Той си печели съмнителната репутация на „най-известния американски художник, чието име никой не знае“. И това се дължи най-вече на серията му маслени платна „Кучета, играещи покер“.

Името му е Касиус Маркелус Кулидж, роден е на 12 ноември 1844 година в Антверпен, щата Ню Йорк, в семейството на фермери. Още от малък момчето проявявало разнородни таланти и предприемчивост. 20-годишен напуска фермата, за да започне кариера като художник. Първоначално работил като илюстратор в малък вестник, но през годините се пробвал в много поприща – бил е банкер, търговец, журналист, изобретател.

Едно от работните му места е в рекламна агенция. Именно там, върху кутии за пури, календари, промоционални подаръци, се появяват първите рисунки на кучета, които по-късно ще донесат световна слава на автора им. Кулидж залага на нестандартното – изобразява кучета, извършващи чисто човешки дейности. Рекламодателите и клиентите били очаровани от идеята, а рисунките пожънали огромен успех.

Така се родила идеята на художника да създаде серията от 16 маслени картини „Кучета, играещи покер“. Платната са пародиен поглед върху живота на средностатистическия американец от началото на ХХ век.

Вече повече от век картините на Кулидж са многократно тиражирани, а игралните зали често украсяват стените си с репродукциите им. Касиус умира на 13 януари 1934 година.


1. Смелият блъф

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Всички са вперили изучаващ поглед в санбернара, в очакване да разберат какви карти има. Кучето е невъзмутимо, въпреки слабите си карти. Дали блъфът ще бъде разкрит?

2. Приятел в нужда

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Може би най-известната картина от поредицата. Изобразява седем кучета, играещи покер в сутрешните часове. Името на платното идва заради булдога, който подава асо под масата на своя приятел. С този допълнителен ас, кучето с гръб към зрителя ще има печелившите четири аса.


3. Нарушено обещание

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Тук виждаме съдебно дело за нарушаване на обещанието за женитба. Това била обичайна практика по онова време. Когато младеж, в опита си да съблазни девойка ѝ предлагал брак, но после се отмятал, обикновено нещата завършвали в съда.

4. Посещение при болния приятел

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Женските кучета вдигат скандал на половинките си, когато разкриват истинската цел на посещението им при болния приятел – една бърза игра на покер.


5. Спирката и четирите аса

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Кондукторът на влака обикаля купетата, за да информира добре облечените пътници, че е време да слизат. За съжаление на едно от кучетата, чиято купчина чипове е станала доста малка, това означава, че няма да може да завърши ръката си, в която държи четири аса.

6. Билярд

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Шест кучета около билярдната маса. Пет от кучетата ентусиазирано тормозят приятеля си, който е на ход, в опит да подобрят собствения си резултат.


7. Арестуван с четири аса

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Четирима полицаи, или полицейски кучета, ако предпочитате, прекъсват незаконна игра на хазарт. Колито в предната част на картината се опитва да се измъкне от задимената стая, докато другите кучета са в недоумение от случващото се. Най-разочарован е булдогът, който има четири аса, но няма да може да изиграе тази печеливша ръка.

8. Покер съчувствие

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Булдогът е уверен в победата си, заради четирите аса, които има. Когато всички свалят картите си обаче, се оказва, че друго куче има стрейт флъш – единствената комбинация, която може да го победи. Булдогът е сразен, а останалата част от компанията искрено се забавлява над загубата му.


9. Непознат в лагера

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Нов член се присъединява към играчите на покер в лагера. Той бързо печели ненавистта на останалите, след като печели играта.

10. Ватерло

10 от най-известните картини на К. М. Кулидж

Платното е своеобразно продължение на историята от „Смелият блъф“. Булдогът има печеливша ръка, но не се осмелява да изиграе картите си. Блъфиращият санбернар със задоволство прибира чиповете, докато другите играчи го гледат с неприязън.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *