10-те най-популярни герои от компютърните игри – еволюцията им преди и сега

Най-добрите видео игри често включват най-добрите символи за видеоигри. Паметни герои (и антигерои) като Марио и Линк са наоколо от десетилетия, но вече нямат същия вид и в някои случаи са със съвсем нова задача. Еволюцията на символите на игри за плейстейшън обаче не е пренесена във вселената на Nintendo. Разбира се, лесно е да се забележат визуалните различия в актуализираните герои на хедлайнърите, но също така има много фини промени.

Понякога има странни причини за дизайна на герои и любими героини. Често пъти разработчиците са проектирали тези знаци по начина, по който са го направили, поради ограниченията на хардуера, за който са разработвали, но има и други случаи.

Тъй като по-популярните заглавия доведоха до продължения, актуализации и разширени вселени на по-мощните конзоли, ние също видяхме драстични промени в героите във видео игрите, които са познати лица за нас още от детска възраст.

Независимо дали те са щастлив водопроводчик, подъл супервойник или археолог без чувство за самосъхранение, всички герои от гейминг индустрията са израснали през годините. Мнозина са остарели като хубаво вино, но други са се превърнали направо в оцет.

1. Марио


Супер Марио е най-разпознаваемата видео игра на всички времена. Героят се появява в десетки и десетки игри и се развива по много начини от дебюта си през 1981 г. като главен герой на Донки Конг. Макар че сега Марио може да лети и да си партнира с умната си шапка, Капи, в Супер Марио Одисей, оригиналната версия, нашият герой дори нямаше възможност да скочи във въздуха. Колко далеч е отишъл малкият Марио! Важното е, че гащеризоните никога не излизат от мода.

Що се отнася до историята, тя винаги е била същата. Голям лош човек (Донки Конг, след това Боузър) взема приятелката му, а Марио трябва да я спаси. Може би си мислите, че след всичките тези години Боузър ще се умори от загубите, но той винаги има някакъв нов глупав план в ръкава си да открадне принцесата.

2. Лара Крофт


Лара Крофт е може би най-известната видео героиня на всички времена. Тя е блестящ и брутален археолог/ авантюрист. Дизайнът на Лара се промени драстично през годините с по-реалистичен гардероб, който включва панталони и ботуши за катерене.

В първите появи героинята имаше прости мисии, като да открадне артефакти, но по-късните версии се фокусират и върху психиката на Лара Крофт. Rise Of The Tomb Raider е може би най-доброто заглавие в историята на поредицата, което до голяма степен изобретява жанра на 3D приключението.


3. Линк


Линк, главният герой на франчайза The Legend of Zelda, също е нещо култово. Оригиналното заглавие изобретява жанра на екшън ролева игра и все още се смята за една от най-големите компютърни игри на всички времена. Линк първоначално се появи като петно от зелени и кафяви пиксели, предназначени да представляват щит, меч и дълга шапка.

В Zelda: Breath of the Wild, нашият малък зелен герой е израснал и изглежда много по-зле. Той язди кон сред красивата природа на открито, хвърля стрели, бумеранги, бомби и размахвайки мечове срещу лошите.

4. Солид Снейк


Солид Снейк е най-големият гадняр в историята на видеоигрите. Хидео Коджима се възползва от голям шанс и разработви екшън игра, която насърчава избягването на конфронтация, вместо да я търси и в крайна сметка изобретява цял един нов жанр.

5. Боузър


Боузър на Донки Конг е основен антагонист в серията Супер Марио с пускането на Super Mario Bros. за NES през 1985 г. Той се появява в почти всяко издание на Mario Bros.

Боузър е се е променил значително след дебюта си в средата на 80-те. Неговата личност започнала е била много страховита в първите дни, но сега отчасти той носи и жанра на комедията. Неговата внушителна и животинска природа се върна като злодей в Супер Марио Галактика, което донесе свеж, но все пак зъл дъх от героя.

6. Донки Конг


Той е започнал историята си, като отвлича приятелката на Марио и продължил да действа като антагонист във вселената Марио в продължение на години. Той е популярен герой във франчайзите Mario Kart и Smash Bros. и дори има своя собствена успешна серия, Donkey Kong Country.

Що се отнася до еволюцията на физическия му вид през годините, DK добави вратовръзка към външния му вид и не много повече. През годините Nintendo е смекчил външния вид, тъй като Донки Конг е най-заплашителният образ, когато се появил за първи път през 1981 година.


7. Ryu Hayabusa


Ryu Hayabusa се появява за пръв път в аркадната игра Ninja Gaiden през 1988 г. През същата година пристигна и един NES порт, но не изглеждаше или не действаше подобно на аркадния си еквивалент. Въпреки това, той беше експоненциално по-популярен и е причината, по която франчайзът все още живее днес, почти 30 години по-късно. Оттогава Hayabusa претърпя значителни промени както във физическия си вид, така и като предистория.

Неговият първоначален опит в Ninja Gaiden е да намери отдавна изгубения си баща в Америка. Първоначално той е бил проектиран да носи синьо, но сега Hayabusa носи сложни костюми и броня – много от които са покрити с остриета.

8. Sub-Zero


Sub-Zero и Scorpion не бяха нищо повече от обикновени подменю за цветови палитри в оригиналния Mortal Kombat, но те бързо се превърнаха в символи на марката, които феновете обичаха да използват. В сегашната си форма Sub-Zero е тромава фигура, за разлика от оригиналния кльощав герой на Mortal Kombat.

9. Саймън Белмонт


Серията Castlevania е много популярна, след като дебютира на NES през 1986 г., а Саймън Белмонт често е героят там. Първоначалната версия ни показа Саймън Белмонт, ловец на вампири. Самата история е много слабо базирана на романа „Дракула“ на Брам Стоукър, като предисторията и знанията на родословното дърво на Белмонт са изследвали над 30 различни издания на Castlevania на почти всяка игрална платформа през последните 30 години.

10. Райдън


Райдън беше героя, който се използва за примамка в света на видеоигрите. Феновете на Metal Gear чакаха със затаен дъх за първата поява на Snake на PS2. Когато го замениха с белокосо момче за главния герой на MGS 2: Sons of Liberty по средата на играта, хората бяха ядосани.

Коджима чу оплакванията на феновете – най-вече, че е слаб герой – и го преработи като неудържим и силен киборг в MGS 4: Guns of the Patriots. Феновете посрещнаха с добри реакции актуализирания Райдън. Той бързо успя да се добере до сърцата на феновете с бързата си бруталност и прочувствената си история. Толкова добре се приема новия герой, че Райдън получава своя собствена игра: Metal Gear Rising: Revengeance.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *