понеделник, август 19


10-те най-посещавани двореца в Европа

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Замъците от различни епохи са неразделна част от историята на Европа. С великолепната си архитектура те привличат ежегодно милиони туристи от цял свят. Дали заради външното си великолепие или заради скритите частици история Версайският дворец оглави класацията на Дойче веле за най-любимите европейски замъци на туристите. За него и останалите в подреждането – разкази от едно до десет. Ето 10-те най-посещавани двореца в Европа.

1. Версайският дворец

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаСъс своите 1 800 помещения, Версайският дворец е сред най-големите дворцови комплекси в Европа. През 1677 година френският крал Луи XIV превръща Версай в своя резиденция, а много други европейски владетели виждат в него образец за собствените си палати.

2. „Руският Версай“

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаНеслучайно го наричат така – подобно на Версай, Петерхоф (бивш Петродворец) е величествено творение на архитектурата. Завършен е през 1723 година, а Петър Велики го превръща в своя лятна резиденция. Дворецът край Санкт Петербург е известен и с фонтаните си.

3. Топкапъ сарай

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаОт средата на 15 век дворецът Топкапъ е властова централа на Османската империя. Дворцовият комплекс е разделен на четири големи двора, в които навремето са живеели и работели до 5 хиляди души – колкото в един малък град.

4. Замъкът Уиндзор

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаУиндзор е най-старият населяван и до днес замък. Първата копка е направена през 1078 година. Първоначално той е използван като гарнизонен участък и затвор. Днес дворецът е една от официалните резиденции на британската кралица. Когато тя отсяда там, от кулата се развява кралският флаг.

5. Дворецът Шьонбрун

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаПреди близо 300 години императрица Мария Тереза превръща Шьонбрун в център на дворцовия живот в Европа. Днес забележителната постройка от златните години на Хабсбургската империя е посещавана от 3 милиона души годишно.

6. Дворецът Ескориал

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаИспанците го наричат „осмото чудо на света“. Архитектурният комплекс недалеч от Мадрид е най-голямата в света постройка от времето на Ренесанса. В криптата на Ескориал са положени саркофазите на почти всички испански владетели.

7. „Чешкият Уиндзор“

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаЗамъкът Хлубока в Южна Чехия е бивша резиденция на бохемските князе от рода Шварценберг. Смятан е за един от най-красивите замъци в Чешката република. Една от забележителностите му е колекцията от фламандски гоблени от 17 век.

8. Замъкът Нойшванщайн

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаБаварският крал Лудвиг Втори имал една мечта: да притежава истински средновековен рицарски замък. Владетелят започва строежа през 1868 година, но така и не доживява завършването на сградата през 1886 година. Неговият „приказен замък“ днес привлича милиони посетители от цял свят. За образец е послужила крепостта Вартбург в Тюрингия.

9. Дворецът на дожите

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаВ миналото този дворец е бил резиденция на дожите – това са владетелите на някогашната Венецианска република. Готическият дворец във Венеция е многократно опожаряван. Днес той е превърнат в музей.

10. Дворецът Пена

10-те най-посещавани двореца в ЕвропаИсториците недоволстват от кичозното, според тях, смесване на различни архитектурни стилове. Туристите обаче истински харесват двореца Пена, който се извисява над португалския град Синтра. През 14 век дворецът става лятна резиденция на португалските владетели.


Коментари

Сподели

Коментари