атънбъро и Мери Крег. Брат е на режисьора Ричард Атънбъро.

2. Атънбъро израства в кампуса на университета в Лестър, който баща му оглавява. По време на основното си образование учи в Уигестънската гимназия за момчета в Лестър. В резултат на любовта си и отдадеността си към природата, той получава стипендия за обучение в Клеър Колидж, Кеймбридж. Там завършва бакалавърска степен по природни науки.

3. На 21-годишна възраст служи в армията на Уелс и Шотландия в Кралския военноморски флот.

4. През 1950 г. Дейвид се жени за Джейн Елизабет Ебсуърт Ориел. Двойката има две деца: син – Робърт и дъщеря – Сюзън. Синът им върви по стъпките на баща си – преподава биоантропология в Археологическата школа в Националния университет на Австралия в Канбера.

5. Дейвид Атънбъро работи в издателство, в което пише научна литература за деца. Скоро той се разочарова от тази работа и през 1950 г. кандидатства за продуцент на радио разговори в ВВС. Въпреки че тогава не е одобрен, по-късно CV-то му привлича интереса на Мери Адамс, ръководител на отдела за разговори (фактическо излъчване) на новата телевизионна услуга на ВВС.

6. Две години по-късно Дейвид приема предложението на Адамс за тримесечен курс на обучение и през 1952 г. се присъединява към ВВС на пълен работен ден. Мери Адамс обаче смята, че зъбите му са твърде големи и не го допуска на екран, затова той става продуцент на отдела „Talks“, който се занимава с всички нехудожествени предавания.


7. През 1964 г. оглавява новия канал BBC2. Дейвид Атънбъро започва да създава портфолио от програми, които определят идентичността на канала за десетилетия напред. По време на неговия мандат в програмната схема намират място музиката, изкуствата, развлеченията, археологията, експерименталната комедия, пътуванията, драмата, спортът, бизнесът, науката и естествената история.

9. През 1969 г. Атънбъро е повишен до програмен директор, което го прави отговорен за продукциите и в двата канала на ВВС. Неговите задачи включват съгласуване на бюджети, присъствие на заседания на борда и уволнение на персонала. Когато името на Атънбъро е предложено като кандидат за поста генерален директор на ВВС през 1972 г., той се обажда на брат си Ричард, за да признае, че няма апетит за тази работа. В началото на следващата година той напуска поста си.

9. Сър Дейвид Атънбъро е дългогодишен приятел на кралското семейство. През 1985 година той получава рицарско звание за изследователската си дейност.

10. На 53-годишна възраст Дейвид Атънбъро създава няколко документални филма, чрез които зрителите разбират основните въпроси на биологията. Така се появи проектът „Еволюция, екология, етология“. През годините Дейвид Атънбъро създава документални филми за растения, птици, земноводни, невидими микроорганизми и влечуги.

Сериалът „David Attenborough’s Conquest of the Skies 3D” е излъчен по телевизията през 2015 г. Натуралистът създава три части на документалния филм за птиците. Негови са документалните филми „Изгубените светове, изгубеният живот”, „Чарлз Дарвин и дървото на живота” и „Дълбоко синьо”, „Променяме ли планетата Земя?”, ,,Царството на растенията” и др.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *